HC Energie Karlovy Vary

Stanislav Balán: Šance na play-off tam stále je

Energetici v pátek podvečer nenačali poslední čtvrtinu Tipsport extraligy vůbec dobře, když doma podlehli Litvínovu o dvě branky. Opět se ukázalo, že největším problémem karlovarských hokejistů je produktivita, brankově se nedokázali prosadit ani jednou. Utkání v rozhovoru hodnotil Stanislav Balán, který pozitiva na pátečním výkonu hledal jen těžko.

Stando, jak byste zhodnotil utkání proti Litvínovu?
Těžko, hodnotí se mi to velmi těžko, bez gólu prostě nemůžeme vyhrát, to je jasné. V šancích, které si vytvoříme, vždy něco vymýšlíme místo jednoduché střely. Hlavně tedy já, vždy jsem to nějak překombinoval. Je složité vyhrát zápas, když nedáme ani jeden gól.

Říká se, že derby nemá favorita. Tentokrát ho mělo, byl jím Litvínov. Šli jste s tím do toho utkání?
Já osobně jsem necítil, že bychom byli nějaký outsider, avšak podle tabulky to bylo určitě jasné. Litvínov je na tom mnohem lépe než my, ale šli jsme do toho s tím, že ty tři body chceme urvat. Když se podíváme na tabulku, je jasné, že ty body potřebujeme. Není na co čekat, už zbývá jen pár zápasů a pokud chceme jít nahoru, což chceme, tak nesmíme prohrávat.

V čem byl zápas nejtěžší? Byla to opět již zmíněná produktivita?
Určitě. Když nedokážeme dát rychle gól, tak naše psychika se tím určitě nezvedne a plácáme se v tom celou dobu. Nedej bože, když dostaneme gól. Po obdrženém gólu jsme snad pět minut nehráli, byli jsme úplně mimo.

První třetina byla ještě poměrně vyrovnaná, ale poté přišla vámi zmíněná první branka. Čím to bylo, že vás Litvínov tak zaskočil?
Tak to bych taky rád věděl. Opravdu nevím, čím to je. Asi ještě nejsme tak zkušené a zralé mužstvo, abychom se z inkasovaného gólu nesesypali. Je to ale spíše problém psychické než fyzické stránky.

Závěrečná snaha o vyrovnání už byla hodně křečovitá. Docházely vám síly, nebo to bylo zmiňovanou psychikou?
Když víme, že je naše produktivita slabá, každý to má v hlavě. Já tedy určitě. Víme o tom, že se nám góly dávají těžko a ještě když prohráváme o dva góly. O to hůř se po tom hraje, s tím už je těžké něco udělat.

Soupeřům v našem tabulkovém okolí se celkem dařilo, propadli jsme se na 13. místo. Jak se s tímto bude hrát dál?
Měli bychom se přestat dívat na tabulku a hrát zápas od zápasu. Díváme se na tabulku, nebo alespoň víme, jak na tom jsme, to nám také ty ruce neuvolňuje. Je jedno, jestli prohrajeme o gól nebo o pět gólů, prostě prohrajeme a ztratíme tři body. Musíme ty góly začít střílet, abychom začali sbírat body.

Věříte stále v předkolo play-off, je podle vás reálná šance na postup?
Myslím, že šance tam stále je, ještě zbývá přes deset zápasů do konce. Jak jsem ale říkal, musíme začít sbírat body. Můžeme se posunout výš, ale také se můžeme ještě propadnout, na úplné dno, což ale samozřejmě nikdo nechce.

Sledovali jste nějak zprávy ohledně juniorky, mohlo se to na vaší hře nějak projevit?
Určitě o tom víme, to ano. Nevím jak kluci, ale já na to nějak nemyslím. Akorát by to naší hru mohlo ještě zhoršit. Nemám o tom žádné informace, ale samozřejmě je mi kluků líto. Na naší hře se to ale určitě neprojevilo.

Související články

Preview k zápasu | čt 22.1.2015

Uspěje Energie také v podkrušnohorském derby?