HC Energie Karlovy Vary

Liberecké prokletí zlomeno!

Bílí Tygři Liberec - HC Energie 1:4 (0:1, 0:0, 1:3)
Karlovarští hokejisté v úterní televizní předehrávce 12. kola ukončili hned dvě dlouhá čekání. Tím delším byla nepříznivá bilance na ledě Liberce, kde naposledy zvítězili v říjnu 2010. I díky dvěma trefám Vojtěcha Tomečka a jistému Závorkovi se energetici také dočkali prvních letošních bodů ze stadionu soupeře. Tým Karla Mlejnka nezlomil ani tvrdý trest pro Radka Dudu, v roli kapitána jej nahradil David Hruška.
Tipsport extraliga, 12. (ČT), út 30.9.2014
Liberec
Karlovy Vary
1:4
0:1, 0:0, 1:3
Branky a nahrávky: 43. Bulíř (Bakoš, Filippi) – 16. Koblasa (Pšurný, Redlihs), 47. V. Tomeček (Heizer, Skuhravý), 57. Balán (J. Tomeček), 59. V. Tomeček. Rozhodčí: Hribik, Šindler – Frodl, Charvát. Vyloučení: 3:6, navíc Jelínek (LIB) 10 min. Bez využití. Diváci: 2853. Střely na branku: 44:16. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.
Liberec: Schwarz – Šimek, Škoula, Kolmann, Gřegořek, Voráček, Vitásek, Plutnar – Valský, Vampola, Bartek – Bulíř, Filippi, Bakoš – Jelínek, Bulík, Jass – Kica, Urban
Karlovy Vary: Závorka – Sičák, Harant, Redlihs, J. Tomeček, Deyl, Šmach, Dvořák, Rohan – Vachovec, Kverka, D. Hruška – Pšurný, Balán, Koblasa – Heizer, Skuhravý, V. Tomeček – Gorčík, R. Hruška, Flek

Komentář k utkání

První perioda nenabídla moc aktivní hokej. Šanci dostali v šesté minutě hosté v podobě přesilové hry, ale tu nedokázali využít. Velká příležitost hostů přišla až po ní, když zůstal v pásmu nechráněný Vojtěch Tomeček, trefil však pouze brankovou konstrukci. Hru obou celků provázely nepřesnosti, a tak moc vyložených šancí zatím k vidění nebylo. Liberečtí mohli skórovat ve své přesilovce, Barteka ale dokázal vychytat Závorka.

Úvodní branka duelu padla z holí Energie, když si domácí nepohlídali Petra Koblasu, jenž z pravého kruhu našel mezírku pod rukou Schwarze – 0:1. Gól však hostující celek moc nenabudil, spíše Tygři se snažili alespoň srovnat před koncem periody. Pokusy Bakoše a Voráčka ale do klece Karlovarských nespadly, a tak se energetici odebrali do šaten s nejtěsnějším náskokem.

Po výměně stran nastoupili Liberečtí s větším odhodláním a ujali se iniciativy. Průběžný tlak však branku nepřinesl, ačkoliv domácí pálili ze všech stran. Ani přesilová hra v úvodu periody však srovnání nepřinesla. Bulík trefil jen brusle bránícího protihráče, Jelínek pak v závaru před brankou překročil povolený prostor na brankovišti.

V třiatřicáté minutě už to vypadalo, že se domácím blýská na lepší časy. Jelínek, Šimek a Vampola se ocitli před hostujícím gólmanem, ale neskutečný tlak na brankovišti dokázal Závorka pokrýt. Domácí se ale nevzdávali a přidávali další salvy střel, další pokusy si připsali třeba Bakoš a Jass, ale jako by byl brankář Energie neprůstřelný. V závěru třetiny ještě Vampola vysunul Barteka, ten ale tváří v tvář Závorkovi neuspěl. Schwarz na druhé straně byl v prostřední dvacetiminutovce téměř bez práce.

Tygrům se konečně zadařilo v úvodu třetí periody. Michal Bulíř doklepl kotouč u tyčky, a srovnal tak stav na 1:1. Liberečtí zůstali při chuti, ale šanci na otočení promarnili. Valský s Bartekem ujížděli sami dva proti Závorkovi, útočníci se však nedomluvili a velkou příležitost nezužitkovali. Na druhé straně vystrkoval drápy i Balán, kterého dokázal vychytat Schwarz.

Vyrovnaný stav však dlouho nevydržel a ve čtyřicáté sedmé minutě Liberec opět prohrával. Po vhazování se kotouč dostal k Vojtěchovi Tomečkovi, který dobrou trefou z mezikruží poslal svůj tým znovu do vedení – 1:2. V následné přesilovce se Tygrům nepodařilo srovnat a sami se museli o chvíli později bránit, navíc přišli o vyloučeného Jelínka na deset minut.

Naopak s blížícím se závěrem se hosté dostávali do tlaku a chtěli si pojistit tři body. Koblasa v úniku však třetí branku nepřidal, povedlo se to až tři minuty před koncem Stanislavu Balánovi. Ten se prodral do pásma, překonal bránícího Kolmanna a poradil si i se Schwarzem – 1:3. Domácí ještě zkusili power-play bez brankáře, ovšem ta se jim také nepodařila. Vojtěch Tomeček skóroval do prázdné kasy, a rozhodl tak o konečném stavu 1:4. Energie si tak odváží tři body, Liberečtí podruhé v řadě doma prohrávají.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek (Bílí Tygři Liberec): Myslím, že výsledek je pro nás dneska hodně krutý. V první třetině nám asi tak deset minut chyběl lepší pohyb a agresivita, ale pak jsme se zvedli a ve druhé třetině jsme měli drtivou převahu. Nedokázali jsme to ale vyjádřit brankově. Zlomový moment utkání byla situace za stavu 1:1, kdy jsme jeli dva na branku a nedokázali jsme to proměnit. Pak soupeř zápas naklonil na svoji stranu po čistě vyhrané buly. Dnes jsme se o zápas připravili nedůrazem v koncovce. Z toho tlaku a z těch šancí to tam musíme dotlačit i s gólmanem. To nás dnes stálo zápas.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Za tři body jsme šťastní, nemůže to být jinak. Stálo při nás obrovské štěstí. Soupeř nás od druhé třetiny tlačil obrovským způsobem, přeneslo se to i do třetí třetiny. Myslím, že klíčový moment zápasu byl ve třetí třetině, kdy po naší ztrátě puku jel soupeř v situaci dva na nikoho a nedal. Kdyby domácí dali na 2:1, tak jsme dnes pravděpodobně odjížděli bez bodu nebo možná jen s jedním bodem. Toho jsme si vědomi. Stálo při nás štěstí i při gólu po vyhrané buly v útočném pásmu, pak už jsme to zuby nehty drželi.

Související články

Preview k zápasu | po 29.9.2014

Přiveze Energie první venkovní body z Liberce?