HC Energie Karlovy Vary

Martin Zaťovič: Mistrovství světa si hlavně užívám

Kapitán Energie Martin Zaťovič nechyběl na mistrovství světa zatím v žádném utkání. Trenér Růžička mu dává důvěru, což se mu zatím vyplácí. Po středečním zápase, kde Česká republika porazila Itálii dva nula, zhodnotil Martin své dosavadní počínání a vrátil se i ke své první brance na šampionátu, kterou vstřelil Švédům.


Martine, porazili jste Itálii dva nula, jak byste zhodnotil utkání?
Bylo to velmi těžké utkání. Na mistrovství světa není slabého soupeře. Říkali jsme si, že musíme dobře začít a jít do vedení. Jinak by se nám utkání těžko otáčelo. Naštěstí vše vyšlo vyhráli jsme dva nula.

Čím vás Itálie zaskočila? Byla hodně houževnatá, souhlasíte?
Oni hlavně výborně bránili. V podstatě pořád ve čtyřech lidech. My jsme proto neustále museli zakládat útoky a nahazovat puky, což nás stálo hrozně sil. Hráli jsme hodně v jejich pásmu, těžko jsme se však dostávali do větších šancí. Navíc hrála Itálie disciplinovaně, takže jsme neměli ani moc přesilovek. Když už se nám nějaká naskytla, nic moc jsme v ni nevymysleli. O to víc si vážíme vítězství.

Jak byste zatím porovnal soupeře a zápasy na mistrovství světa?
Všechni jsou hrozně silní a kvalitní soupeři. Každý zápas je vyrovnaný. Proti Itálii bylo vidět, jak těžké je hrát proti papírově slabšímu soupeři. Postupem času se zhoršovala kvalita ledu a hrála se spíše plácaná. Počítají se ale tři body, které jsme získali my.

Mohl byste se vrátit k vašemu gólu, který jste vstřelil proti Švédsku?
Vlastně jsem jen stál před brankou. Snažil jsem se clonit brankáři a udělat na brankovišti rozruch. Ondra Němec hezky vystřelil a já to jen tečoval, takže to je spíše Ondrova zásluha.

S Ondrou Němcem jste v barvách Energie získali extraligový titul, bavíte se s ním více než s ostatními spoluhráči?
Jsme spolu na pokoji, takže se určitě bavíme. Přece jen se spolu známe už dlouho. Občas si vzpomeneme i na společná léta v Energii a samozřejmě i zisk titulu.

Účast v národním mužstvu je pro vás asi třešničkou na dortu, že?
Účast v národním mužstvu je asi nejvíc, co člověk může dokázat. Prodlužuji si sezonu a maximálně si to užívám. Jsem nesmírně rád, že tady mohu být s takovými hokejisty.

Je tempo mistrovství světa o hodně vyšší než v přípravných zápasech reprezentace?
Já jsem si během Euro Hockey Tour na vyšší tempo zvykl. Na mistrovství je kvalita vyšší, ale tempo podobné, takže se to dá v pohodě zvládnout.

Nějaký vzkaz fanouškům Karlových Varů na závěr?
Všechny fanoušky Energie moc zdravím a doufám, že nám budou pořádně fandit.

Děkuji za rozhovor.