HC Energie Karlovy Vary

Karel Mlejnek: Věřím, že budeme dál překvapovat!

Tipsport extaliga má za sebou první čtvrtinu. Navzdory špatnému startu získali Karlovarští hokejisté v prvních 13 utkáních celkem 16 bodů a pohybují se v tabulce výrazně výše, než kam je posílaly mnohé předsezónní prognózy. „Stále pracujeme a uděláme vše pro to, aby výsledek sezony byl co nejlepší,“ říká v našem rozhovoru hlavní kouč Karel Mlejnek.

Pane trenére, v první čtvrtině jste získali 41 % bodů a pohybujete se zhruba v polovině nabité tabulky. Jak jste zatím spokojený?
Dlouhodobě je spočítané, že na postup do desítky je potřeba 18 bodů za každou čtvrtinu. My jsme jich získali 16, takže jsme v deficitu. Na druhou stranu si myslím, že po prvních třech utkáních, ve kterých jsme nebodovali, už pesimističtější fanoušci nad naším mužstvem lámali hůl. Ohromně nás povzbudilo domácí utkání se Spartou, které vzali do rukou naši zkušení klíčoví hráči. Ten zápas katapultoval naše sebevědomí, kluci to v neděli potvrdili s Hradcem a postupně jsme začali sbírat body. Hráči mají svoje role, my jim věříme a společně uděláme vše pro to, aby výsledek sezony byl co nejlepší.

K bodům z venku nám ještě chybí sebevědomí

Většinu bodů naše mužstvo získalo v KV Areně. Čím si vysvětlujete špatné výsledky na stadionech soupeřů?
Vrátím se například k zápasu v Olomouci. Říkám pořád, že naši hráči jako Jarda Kverka, Vojta Tomeček a tito mladí kluci zdaleka nemají tolik herních zkušeností se seniorským hokejem, jako mají hráči typu Marosz, Rác a další, kteří mají za sebou už dvě tři play-off v první lize a těžkou baráž. Myslím, že náš herní projev venku s tím souvisí. Asi ještě nemáme dostatečné sebevědomí na to získávat venku body. Ale pracujeme na tom, kluci se zlepšují. Chceme, aby naše výkony venku byly bojovné a trpělivé.

Myslíte, že na mladé hráče snáze dolehne atmosféra, když hrají venku?
Myslím si, že ano. Na druhou stranu bych naše kluky chtěl vyzdvihnout v tom, že jsou rychle adaptabilní. Nebude to podle mého trvat dlouho, aby i venku předváděli sebevědomější výkony.

Jaká je podle vás hlavní bolest mužstva? Je to střílení branek?
Už od začátku sezony je naší bolestí přesilová hra. Pokud bychom měli úspěšnost na nějakých alespoň 16 – 18 %, že mohli bychom mít o dva tři body víc. V tréninku na tom pracujeme, jsme trpěliví. Jsme rádi, že proti Litvínovu nakonec přesilovka rozhodla v náš prospěch.

Naopak čím vás zatím mužstvo nejvíce potěšilo?
Nejvíc mě potěšilo, že jsme se po prvních třech kolech bez bodu brzy nastartovali k tomu, abychom nebyli outsidery. Velmi pozitivní je, že starší kluci táhnou kabinu a mladé kluky v ní dobrým směrem, dokážou je nažhavit na každé utkání.

Jak byste popsal nynější náladu a sebevědomí hráčů?
Musím přiznat, že po zápasu v Olomouci byla nálada trochu pokleslá, protože jsme mysleli na víc než bod. Na druhou stranu musíme realisticky vidět, že v zápase jsme dvakrát prohrávali a prohrála tam i jiná mužstva, není to tam lehké. Teď po zápasu s Litvínovem je nálada dobrá, ale samozřejmě neustále pracovní.

O Vencovi jsem neměl žádné pochyby

Podívejme se na individuality. Co říkáte na to, že nejproduktivnějším hráčem je Václav Skuhravý, kterého jste na poslední chvíli angažovali víceméně jako náhradníka?
Já bych neřekl, že Venca je náhradník. O jeho angažmá jsem usiloval už od konce dubna a na konci srpna se to konečně všechno podařilo. Od začátku jsem o něm neměl žádné pochyby a jsem rád, že to zatím naplňuje. Co Vencovi řekneme, to se snaží plnit na víc než sto procent. I proto mu dnes jdou naproti kanadské body.

Na druhé straně se nedokázal vyvarovat svého letitého problému v podobě častých vyloučení. Je důvodem až přemíra jeho snahy?
Vidím to tak. Třeba faul v zápase s Litvínovem mu nemohl nikdo vyčítat, naopak klobouk dolů, že tam chtěl lehnout do střely. On je v zápase neustále nažhavený, jde v tomto příkladem.

Pojďme k Vojtovi Tomečkovi. Loni v základní části ani bod, letos je s pěti góly nejlepším střelcem mužstva…
Vojta měl dobrý nástup do ligy a i teď předvádí velmi solidní hru. De facto plní to, co jsme od něj čekali. Já jsem mu řekl roli, že bude třetí pravé křídlo za Radkem Dudou a Davidem Hruškou a že bude v druhé přesilovkové formaci. To držíme od začátku sezony a jsem rád, že nám důvěru splácí.

Velmi diskutované je téma brankářů, jedničkou pro vás ale zůstává Tomáš Závorka, že?
Odpovím tak jako po třetím kole v Plzni, a to se naplnilo. Máme brankáře, kteří v sezóně odvedou pro mužstvo velmi dobrou práci. Myslím, že to naplňují a věřím, že budou naplňovat i nadále.

David Hruška pro mě zklamáním není

Podívejme se na hráče, kteří možná zůstávají za očekáváními. Od Davida Hrušky jste čekali asi větší gólový příspěvek?
Asi se to čekalo, ale pro mě osobně David Hruška zklamáním není. David k sobě potřebuje centra, který nejen že umí puk dobře přihrát, ale umí ho i vybojovat. Po dlouhém hledání bychom byli rádi, aby jeho spolupráce s Vencou Skuhravým fungovala. Oba jsou zkušení hráči, kteří si umí vyhovět. Ve hře pět na pět odvádí David pro mužstvo dobrou práci a jsem až překvapený, jak dobře pracuje v defenzivě. To se od něj asi moc nečekalo. Přestože se mu nedaří v produktivitě, dokáže pro mužstvo pracovat tímto způsobem a to je důležité. Jeho doba přijde, o tom jsem přesvědčen.

Co řeknete k Radku Dudovi? Zdá se, že ho zatím brzdí některá zbytečná vyloučení, jako třeba v zápase s Litvínovem.
Radek tohle ví, snaží se to korigovat, ale prostě to jsou emoce, zápal a obrovská energie, která z něj čiší. Jsem rád, že hráče jeho kvalit máme v týmu.

Zdá se, že se trápí Juris Štals. V posledním utkání hrál ve čtvrtém útoku. Na takovou pozici se obvykle zahraniční hráči neangažují…
Juris od nás jako útočník dostal defenzivní úkoly a tyto role se v posledních zápasech ustálily. Rado Heizer hraje od začátku s Vencou Skuhravým, a to spojení celkem funguje. Stejně tak Vachovec s Kverkou a Roman Pšurný se Standou Balánem. Juris je tam také proto, že ho neustále trápí nějaká zranění. Měl problémy s naraženými zápěstními kůstkami, laboroval s tím několik zápasů, a teď zase neměl v pořádku koleno. Zdravotní stránka se na něm teď asi odráží. Věříme, že ještě ukáže v pozitivním slova smyslu, proč ho vedení klubu angažovalo.

Z obrany mám dobrý pocit

Je někdo, koho byste ještě chtěl vyzdvihnout?
Jak jsme loni hodně stáli o to, aby se zachovala obranná osa Bičánek, Drtina, Gulaši, tak letos musím zmínit osu Sičák, Harant, Redlihs. Tito kluci odvádí velký kus práce. Dobře se jim pokouší sekundovat i Ondra Šmach. Honza Tomeček a Radek Deyl nabírají zkušenosti a snaží se hrát maximálně jednoduše. Z naší obrany mám dobrý pocit. Čekal jsem, že by to v tomto složení mohlo fungovat a jsem rád, že se mi to potvrzuje. Věřím, že kluci budou pokračovat v nastoleném trendu.

Honzu Tomečka bychom možná mohli zatím označit za černého koně obrany. S minimálními extraligovými zkušenostmi zatím vévodí statistice +/-…
Já mu to říkám pořád. Pokud chce hrát extraligu, prostě musí jenom bruslit, řezat to a na puku hrát jednoduše. Jinak extraligu hrát nebude. Zatím to plní velmi dobře, a proto hraje.

Jaké si kladete cíle pro druhou čtvrtinu?
Opět budeme chtít získat co nejvíc bodů tak, abychom pořád byli nadosah onoho na začátku zmíněného bodového průměru.

Překvapil vás zatím některý z extraligových týmů svými výkony?
Nevím, jestli jsem třeba čekal Pardubice v první trojce, do šestky jsem je čekal. Hrají velmi dobře. Třinec a Spartu jsem tam čekal. I když nás načapala i doma, tak především výkony venku mě překvapuje Boleslav. Mají velmi dobře poskládané mužstvo postavené na pohybovém talentu, velmi dobře bruslí. A překvapuje mě i nováček, tedy Olomouc.

Myslím, že i Energie leckoho překvapuje…
Snad ano a věřím, že budeme překvapovat i dál (smích).