HC Energie Karlovy Vary

Martin Zaťovič: Nebyli jsme Rusům rovnocenným soupeřem

Druhý zápas Švédských hokejových her si připravil pro český tým přímo katastrofický scénář. Dva bleskově inkasované góly v oslabení znatelně zaskočily svěřence kouče Vladimíra Růžičky. Odpověď na ně už nenašli, naopak dál a dál odpalovali puky ze své sítě. „Nepovedený zápas, rychle zapomenout,“ glosoval výkon týmu po závěrečné siréně i karlovarský útočník Martin Zaťovič, který se stále rve o svou šancí na blížícím se šampionátu.

Dá se říct, že zápas proti Rusku byl tím, na který je lepší raději rychle zapomenout?
Přesně tak, jedině tak se dá zápas zhodnotit, tedy rychle zapomenout. Začali jsme velmi špatně a od toho se už odvíjela celá hra. Musíme se poučit z chyb a co nejrychleji zapomenout. Zítra je další zápas a je potřeba se důkladně připravit.

Z jakých chyb se poučit? Co bylo podle vás špatně?
My jsme si dnes jasně stanovili, že musíme bránit, hrát kvalitně dozadu. A to se nám vůbec nedařilo, to také rozhodlo. Začali jsme úplně nesmyslně napadat soupeře, vůbec jsme nedodržovali naši taktiku. Špatně jsme bránili střední pásmo, nevyráželi jsme do protiútoků... Kdybychom toto všechno dělali, tak bychom možná byli Rusům trochu jiným soupeřem.

Rusko hrálo výborně přesilovky, padly z nich dva rychlé góly...
Ano, ale my jsme se na jejich přesilovky speciálně připravovali. Bohužel jsme je neubránili. Když pak soupeř dá dva takové góly, tak pak hraje úplně jinak. Dovolí si věci, které by si jindy nedovolil. Dopadlo to tak, jak dopadlo. Možná lepší než prohrát 0:1.

Je z vás hodně cítit zklamání, byl pro vás zápas opravdu tak špatný?
Já ani nemohu hodnotit svůj výkon. Snažili jsme se, ale dnes to prostě nestačilo. Nedodrželi jsme to, co jsme si řekli. Když udělal někdo něco navíc, tak se to hned obrátilo proti nám, bylo z toho hned přečíslení soupeře. Nedá se hodnotit jedinec, celý tým hrál špatně.

Kulisa zápasu taky nebyla zrovna příjemná, příliš lidí na tribunách nebylo. Vnímal jste to?
Vždy je lepší, když je více lidí. I když třeba fandí soupeři. Ale my jsme s tím počítali, tady to je vždycky tak. Na to se nedá vymlouvat, dostali jsme jsme šest branek, zápas skončil.

Vy jste už v letošní přípravě dal dva góly, myslíte, že by vám mohly otevřít cestu na mistrovství světa?
To bych zatím nechtěl hodnotit, já jsem rád, že jsem v tomto mužstvo. Mým přáním bylo zahrát si přípravné zápasy ve Švýcarsku, a to se mi podařilo. Teď jsem i ve Švédsku, takže je to vlastně nad můj plán. Mistrovství už je úplně ten nejvyšší sen, cíl. Kdyby to vyšlo, budu rád. Nechci tomu v této fázi přikládat příliš velkou váhu.

Jak jste strávili páteční volný den tady ve Stockholmu?
Měli jsme spíš takový relaxační den. Vstávali jsme později, dali jsme si snídani, pak byla na programu procházka po městě. Po obědě byl zase odjezd na zimák a trénink. Večer už byla zima, takže se mi ani nechtělo nikam jít. Prostě spíš jen takový odpočinek.

Ligovou sezónu v Karlových Varech jste ukončil docela brzy, ale vy jste stále na ledě. Hrál jste někdy tak dlouho?
Tak dlouho ne. Nejdéle jsem hrál při finále extraligy. Ale vůbec mi to nevadí. Letní přípravu moc nemusím, a když si pobyt na ledě můžu prodloužit, navíc v reprezentací, tak jsem jen rád.

Vaši spoluhráči v Karlových Varech už odstartovali suchou přípravu, chcete jim něco vzkázat?
Jen to, že je lepší hrát na ledě, než běhat někde po lese. Ale držím jim palce, snad to nějak zvládnou.