HC Energie Karlovy Vary

Radim Hruška: Udělám vše, abych byl platný

V kádru podstupujícím letní přípravu patří Radim Hruška k nejstarším a nejzkušenějším. V nadcházejícím ročníku se pokusí zapomenout na uplynulou sezonu, ve které se neuchytil na zamýšleném postu prvního centra a o prostor na ledě musel bojovat. V našem interview hovoří o zodpovědnosti, kterou v novém mladém týmu bude mít.

Radime, vraťme se ještě k uplynulé sezoně. Asi jste očekával více prostoru na ledě, že?
Když jsem do Karlových Varů přicházel, věděl jsem, že končí spousta opor, jejichž roli jsem měl převzít. Zároveň jsem ale realista, tudíž jsem tušil, kde se budeme v tabulce pohybovat. Celkově nebyla sezona výborná, ale myslím, že jsme v ni splnili očekávání. Bojovali jsme o předkolo do poslední chvíle. Z osobního hlediska hodnotím sezonu jako nevydařenou.

Čemu přičítáte, že se vám nepodařilo najít pevnou pozici v sestavě?
Hodně se nám vydařila přípravná utkání. Možná jsme ale až moc chtěli vyhrávat. Naše formace byla hodně vytěžovaná a v úvodu extraligy nám pak možná chyběly síly. Navíc jsem se zranil. Na mou pozici nastoupil Standa Balán, který byl pro změnu zraněný v přípravě, a vedl si znamenitě. První lajna začala dávat branky a dařilo se ji. Mně nezbývalo, než přijmout jinou roli a snažit se bojovat.

Nyní se připravujete na novou sezonu. Jistě doufáte, že bude lepší…
Jednoznačně, udělám vše proto, abych byl platný. Jsem tady jedním z nejstarších, takže se zodpovědnosti nezříkám, naopak. Věřím, že kvalitně potrénujeme, přijdou nějaké posily a bude se nám dařit.

V aktuální podobě kádru jste společně s Martinem Zaťovičem nejzkušenějším hráčem, že?
Popravdě mi přijde neskutečné, že jsem o tolik starší než současní kluci. Zároveň mě ale těší, že si připadám stále na dvacet jako oni. Doufám, že nějací zkušení hráči ještě přijdou a budeme opět konkurenceschopní.

Vše ale závisí na finanční situaci klubu. Jste v tomto směru optimistou?
Finanční situace je špatná v celé extralize. Já ji bohužel ovlivnit nemůžu, to záleží spíše na vedení. Když jsme měli poslední schůzku s panem Vaňkem, tak říkal, že to vypadá dobře. Já tyhle věci moc neřeším. Mám platnou smlouvu, kterou dodržuji. Takže se teď snažím poctivě trénovat, abych měl v sezoně z čeho čerpat. Samozřejmě mi není složení týmu lhostejné, ale věřím, že nějací hráči ještě přijdou.

Letos máte nový model suché přípravy, jak se vám líbí?
Pro mě není tento model až tak nový. Podobně se totiž trénovalo ve Vítkovicích. Dopoledne je trénink o něco delší, vydatnější, ale člověk má zase volné odpoledne. Myslím, že když do toho dáme maximum, budeme na sezonu dobře připraveni. Žádný model není mezi hráči úplně oblíbený. Všichni si však uvědomují její důležitost.

Stíháte sledovat mistrovství světa? Jaké šance mají naši hokejisté?
Mistrovství světa sleduji, naši reprezentaci samozřejmě držím palce. Myslím, že zatím hrajeme dobrý a pohledný hokej. Tipuji, že půjdeme do čtvrtfinále ze třetího místa a pak už se může stát cokoliv. A Martin Zaťovič, ten hraje parádně.

Jak jste v Karlových Varech zabydlel a jak se vám tu bydlí?
Ve Varech je krásná a moderní hala. Jen doufám, že dokážeme zlomit její prokletí a uděláme v ní konečně nějaký úspěch. Hrozně moc bych to přál fanouškům, kteří jsou zde dobří. Město se mi také moc líbí. Není moc velké, je zde hodně zeleně, takže je možné chodit s rodinou na procházky. Bydlení jsem našel také pěkné, takže si nemohu na nic stěžovat.

Děkuji za rozhovor.