HC Energie Karlovy Vary

A-tým hlásí první posilu

Týden po konci extraligového play-out už naplno běží výstavba A-týmu pro novou sezonu. Na soupisku pro ročník 2014/15 byl dopsán představitel maskota Varana Karlose, vlastním jménem Jakub Karlík, se kterým klub aktuálně počítá na post třetího gólmana. „Domluvili jsme se na jednoleté smlouvě s možností opce v případě, že se Kuba osvědčí,“ informuje sportovní manažer klubu Rostislav Dočekal.

Hráčská karta Jakuba Karlíka

Zatímco působení maskota na soupisce extraligového týmu se může jevit absurdním, vše se zrodilo de facto přirozenou cestou. „Na Karlose nás upozornil trenér brankářů Pavel Kněžický už někdy v polovině základní části. O přestávkce vyšel z kabiny dřív a zahlédl ještě závěr soutěže, ve které diváci stříleli puky právě na maskota v brance. Hned si prý všiml, že sice nechytá učebnicovým stylem, ale zato má velkou pohotovost. Samozřejmě jsme to brali spíše úsměvně, dokud jsme ho poprvé neviděli na tréninku.“

Do výstroje Jakubu Karlíkovi pomohla další shoda náhod. Jeden z gólmanů juniorky si po návratu z tripu zapomněl přeřídit moskevský čas na český a nedorazil na trénink v KV Areně. „Třetí brankář Kuba Frček byl zrovna na výjezdu se starším dorostem, měli jsme tedy najednou jen jednoho. A s tím se nedá odehrát plnohodnotný trénink. Nezbývalo tedy, než zkusit požádat Karlose, který si před námi na ledě nacvičoval nějaké kousky pro derby s Plzní,“ vzpomíná trenér Vlčí smečky Tomáš Mariška a doplňuje: „Špatný gólman je pořád lepší než žádný gólman. A ukázalo se, že Kuba je mnohem lepší, než jsme čekali. Výstroj sice neměl v životě na sobě, ale pohyboval se v ní úplně lehce. Ještě se smál, že oproti kostýmu ještěra je úplně lehoučká.“

Akademické týmy (junioři, starší a mladší dorost) po této zkušenosti začaly využívat služeb Karlose stále častěji, pod vedením zkušeného dua trenérů Kněžický – Višňák navíc mladý talent vylepšoval svou techniku, ve které měl zpočátku velké nedostatky. „Pan Kněžický třeba vyprávěl, že Kuba dostával velmi moc gólů mezi betony. Dlouho tomu nemohli přijít na kloub, protože při střelách do jiných pozic v ničem nezaostával za ostatními gólmany, nebo je dokonce předčil. Nakonec se ukázalo, že stále podvědomě spoléhá, že má mezi nohama tlustý plyšový ocas ze svého převleku. Trenérům už se naštěstí tento nedostatek podařilo vymýtit,“ pokračuje Rostislav Dočekal.

Gólmanská otázka pro novou sezonu je tím pádem vyřešena. Jedničkou bude samozřejmě Tomáš Závorka, záda mu bude krýt Vladislav Habal. Sám představitel maskota do utkání zasáhne pouze v případě, zranění prvních dvou gólmanů, jinak bude sbírat zkušenosti v Sokolově. Toto řešení plně koresponduje s deklarovanou snahou vedení o zlevnění kádru. „Částku prozradit nemohu, ale Jakub bude brát stejné peníze, jako když dělal maskota. Ze zápasů bude odcházet zhruba stejně propocený. V případě, že se nevejde na střídačku, si navíc může přivydělat návratem do kostýmu ještěra. Alespoň nám nevypadne z tempa,“ dodává na závěr sportovní manažer Rostislav Dočekal.

Takto Karlos chytal dříve...

...a takto po tvrdém tréninku