HC Energie Karlovy Vary

Jedna branka je v derby málo, slaví Plzeň

HC Energie - HC ŠKODA PLZEŇ 1:3 (0:2, 0:1, 1:0)
Čtvrté letošní západočeské derby patří hokejistům Plzně. Ti v KV Areně nakročili k úspěchu už v první periodě, ve které dvakrát překonali Závorku. Energetici se opět jen s obtížemi dostávali do gólových příležitostí, větší tlak si vytvořili až v závěru po snížení Petra Koblasy. K dalším brankám však už domácím nepomohla ani řada přesilových her.
Tipsport extraliga, 42. (ČT), út 27.1.2015
Karlovy Vary
Plzeň
1:3
0:2, 0:1, 1:0
Branky a nahrávky: 45. Koblasa (Kverka, Duda) - 1. Simon (Johnson, Kratěna), 12. Lev (Indrák, Pulpán), 33. Simon (Johnson, J. Sýkora). Rozhodčí: Pešina, Souček – Zíka, Jindra. Vyloučení: 7:9. Diváci: 3599. Střely na branku: .33:33 Průběh utkání: 0:3, 1:3.
Karlovy Vary: Závorka (Habal) – Sičák, Harant, Redlihs, Deyl, Bičánek, Šmach, Tomeček J. – Duda, Balán, Hruška D. – Vachovec, Skuhravý, Tomeček V. – Micka, Kverka, Koblasa – Gorčík, Heizer, Flek. Trenér: Karel Mlejnek
Plzeň: Machovský (Mensator) – Jeřábek, Kadlec, Pulpán, Mozík, Moravčík, Kubka, Boháč – Johnsnon, Simon, Sýkora J. – Schleiss, Bižňák, Kratěna – Pletka, Lev, Indrák – Hollweg, Sýkora T., Balej – Kubalík. Trenér: Michal Straka

Komentář k utkání

Indiáni do utkání vlétli pořádně zostra, prakticky hned při svém prvním ofenzivním výpadu otevřeli skóre. Johnson najížděl do třetiny podél hrazení, dokázal se natlačit před domácího beka až k Závorkovi, kterého prověřil bekhendem. Domácí brankář puk neudržel a pro přijíždějícího Dominika Simona už nebyl problém dorazit odkryté klece. I v dalších minutách měli hru pod kontrolou hosté, ale domácí ze svých brejků dokázali také několikrát zahrozit. Z řad domácích hráčů se dostal k dobré příležitosti například Balán, který však nedokázal Machovského pokořit. Na straně druhé ve vlastní oslabení ujel zase Kratěna, který ale ve velké rychlosti nedokázal zakončit. Až nakonec přišla další trefa hostů. Indrák na sebe dokázal perfektně natáhnout dva domácí hráče a prostor vznikl před Jakubem Lvem, který střelou tahem přesně z prostoru pro vhazování v útočné třetině trefil šibenici u bližší tyče. Na tuto střelu nemohl bezmocný Závorka rozhodně zareagovat. V závěru prvního dějství ještě ve středním pásmu ztratil puk Kverka. Osamoceného kotouče se zmocnil Dominik Simon, který se dostal do samostatného úniku, ale bekhendový blafák mu nevyšel.

Po čtrnácti vteřinách druhé dvacetiminutovky dostal svým zákrokem Energii do čtyř Sičák. Plzeň si v početní výhodě dokázala vytvořit několik nebezpečných šancí, ale na branku to nestačilo. Ale sotva hříšník s číslem 24 na zádech naskočil zpět na hrací plochu, zdvihali hosté ruce nad hlavu potřetí. Puk skončil, po nepříjemném zakončení hostů, v síti Závorkovy svatyně. Ale hlavní arbitr nakonec branku neuznal pro postavení útočícího hráče v brankovišti. I nadále určovali tempo hry Plzenští. Velkou šanci měl v jedné z dalších přesilových her, za Dudův krosček, Jakub Lev. Od modré pálil Moravčík a Závorka betonem puk vyrazil asi pět metrů po jeho pravé ruce. Lev vyslal přízemní střelu, kterou domácí brankář dokázal pohotově vytěsnit. Za chvíli se už ale hosté, těsně po vypršení trestu domácího kapitána, prosadit dokázali. Téměř totožná akce. Johnson načal Závorku od modré, a ten puk vyrazil přímo na hůl do prázdné dorážejícího Dominika Simona. Ke konci druhé periody se ještě tvrdou ránou prezentoval ve vlastním oslabení Ryan Hollweg, kterého přesným pasem našel v mezikruží Bližňák. A ještě krátce na to, po chybě domácích v rozehrávce, stál osamocen před Závorkou Jan Sýkora, ale karlovarský brankář jeho bekhendový blafák zlikvidoval.

Snaha o zdramatizování západočeského derby nakonec se nejevila až tak bláhově, jak se na konci druhé dvacetiminutovky mohlo zdát. Domácí do závěrečného dějství naskočili opravdu aktivně. A na konci přesilové hry za podražení Baleje dokázali snížit. Ihned po buly natlačil Kverka puk do předbrankového prostoru, kde se ve zmatku dokázal nejlépe zorientovat Petr Koblasa. A i v následujících minutách byla Energie velmi nebezpečná. Po chvíli domácí málem dosáhli na kontaktní branku. Prudká střela Jana Tomečka se odrazila od horní tyčky velmi podivně, ale videorozhodčí odhalil, že šlo pouze o nastřelení brankové konstrukce. Do skvělé palebné pozice se dostal též kapitán Duda, jehož pokus z kruhu zblokoval Machovský vyrážečkou. Mezi střelce se také mohl zapsat v početní výhodě David Hruška, jehož střela z první také nakonec za záda brankáře nepropadla. Šancí měla Energie několik a rozhodně ne malých, ale nakonec jí nepomohla ani závěrečná power-play. Tři body tak zůstaly hostům.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Chtěli jsme do utkání vstoupit aktivně, ale nepovedlo se nám to. Hned v prvním střídání nám soupeř ujel a vstřelil gól. Celé první dvě třetiny jsme byli vždy o krok pozadu. Nestíhali jsme, a kdyby to v první třetině bylo o víc branek, tak se nikdo nemohl divit. Ve třetí třetině soupeř zalezl do obrany, ale my jsme z toho dokázali vytěžit pouze jednu jedinou branku a to je málo.

Ladislav Čihák (HC ŠKODA PLZEŇ): Chtěli jsme na soupeře vlétnout a vstřelit rychle nějaké branky. To se nám povedlo. První i druhou třetinu jsme hráli dobře. Napadaly nám tam nějaké branky. Nicméně pořád jsme věděli, že Vary mohou být nebezpečné. Chtěli jsme hrát stále naši hru jako v prvních dvou třetinách, jenže domácím jsme nabídli přesilovky v podobě laciných faulů. Karlovy Vary vstřelily gól a dostaly se do utkání. V závěru to bylo zbytečné drama. Pro nás to bylo jedno z nejdůležitějších utkání. Zvládli jsme ho a odvážíme si zlaté tři body.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | út 27.1.2015

David Hruška: Zaspali jsme první třetinu