HC Energie Karlovy Vary

Sparta střílela v přesilovkách a překvapení nepřipustila

HC Sparta Praha - HC Energie 5:0 (2:0, 0:0, 3:0)
Hokejistům Energie se ani na čtvrtý pokus nepodařilo bodovat se suverénem letošní sezony a z Holešovic odjíždí s nulou na střeleckém i bodovém kontě. Karlovaráci v plném počtu bojovali, v četných oslabeních však elitním formacím Sparty čelit nedokázali.
Tipsport extraliga, 44. kolo, pá 31.1.2014
Sparta
Karlovy Vary
5:0
2:0, 0:0, 3:0
Branky a nahrávky: 5. T. Rachůnek, 13. Krejčík (Simon), 42. Pech (Buchtele, Kumstát), 52. Hlinka (Ton, Pilař), 53. Simon (Klimek, Polášek). Rozhodčí: Šindler, Šír – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:6. Využití: 3:0. Diváci: 13038. Střely na branku: 31:26. Zblokované střely: 9:4. Hity: 16:15. Vhazování: 29:39. Průběh utkání: 5:0. Nejlepší hráči utkání: Pöpperle - Vlach.
Sparta: Pöpperle (Málek) - Pilař (A), Krejčík, Polášek, Švrček, Philipp, Kubát, Sičák - Ton, Hlinka (A), T Rachůnek - Klimek, Simon, Rolinek (C) - Forman, Přibyl, I. Rachůnek
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek (A), Šmach, Drtina, Kubka, Gulaši (A), Dresler – Zaťovič (C), Balán, Pohl – Micka, Vlach, Hovorka – Koblasa, Vachovec, Zucker – Buc, Hruška, V. Tomeček

Komentář k utkání

Hokejisté Sparty odění ve speciálních dresech bez reklam nastoupili do zápasu s vervou a elitní formace se ihned řítila do velké šance. Ton, který nastoupil do 600. zápasu ve sparťanském dresu, ale dostal puk příliš před sebe. Tlak domácích vyústil ve tři fauly Energie, a tedy tři přesilové hry v těsném sledu. Ta první se ještě Holešovickým moc nevydařila, v té druhé už udeřili. Tomáš Rachůnek si najel mezi kruhy a vší silou napálil kotouč za záda Závorky. Po krátkém intermezzu v podání Varů a šanci nejproduktivnějšího energetika Zaťoviče začali sparťané opět tlačit a vynutili si další faul.

V přesilovce měli obrovský tlak. Simon trefil tyčku, Rolinek a po chvíli Klimek v obrovských šancích přestřelili, navíc hráli díky Mickově ztrátě hokejky prakticky pět na tři. Druhý gól domácích nakonec přišel při rovnovážném stavu hráčů. Po nabídce Simona se Jakub Krejčík trefil z kruhu švihem přesně k pravé tyči. Třetí zásah mohl přidat Ton, který číhal na půlce na dlouhou přihrávku. Když se jí dočkal, najel si podél pravého mantinelu, na druhé straně však neměl spoluhráče, a tak sám tísněn střílel u úhlu a rozvlnil síťku pouze zvenku. V závěru první části se početní výhody dočkaly i Vary, Pohl ale nadvakrát Pöpperleho nepřekonal.

V úvodu druhé části poslal rozhodčí hosty opět do oslabení, po nepříliš povedené přesilovce nebezpečně zahrozil z trestné lavice vyjíždějící obránce Drtina. Dostal kotouč na útočnou modrou, ale na kruhu ho dostihl a čistě odzbrojil Sičák. Následně ještě pálil Koblasa, Pöpperle byl u tyčky pozorný. Na druhé straně kontrovali dorážející Ton a o chvíli později kapitán Rolinek, jehož střelu z první Závorka výtečně vytěsnil betonem. Problémy mu naopak nadělala střela Poláška od modré čáry a následný závar.

Ještě více rušno bylo na opačné straně před Pöpperlem při přesilové hře Karlových Varů. Bývalý sparťan Gulaši střílel od modré čáry, kotouč vypadl sparťanskému gólmanovi z lapačky a ihned se k němu vrhali hráči Energie. Před brankovištěm se strhla velká mela, ve které nakonec Pöpperle puk našel a bezpečně ukryl. V pokračující početní výhodě si připsal další šanci také kapitán hostů Zaťovič, jeho pokus vyrazil domácí brankář ramenem. V závěru prostřední dvacetiminutovky mohl zvýšit vedení domácích Pech, Závorka ale jeho kličku do bekhendu zneškodnil.

Na povedenou akci na jeden dotek v podání sparťanské druhé útočné formace už ale neměl nárok. Domácí ujeli ve třech na jediného obránce, Kumstát poslal zleva kotouč na Buchteleho na středu a ten ho posunul doleva na Lukáše Pecha, který měl před sebou prázdnou polovinu branky a nezaváhal. Druhý útok byl i dál při chuti, Buchteleho únik tentokrát zvládla pokrýt hostující obrana. V přesilovce zahrozili i energetici, Vlach se však zblízka neprosadil.

Poslední desetiminutovku sehráli sparťané ve velkém stylu. Ve dlouhé výhodě po faulu Buce na Tona měli obrovský tlak, v následné přesilovce ujel Drtina a po střetu s Pöpperlem vyfasoval dvě minuty za napadení. Holešovičtí měli tak minutu a 44 vteřin výhodu pěti proti třem. Využití přišlo záhy, Jaroslav Hlinka dostal křižnou nahrávku od Tona napříč brankovištěm a doklepl kotouč za Závorku. Sparťané využili i pokračující klasickou početní výhodu, Dominik Simon dostal přihrávku od Klimka a z mezikruží prostřelil karlovarského gólmana. Dosáhl tak na šestý gól v sezoně. V závěru už sparťané jen hlídali desáté vychytané čisté konto pro Pöpperleho.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Chtěli jsme dnešní zápas vyhrát, protože přišla taková návštěva a vzdáváme hold. Povedlo se nám to. Rozhodly přesilovky, protože jsme v nich dali tři z pěti gólů. Ve hře pět na pět jsme toho až tolik neměli, Karlovy Vary výborně bránily.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Hrálo se v krásné kulise a soupeř předvedl velmi dobrý výkon. Sparta byla dneska jednoznačně efektivnější v přesilových hrách a my jsme ty naše neproměnili. To provážilo zápas na stranu soupeře a samozřejmě také jeho herní kvalita. Oproti minulému utkání na Spartě jsme udělali ve hře pokrok. Budeme se teď zaměřovat na zápasy, které pro nás teď budou důležitější.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 30.1.2014

Na horký led Sparty za nápravou trudné bilance