HC Energie Karlovy Vary

A-tým se připravuje na Božím Daru

Rutinu suché přípravy A-týmu na novou extraligovou sezonu v aktuálním týdnu přerušilo soustředění na Božím Daru, kde se hokejisté věnují především cyklistice. Mužstvo už po návratu z Minsku navštívil i kapitán Martin Zaťovič, kterého však ještě čeká zasloužená dovolená. O dosavadním průběhu přípravy jsme hovořili s trenérem Karlem Mlejnkem.

Pane trenére, momentálně absolvujete soustředění na Božím Daru. Co je jeho náplní?
Především tady chceme zakončit jakousi první etapu naši přípravy. Jezdíme zde převážně na kole, čímž chceme vyjít ze stereotypu a máme tady k tomu ideální podmínky.

Nevybrali jste si ale ideální počasí, že? Často prší...
Musím zaklepat, tady je počasí zatím dobré. Přijeli jsme v pondělí a vše bylo v pořádku. V úterý ráno byla bouřka, ale po jejím skončení jsme stihli ranní výběh. Absolvovali jsme i plánovaný výjezd na kolech. Samozřejmě jsme dle počasí připravení řešit vše operativně.

Máte případně k dispozici tělocvičnu?
Tělocvičnu k dispozici bohužel nemáme. Spolehnout se musíme jen na přírodní podmínky. Oproti loňskému soustředění na Šumavě, kde byla teplota někdy na nule, se máme letos přesto dobře.

Hovořil jste o završení první fáze přípravy, jak jste s ní zatím spokojen?
V podstatě každý den jsme se poctivě připravovali. V prvním bloku jsme se soustředili na zátěž a odrazovou sílu. Ve druhém bloku na sílu fyzickou a ve třetím pak na vytrvalost. Vše jsme prokládali různými hrami na odlehčení. S prozatímním vývojem přípravy a přístupem hráčů jsme velmi spokojeni.

Co říci k aktuální podobě kádru?
Kádr, se kterým jsme vstoupili do přípravy je hodně mladý. Probíhají jednání s určitými hráči, kteří spadají do našich ekonomických možností. Od pondělí se k nám staronově připojil Standa Balán, čímž máme zajištěn post centrů. Dále počítáme s Radimem Hruškou, Michalem Vachovcem, Jardou Kverkou, Matějem Zadražilem a Lukášem Vránou.

Co však ostatní posty?
Oficiálně nikoho dalšího nemáme. Samozřejmě probíhají jednání, současný kádr musíme posílit hlavně o zkušené hráče. Volných hráčů je mnoho. My však musíme brát v potaz naše ekonomické možnosti. Já však věřím, že se nám posily sehnat podaří. Potřebovali bychom dva až tři obránce a stejný počet křídelních útočníků.

Nedávno skončilo mistrovství světa, na kterém doslova zářil Martin Zaťovič. Co jste říkal na jeho výkony?
Před Martinem musím smeknout. V pondělí ráno přiletěl z Minsku a večer už tu za námi byl, přijel se na nás podívat. Pobavil jsem se s ním mezi čtyřma očima. Je to komplexní hráč, kterému nic nechybí. Odehraje v podstatě všechny posty. V národním mužstvu nastupoval i na pozici centra a určitě obstál.

A kdy se k vám připojí?
Martin si zaslouží alespoň třítýdenní volno. Sám řekl, že začne s individuálním tréninkem v polovině června. My poté máme týden volno. Vypadá to tedy tak, že se na následující sezonu připraví Martin Zaťovič individuálně a jak ho znám, určitě nic nepodcení.

Takže se s ním setkáte až na ledě?
Všichni pevně věříme, že ano. Ale samozřejmě musíme respektovat zvýšený zájem klubů KHL o jeho osobu. Já jako trenér s tím nic nenadělám a jsem připraven na všechny alternativy. Určitě bych ale o svého tahouna nerad přišel. Martin Zaťovič je náš kapitán, má ke klubu speciální vztah a já doufám, že se nám ho podaří udržet v Energii.

Děkuji za rozhovor.