HC Energie Karlovy Vary

Chytí se Energie v západočeském derby?

Západočeským rivalům vstup do nového ročníku extraligy nevyšel, proto se dá v úterý očekávat vypjatý duel, kde budou oba týmy bojovat o své první tři body. Složí Energie v západočeském derby reparát? Zápas je na programu v úterý od 18:20 v Plzni, vysílat jej bude také Česká televize.
Kde sledovat utkání: Online přenos

Změny v kádru

Plzni se minulá sezona nevydařila dle představ. Loňští obhájci titulu sice v pohodě zvládli základní část, ale narazili hned ve čtvrtfinále play-off, když podlehli pozdějšímu vícemistrovi z Brna. Dalo se čekat, že vedení sáhne ke změnám. Že budou takhle razantní, ale nečekal asi nikdo. Kádr Škodovky opustilo hned patnáct hráčů. Kariéru definitivně ukončil kapitán a majitel plzeňského klubu Martin Straka. Stejný krok učinil také velezkušený obránce Jiří Hanzlík. Po sedmi letech opustil západočeskou metropoli také Tomáš Vlasák (Slavia Praha). Dres Škodovky už neobléká ani Miroslav Holec (Kometa Brno), Patrik Petruška (Most), Tomáš Pitule (Kladno), Tomáš Slovák (Mountfield HK), Tomáš Frolo (Karaganda), Dan Růžička (České Budějovice), Jakub Slavík (Salith Šumperk). Nové angažmá zatím stále hledá útočník Pavel Sedláček, obránce Daniel Seman a brankář Domink Halmoši. Úterní derby bude jistě speciální náboj pro karlovarského kapitána Radka Dudu, který ještě v minulé sezoně střílel góly právě v Plzni.

I na seznamu posil má Plzeň zvučná jména. Po několikaletém angažmá ve Slavii Praha se na zápas přesunul zkušený obránce Petr Kadlec. Zadní řady přišel vyztužit také plzeňský odchovanec Lukáš Pulpán, který strávil poslední sezony v dresu Chomutova a talentovaný Tomáš Prokop. Mladého obránce přivedlo vedení Škodovky z Českých Budějovic.

Od Plzně jsme však v posledních letech zvyklí na ofenzivní hokej. Těšit se na něj můžeme i po skončení Martina Straky, který do svého klubu přivedl několik mladých hráčů, kteří by se v budoucnu měli stát oporami. Největší a nejdiskutovanější posilou je zcela jistě Dominik Simon, jenž strávil poslední roky v pražské Spartě. V holešovickém velkoklubu ale nedostával tolik příležitostí, kolik by si přál, proto vyslyšel nabídku Škody Plzeň. Další novou tváří je Matěj Beran, jehož dobře znají i karlovarští fanoušci. Dvacetiletý útočník totiž oblékal v mládežnických kategoriích dres Energie. I pro něj bude jistě úterní derby speciální. Třetím talentovaným novicem je Dominik Kubalík, který se vrátil na západ Čech po neúspěšné anabázi v americkém týmu Kitchener Rangers. Na plzeňské soupisce najde,e také dvě staronová jména. Tím prvním je Jozef Balej. Slovenský útočník se vrátil do Plzně po neúspěšném angažmá v Chomutově, se kterým minulou sezonu sestoupil z extraligy. Druhým navrátilcem je americký útočník Nick Johnson, jenž poslední sezonu strávil v týmu Schwenninger Wild Wings.

Příprava se Plzni nevydařila...

V přípravě na novou sezonu odehrála Plzeň třináct utkání, z nichž dokázala zvítězit v pěti případech. Porazit dokázala prvoligový Havlíčkův Brod (3:1) a České Budějovice (4:1). Stejným skóre přehráli svěřenci trenéra Razýma také německý Norimberk. Z extraligy přelstila pouze pražskou Slavii (1:0) a Karlovy Vary (2:1) po samostatných nájezdech. V ostatních zápasech se museli hráči Škodovky sklonit před svým soupeřem.

...a vstup do extraligy také ne

Největšímu rivalovi se úvodní dvě kola také nevydařila dle plánu, proto se dá v úterý očekávat tuhý boj. Plzeňští hokejisté v prvním kole prohráli na ledě Sparty Praha 1:3 a v neděli nestačili na Litvínov, jemuž podlehli na domácím ledě 2:3 po samostatných nájezdech. V obou utkáních nastoupil do branky Matěj Machovský. V derby by tak mohl šanci dostat Lukáš Mensator.

O utkání s kapitánem Dudou a trenérem Mlejnkem

Radek Duda ještě v minulé sezoně jedna z ikon hokejové Plzně tentokrát přijíždí na led indiánů jako host. „Co očekávám od derby? Tak na tuto otázku budu znát odpověď po zápase,“ říká současný kapitán Energie a pokračuje: „Nicméně věřím, že přijde hodně lidí a bude výborná atmosféra. Doufám, že předvedeme mnohem lepší a účelnější výkon než v úvodních dvou zápasech. Jsme v situaci, kdy už potřebujeme nutně bodovat.“

Duda byl několik sezon miláčkem plzeňského publika. „Plzni jsem za hodně vděčný a nezapírám, že mám k ní kladný vztah. Hodně lidí tam toho pro mě udělalo moc dobrého. Nicméně teď budu mít na sobě jiný dres a chci se svým týmem bodovat. Pro fanoušky Plzně bohužel,“ doplňuje na závěr.

Trenér Karel Mlejnek měl velice málo času svůj tým na derby důkladně připravit. „Přednosti domácího celku jsou jasné. V Plzni je výborné publikum, které dokáže hráče hodně vybičovat ve hře v útočném pásmu. Nicméně naším úkolem bude se maximálně soustředit a tuto hru eliminovat,“ přidává svůj pohled hlavní trenér.

V prvních zápasech nového ročníku extraligy Karlovým Varům nešly přesilové hry. „Snažili jsme se na tom o víkendu zapracovat. V zápase s Vítkovicemi už to bylo lepší, ale stále to nebylo ono. Nicméně jsme si rozebrali utkání na videu a také další chyby, kterých se budeme muset v Plzni vyvarovat. Hodláme se více zaměřit na obranu a naše hra musí soupeře bolet,“ dodal Karel Mlejnek na závěr.

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize 2 - 0 - 0 - 0 - 2 - 3:9 - 0 b
Průběžné umístění
14. místo
10.
6.
Průměrná návštěvnost 3040 diváků 52 % kapacity stadionu
Nejproduktivnější hráči
Jméno Z G A B
1. David Hruška 2 1 1 2
2. Stanislav Balán 2 1 0 1
3. Vojtěch Tomeček 2 1 0 1
4. Radomír Heizer 2 0 1 1
5. Radek Duda 2 0 1 1
Nejlepší střelec Stanislav Balán, David Hruška, Vojtěch Tomeček - 1 branka
Nejlepší nahrávač David Hruška, Radomír Heizer, Radek Duda - 1 asistence
Nejlepší v +/- 11 hráčů - 0 bodů
Nejtrestanější hráč Václav Skuhravý - 6 TM
Brankáři
Jméno ZPočet odchytaných zápasů Úsp.Procentuální úspěšnost zákroků G/ZPrůměr obdržených branek na zápas SOPočet vychytaných čistých kont
1. Tomáš Závorka 2 88,31 % 5,57 0
2. Vladislav Habal 1 100,00 % 0,00 0
Bodový zisk
Vše Doma Venku Posl. 10 záp.
0 % 0 % 0 % 0 %
0 b 0 b 0 b 0 b
I. II. III. IV.Zisky po čtvrtinách základní části
0 % -- -- --
0 b -- -- --
HC Škoda Plzeň
Utkání v extralize 2 - 0 - 0 - 1 - 1 - 3:6 - 1 b
Průběžné umístění
10. místo
10.
6.
Průměrná návštěvnost 7908 diváků 96 % kapacity stadionu
Nejproduktivnější hráči
Jméno Z G A B
1. Tomáš Sýkora 2 1 0 1
2. Dominik Kubalík 1 1 0 1
3. Vojtěch Mozík 2 1 0 1
4. Ondřej Kratěna 2 0 1 1
5. David Michel 2 0 1 1
Nejlepší střelec Tomáš Sýkora, Dominik Kubalík, Vojtěch Mozík - 1 branka
Nejlepší nahrávač David Michel, Jozef Balej, Václav Pletka, Ondřej Kratěna - 1 asistence
Nejlepší v +/- 6 hráčů - +1 bod
Nejtrestanější hráč Ryan Hollweg - 25 TM
Brankáři
Jméno ZPočet odchytaných zápasů Úsp.Procentuální úspěšnost zákroků G/ZPrůměr obdržených branek na zápas SOPočet vychytaných čistých kont
1. Matěj Machovský 2 90,57 % 0,96 1
Bodový zisk
Vše Doma Venku Posl. 10 záp.
16 % 33 % 0 % 16 %
1 b 1 b 0 b 1 b
I. II. III. IV.Zisky po čtvrtinách základní části
16 % -- -- --
1 b -- -- --

Poslední utkání

HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 3:4 (1:1, 1:3, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. D. Hruška (Duda), 36. V. Tomeček (Heizer, Skuhravý), 42. Balán (D. Hruška) – 2. Němec (Káňa), 32. Roman (Svačina, Vandas), 35. Roman (Huna, Svačina), 37. Svačina (Zíb, Roman). Rozhodčí: Šindler, Svoboda – Gerát, Hynek. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:1. Diváci: 3040. Střely na branku: 44:37. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov 2:3 sn (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Kubalík (Michel, Machovský), 33. Mozík (Balej, Pletka) – 27. Ručinský (Hanzl), 59. Lukeš (Ručinský), rozhodující nájezd Hanzl. Rozhodčí: Pavlovič, Souček – Pešek, Jelínek. Vyloučení: 7:9, navíc Trávníček (LIT) os. 10 min. trest. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 7908. Střely na branku: 38:27. Zblokované střely: 12:9. Hity: 21:17. Vhazování: 34:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.

Související články