HC Energie Karlovy Vary

Radek Duda: Pro tým odvedu maximum

Radek Duda přichází do Karlových Varů do poměrně mladého kádru. Na otázku, s jakou rolí v týmu počítá, bez zamyšlení odpovídá, že má své zkušenosti předat právě mladším spoluhráčům a trochu je vyburcovat k velkým výkonům. "Musíme být drzí," přiznává nová posila Karlových Varů.

Radku, vítejte v Karlových Varech. Prozradíte, jak probíhaly námluvy s klubem?
Když skončila sezóna, tak jsem byl neustále v kontaktu s Karlem Mlejnkem. Komunikovali jsme spolu, bavili jsme se spolu o možné spolupráci. Když jsem skončil v Plzni, tak se intenzita jednání znásobila. Sice nastal menší útlum, když jsem musel odjet trénovat do Ameriky, ale když pak přicházely konkrétní nabídky, tak se do toho vložil i pan Vaněk, který místo tříměsíčního kontraktu nabídl pozici v týmu rovnou na celou sezónu. Nakonec jsme našli společnou řeč a domluvili jsme se.

Konečné slovo tedy padlo ještě před začátkem přípravy?
Dohoda se uskutečnila týden před přípravou. Nejdříve jsem chtěl do ciziny, ale nepřišla adekvátní nabídka, se kterou bych byl úplně spokojený. Nakonec přišla jasná nabídka z Karlových Varů, a vzhledem k tomu, že mám k tomuto regionu vztah, tak jsem ani dlouho neváhal.

Napadlo vás někdy dříve, že si na sebe obléknete dres Energie?
Nikdy mě to nenapadlo. Tak už to ale chodí. Je to součást našeho hokejového života. Řekl jsem si, že jsem v této oblasti vyrůstal a už je čas, abych zde něco předvedl a pokusil se to zdejším lidem nějak vrátit.

Pocházíte z nedalekého Chodova, proto máte k zdejšímu prostředí vztah, že?
Přesně tak. Do patnácti let jsem hrál za sokolovský Baník, pak jsem sice odešel do Prahy, ale hokej jsem se naučil tady.

Přestup hráče z Plzně do Karlových Varů nebo naopak vždy vyvolá pozdvižení. Nebojíte se, že vás fanoušci Energie nepřijmou?
Je to individuální. Někdo si to vyhodnotí jako přínos a třeba se přes to přenese. Já jsem typ hráče, který přijde do klubu a snaží se pracovat nejvíc, jak jen to jde. Chci odvádět maximum i zde v Karlových Varech. Největší motivací je pro mě slyšet, že Radek Duda sem přišel, maká a odvádí skvělou práci. Chci hrát tak, aby všichni byli spokojení. I já musím mít ze sebe dobrý pocit. Pokud bude někdo lepší než já, tak OK, ale já musím vědět, že jsem udělal pro výkon vše, co jen šlo.

Asi ale tušíte, že váš obraz u většiny karlovarských fanoušků dosud nebyl příliš příznivý...
Málo kdo může říct, že mě opravdu zná. Většinou se někdo dozví něco z doslechu nebo z médií a udělá si obrázek. Sice jsem v Karlových Varech nehrál zrovna hokej v rukavičkách, ale šel jsem si za svým a vybojoval jsem si pozici, jakou jsem chtěl.

Už jste se v Karlových Varech zabydlel?
Zázemí máme se ženou v Praze, takže budu kombinovat bydlení tak, abych mohl i dojíždět. Občas budu u rodičů a ve volném čase doma v Praze. Manželka to přijala taky dobře. Ve všem mě podporuje.

A co vám žena na přestup do Energie řekla?
Mám suprovou ženu, je strašně pozitivní. Řekla mi, že je pro mě tohle angažmá velká výzva. Beru to tak i já. Hodně lidí určitě bude negativních, ale já si myslím, že zde můžu jenom získat.

Jaká by měla být vaše úloha v týmu?
Moje práce pro tým je pobláznit kluky aby byli hladoví, neustále chtěli na sobě pracovat a chtěli se každým dnem zdokonalovat. Naučit je, aby od sebe každý den vyžadovali to nejlepší, co ze sebe mohou dostat. Na ledě to bude o přihrávkách a bojovnosti. Role je to těžká, ale budu si ji plnit stejně, jako jsem k tomu přistupoval v jiných týmech.

Už víte, s kým byste chtěl hrát ve formaci?
Tohle je otázka na trenéry. Trenér mě někam umístí. Pokusí se nás sladit tak, aby fungovala na ledě chemie, společná řeč a celé mužstvo z toho profitovalo.

Dá se přesto po týdnu přípravy na ledě říct, s kým si herně rozumíte?
Ještě je brzy. Ale jsem tu s Jurisem a se Standou Balánem a zkoušíme se sehrávat. Do startu extraligy však chybí něco přes měsíc a půl a všechno to teprve vykrystalizuje.

Jak moc se liší příprava Karlových Varů od minulých angažmá?
Je to dřina. Dvakrát denně na led, suchý trénink. Všude je to obdobné a všude je to dřina. Tým z přípravy žije skoro celou sezónu. Je to podobné jako v jiných českých klubech.

Jak se vy, zkušenější hráči, snažíte v kabině pomáhat mladým puškám?
Pokud se mě někdo na něco zeptá nebo něco vidím, tak se určitě snažím pomoci. Trochu je popostrčit, aby to mladší hráči měli lehčí. Hokej je o maličkostech a detaily pak dělají velké věci. Je i v mém zájmu klukům pomáhat, aby byli lepší a lepší hráči. Aby z toho klub jen profitoval.

Radíte v klidu nebo si i zařvete?
Snažím se být v klidu. Je to ale hra emocí a občas se najdou věci, kdy člověk musí zakřičet. Nejsem ale takový, že bych se urazil a pak toho dotyčného tepal po celou sezonu. Ke všem přistupuji individuálně a o hokeji si spíše povídáme, v klidu.

Jaký máte názor na složení kádru pro nadcházející sezónu?
Máme mladý tým. Musíme být drzí, sebevědomí. Nesmíme nic nechat náhodě a hrát tak, abychom do KV Areny přilákali co nejvíce lidí, kteří udělají skvělou atmosféru a bičovali nás k výkonům, které očekávají.

Jaké si pro nadcházející sezonu klade Radek Duda cíle?
Dlouhou dobu se tu nehrálo předkolo. Tohle bude jasný cíl pro sezonu. Nemá cenu si dávat malé cíle a půjdeme si za tím. A samozřejmě mít dobrý start do sezony. Ten už v Karlových Varech taky dlouho nebyl a je to jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. A okořenit to zmiňovaným zdravým sebevědomím.

Jako první v přípravě na vás čeká Chomutov, váš bývalý zaměstnavatel. Těšíte se?
Nějak to nevnímám. Chci se v přípravě soustředit sám na sebe, abych se dostal do tempa, nějakého herního režimu a udržel se v něm a nadále se jen zlepšoval.

A až se potkáte s Plzní? Nebudou si vás bývalí spoluhráči dobírat?
Určitě nějaké hlášky padnou, ale já koukám dopředu. Teď hraju za Karlovy Vary.

Radku, závěrem se podíváme do budoucnosti. Představte si konec nadcházející sezony, opět děláme rozhovor. Co byste mi rád řekl?
Že jsme měli dobrou úspěšnou sezónu, fanoušci si to užili. Užili jsme si to i my hráči. Vedení je spokojeno, sponzoři jsou spokojeni. Zkrátka, že jsme podávali dobré výkony.

Děkuji za rozhovor a přeji vynikající vstup do nadcházející sezóny!