HC Energie Karlovy Vary

Výborný Habal a přesilové hry, Energie porazila Spartu

ELH: HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Karlovarští hokejisté dokázali po třech prohraných zápasech konečně zabodovat a po velmi solidním výkonu porazili 4:1 pražskou Spartu. Všechny branky padly v přesilových hrách, za Energii se prosadili oba Hruškové, Tomáš Harant a Radek Duda. Střelce pražského klubu přiváděl k zoufalství skvěle chytající Vladislav Habal, který pustil za svá záda jediný puk. Vzestup formy mohou energetici potvrdit už v neděli, kdy v KV Areně přivítají Mountfield HK.
Tipsport extraliga, 4. kolo, pá 19.9.2014
Karlovy Vary
Sparta
4:1
0:0, 2:1, 2:0
Branky a nahrávky: 21. D. Hruška (Duda, Balán), 28. Harant (Sičák), 44. R. Hruška (Kverka), 50. Duda (Sičák, Kverka) – 40. Barinka (Ďaloga, Réway). Rozhodčí: Fraňo, Lacina – Pešek, Jelínek. Vyloučení: 8:9. Využití: 4:1. Diváci: 3185. Střely na branku: 36:36. Hity: 10:11. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.
Karlovy Vary: Habal – Harant, Sičák, J. Tomeček, Redlihs, Šmach, Deyl, Dvořák – Vachovec, Kverka, Duda (C) – Pšurný, Balán (A), D. Hruška (A) – Štals, Skuhravý, V. Tomeček – Heizer, R. Hruška, Gorčík – Koblasa
Sparta: Novotný – Piskáček, Pilař (A), Barinka, Ďaloga, Hrbas, Polášek, Mikuš – Rolinek (C), Hlinka (A), Sabolič – Klimek, Pech, Kumstát – Přibyl, Cingel, Réway – Forman, Bahenský, Volek

Komentář k utkání

Již v úvodu utkání se blýskl zajímavou indiviudální akcí Skuhravý. Ve 3. minutě kroužil obranou Sparty jako mezi kužely a dokonce se prodral i do zakončení. Ve stejné minutě mohli domácí využít slibného začátku při přesilové hře, kterou nabídl Bahenský, avšak nedokázali se na delší dobu usadit v pásmu. Naopak po střele Balána se hosté z Prahy dostali do brejku, se kterým si ale Habal poradil a šanci zlikvidoval. V 5. minutě své mužstvo oslabil mladý Gorčík, ale než se nadal, přidal se k němu na druhý konec trestné lavice přidal kapitán Sparty, Rolinek. Více prostoru na ledě v 6. minutě mohl využít Pech, avšak jeho tlačenice do brány gól nepřinesla. Největší šanci první třetiny vytvořil svým usilovným výkonem Skuhravý, který po vybojování kotouče v rohu nahrál na vzdálenou tyč Štalsovi, který se ale do odkryté branky nedokázal prosadit. Ve 13. minutě se opět snížil počet hráčů na ledě. Během vyloučení Pecha s Dudou se do vyložené šance nikdo z hráčů nedostal. Závěr třetiny seděl domácím, kteří si vytvořili v útočné třetině tlak a hrozili. Za zmínku stojí pokus Davida Hrušky nebo Balána. Úplnou tečku za prvním dějstvím pak udělal Polášek, který dvě vteřiny před sirénou zamířil na trestnou lavici.

Do druhé třetiny vletěla Energie jak vítr. Již po 34 vteřinách od začátku druhého dějství se do akce z kombinace dostali Balán, Duda a David Hruška. Poslední jmenovaný pak po přihrávce na druhou tyč zamířil přesně a otevřel skóre, a využil tak přesilovou hru. Obdržená branka zřejmě hosty rozhodila, a otěže utkání převzali hráči v zeleném. Pomohlo jim k tomu i dobré napadání. Ve 27. minutě hrála Sparta v šesti, což znamenalo vyloučení. Po necelé minutě přesilové hry poslal exsparťan Sičák přihrávku na modrou, odkud vypálil Tomáš Harant, který tvrdou střelou zvýšil na 2:0. Pro hosty se šance na snížení naskytla v 31. minutě, kdy Skuhravý nedovoleně bránil, a zamířil tak na trestnou lavici. Hosté dobře kombinovali a vytvořili si standardní tlak v přečíslení, ale domácí obětavě bránili a podržel je i brankář Habal. Sparta zvyšovala s časem svůj tlak, čímž si vytvářela i slibné šance. Ve 35. minutě neměl od snížení daleko Klimek, kterému asistoval Kumstát. Obtížným zákrokem se opět blýskl sebevědomý Habal. Ve 37. byl potrestán domácí Harant, za hrubost. Až na jedno nahození Hrbase však hosté výrazně nezahrozili. Trest přišel až při vyloučení Dudy, který na trestné lavičce vystřídal Haranta. Sparta poslední přesilovou hru druhé třetiny sehrála velice dobře a ve 40. minutě se donesla i odměna po střele Michala Barinky od modré, který ve 40. minutě propálil Habala. Sníženo na 2:1.

V úvodu třetí třetiny nabídl další přesilovou hru Pech, který ve 42. minutě fauloval u mantinelu Balána. Domácím se podařilo ve 44. minutě dostat do tlaku před brankou, ze kterého vyústila branka z dorážky. Střelcem se stal Radim Hruška. Byla to již třetí využitá přesilová hra Energie. V dalších minutách byla k vidění další vyloučení. Ve 46. minutě byl vyloučen Pilař a o minutu později pak přisedl na trestnou Barinka, který tak poslal své mužstvo do tří. Energie se šance chopila a směrem na Novotného vysílali hráči v zeleném jednu střelu za druhou, gólově se však prosadili až v klasické přesilovce. Kapitán Radek Duda v 50. minutě dokázal Sičákovu střelu od modré tečovat za záda Novotného, který neměl sebemenší šanci puk pokrýt. Tříbrankový náskok už si energetici pohlídali. Hostům nešla upřít snaha, chyběla jim však jiskra a přímočarost Energie. V poslední minutě utkání mohli ozdobit skóre ještě Kverka s Dudou, ale ani nadvakrát se jim při nájezdu dva na jednoho nepodařilo Novotného prostřelit. Zápas tak skončil 4:1 pro domácí, kterým se poprvé v letošním ročníku podařilo získat body.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Chtěl bych vyzdvihnout nasazení našeho mužstva a touhu bodovat. Díky skvělé týmové a využitým přesilovým hrám jsme získali první tři body, které jsou pro nás v této fázi velmi důležité.

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): Aktuálně se nenacházíme v nejlepším rozpoložení. Herní situace řešíme složitě, chybí nám jednoduchost. Nechci ale snižovat výkon domácích. Hráli dobře, s nasazením a vstřelili čtyři branky v přesilové hře. My jsme kontrovali jen v jedné přesilovce a to nestačilo. Měli jsme i další šanci, ale na konci vždy stál domácí brankář.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 18.9.2014

Energie potřebuje body, v cestě stojí Sparta

Notes k zápasu | čt 18.9.2014

V KV Areně se proti sobě postaví dvě věže