HC Energie Karlovy Vary

Votruba byl s obranou spokojen

K a d a ň - Druhý zápas na lavičce HC Energie v roli asistenta trenéra Sýkory má za sebou Jan Votruba. V létě se vrátil po sedmiletém působení na severu Evropy zpět do Česka a zápas v Kadani byl pro něj první soutěžní. "Teprve se tu rozkoukávám, ale věděli jsme, že v Kadani nás nečeká nic jednoduchého," vrátil se po zápase k těsné výhře svého týmu 1:0 v prvním kole Tisport Cupu.
"Družstva z nižších soutěží mají přípravné zápasy již zajištěny a nemají co ztratit, proto hrají jako o život, zato my jsme museli vyhrát," hledal Jan Votruba příčiny vyrovnaného boje. "První třetinu jsme hráli trochu pasivně, nicméně jsme si přesto vytvořili dvě dobré šance. Ve druhé části naši útočníci často propadali v útočném pásmu a Kadaň přecházela jednoduše přes střední pásmo. Tím jsme se někdy dostávali do hluboké defenzívy," dodal. Do třetí části tak přišla změna taktiky: "Nekompromisně jsem uzavřeli střední pásmo, čímž soupeři nezbývalo než nastřelovat puky. To jsme však měli pod kontrolou."

Trenér Votruba litoval i neproměněných šancí. "Měli jsme několik nájezdů dva na jednoho, které jsme bohužel nevyužili. Dalším negativem jsou i vyloučení našich hráčů na 5 a 10 minut. Naštěstí k oslabení hráči přistoupili dobře a nakonec jsme zápas uhráli se štastným koncem," dodal.

V sestavě se neobjevil navrátilec Tomáš Němčický. Trebér votruba jeho absenci vysvětloval tréninkovým výpadkem: "Jsme s Tomášem domluveni, že potřebuje na přípravu delší čas. Do dnešního dne byl na ledě třikrát, kdežto ostatní hráči druhý týden. Dnes trénuje dvakrát a zítra s dorostem, takže v neděli by již měl hrát."

Trenéři Sýkora a Votruba mají na střídačcce role rozděleny klasicky, Sýkora má na starosti útočníky a Votruba obránce. Hned trojice posil (Němeček, Topoli a Bauer) se představila právě v obraně, kterou má v popisu práce Votruba. Jaká s nimi byla spokojenost? "Teprve ty hráče poznávám, ale v průběhu těchto zápasů jsme s nimi spokojeni. Je potřeba aby se sehráli, ale všichni hráči věděli, jakou taktiku budem hrát. S přístupem jsme zatím spokojeni."

Kádr Energie by před začátkem extraligy mohl doznat ještě kosmetických úprav, vedení hovoří o posílení na pravé straně útoku. Jan Votruba by příchod kvalitního hráče určitě přivítal. "Uvidíme, co ukáží přípravné zápasy, jak se v nich hráči předvedou. Kdyby se však tým podařilo vhodně doplnit, my trenéři bychom to jen uvítali. Příchody hráčů jsou však otázkou generálního manažera."