HC Energie Karlovy Vary

Ondřej Němec se vrátil na led KV Areny

V sezoně, kdy karlovarská Energie získala mistrovský titul, patřil k nejvytěžovanějším obráncům a svoji trefou v šestém zápase s pražskou Slavií vstřelil vyrovnávací branku. V roce 2010 opustil kádr Karlových Varů, aby se na led KV Arény mohl vrátit jako jeden z nejzkušenějších reprezentačních obránců. Řeč není o nikom jiném, než o Ondřeji Němci, se kterým jsme hovořili po vítězném utkání s Ruskem.

Česká reprezentace odehrála v KV Aréně jeden ze zápasů Euro Hockey Tour. Na ledě v Karlových Varech přivítala soupeře z Ruska. Ač dokázali čeští reprezentanti zvítězit 3:0, zápas nebyl tak jednoznačný, jako samotné skóre, což potvrzuje i Ondřej Němec. „Určitě to nebylo jasné vítězství a myslím si, že to všichni viděli. Rusové měli spousty šancí a díky Sašovi Salákovi jsme udrželi nulu a pak jsme dali gól. To je trochu nahlodalo, ale pak jsme zase chvíli přestali hrát. Důležité je, že jsme dali druhý, třetí gól. Mohli jsme dát další, ale nemá cenu je podceňovat. Všichni viděli, jak jsou agresivní, rychlí a to nám občas dělalo problémy.“

V zápase mezi Českem a Ruskem byli rozhodčí ze Švédska. Hlavním rozdílem v jejich rozhodování oproti českým kolegům bylo, že nechali hru plynout a díky tomu tak mohlo docházet k ostřejším zákrokům hráčů obou mužstev. „Já mám rád, když se do zápasu rozhodčí moc nepletou. Myslím si, že byl dobrý zápas a rozhodčí se do toho nepletli. Škoda jen, že jsme měli jednu přesilovku a pak až jednu na konci zápasu. Důležité je vítězství po tolika prohrách,“ pochvaluje si práci mužů v pruhovaném asistent kapitána české hokejové reprezentace.

Do Karlových Varů na tento souboj EHT dorazilo bezmála šest tisíc diváků a hlasatel mohl oznámit, že KV Arana je vyprodaná. Kromě plného hlediště si tak čeští hokejisté mohli užívat i fantastické atmosféry. „Rád hraju doma. Člověk se na to musí těšit. Lidi fandí a jsou úžasní. Ve Varech jsem pět let hrál a vím, jaké umí fanoušci vytvořit prostředí a jsem rád, že nás takhle tlačili a pomohli nám,“ pochvaluje si atmosféru utkání Ondřej Němec.

Na západ Čech se zkušený obránce vrátil po pěti letech. Naposledy odehrál v dresu Energie sezonu 2009/10 a během svého působení dokázal vybojovat s týmem z lázeňského města druhé, poté i první místo v celé extralize. Nervozitu ale cítil jako před každým jiným zápasem. „Já cítím nervozitu vždycky. Člověk musí být trochu nervózní před každým zápasem. Po chvíli to ale z člověka spadne s prvním střídáním a užil jsem si to. Po dlouhé době jsem byl v Karlových Varech a jsem rád, že jsem si tu ještě mohl zahrát.“

Ondřej Němec v současné době nastupuje za tým CSKA Moskva, který je celkově již čtvrtým mužstvem KHL, ve kterém Němec nastupuje. Stále však výsledky Energie sleduje. „Pořád jsem v kontaktu s Vencou Skuhravým, takže sleduji výsledky a vidím, že se Energii moc nedaří. Přeju jim, aby zabojovali a třeba to předkolo ještě udělali.“

V dresu českého národního týmu se potkal i s dalším bývalým energetikem Martinem Zaťovičem. Dva velcí kamarádi se však před zápasem nijak nepopichovali. „Známe se dlouho, jsme s nároďákem spolu na pokoji, takže jsme byli rádi, že se sem můžeme vrátit a užít si zápas. Byla plná hala, fantastická atmosféra, takže dobrý,“ směje se po vítězném zápase bývalá karlovarská třiašedesátka.

Pro Ondřeje Němce bylo utkání s Ruskem o to speciálnější, že to byl jeho jubilejní 100. zápas v českém národním týmu. Proto před zápasem obdržel od svého bývalého spoluhráče a nynějšího ředitele extraligy Josefa Řezníčka památeční dres. „My si občas zavoláme nebo si napíšeme, protože se tak trochu vždycky hecujeme. Přál mi, aby těch zápasů ještě přibývalo. Samozřejmě to záleží na zdraví, na formě. Jsem rád, že jsem prošel jeho školou. Čtyři roky jsme spolu hráli. Myslím, že jsme si sedli jak lidsky, tak na ledě a navzájem jsme si vyhovovali. Člověk se musí učit pořád a jsem rád, že jsem ho v kariéře potkal,“ pochvaluje si i po letech spolupráci s Josefem Řezníčkem.