HC Energie Karlovy Vary

Energie promarnila vedení a prohrála po nájezdech

HC Energie Karlovy Vary - HC Olomouc 3:4 po s.n. ( 2:1, 1:2, 0:0 - 0:0)
Velmi důležitý zápas se v pátek večer odehrál na ledě karlovarské KV Areny, kam zavítala Olomouc. První kolo play-out přineslo vyrovnanou bitvu dvou celků, které bojují o vyhnutí se baráži. Utkání dospělo až do samostatných nájezdů, ve kterých se nakonec radovali Olomoučtí, a snížili tak náskok Energie v tabulce na rozdíl sedmi bodů.
Tipsport extraliga, OUT1, pá 6.3.2015
Karlovy Vary
Olomouc
3:4sn
2:1, 1:2, 0:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 7. Bartek (Zadražil, Duda), 11. D. Hruška (Balán, Vachovec), 21. Bartek (Sičák) – 6. Řípa (Houdek, Kucharczyk), 22. Buc, 24. Buc (Knotek), rozh. náj. Marosz. Rozhodčí: raňo, Šindler – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. Diváci: 3586. Střely na branku: 38:36. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:4.
Karlovy Vary: Závorka (sam. nájezdy Habal) – Sičák, Harant, Bičánek, Deyl, Redlihs, Šmach, Dvořák, J. Tomeček – Vachovec, Balán, D. Hruška – Duda, Zadražil, Bartek – Micka, Skuhravý, V. Tomeček – Gorčík, R. Hruška, Koblasa
Olomouc: Trvaj – Skrbek, Vyrůbalík, Ondrušek, Majeský, Jaroměřský, Houdek, Rašner – Laš, Knotek, Buc – Matai, Herman, Zuzin – Řípa, Marosz, Kucharczyk – Vodný, Diviš, Jergl

Komentář k utkání

Páteční večer se nesl ve znamení dlouho očekávaného důležitého boje karlovarských hokejistů s Olomoucí, a že to byla bitva. Energetici sice do zápasu vstoupili velmi aktivně, avšak již tradiční nedisciplinovanost jim způsobila veliké potíže. Hned první oslabení v šesté minutě skončilo totiž inkasovanou brankou, kterou sice musel potvrdit videorozhodčí, avšak Jiří Řípa se nakonec radoval ze své první letošní branky. Energetici následně ale přidali na tempu, což se jim velmi vyplatilo. Domácím totiž stačilo pouhých třiadvacet vteřin ke srovnání, když se po rozebrání olomoucké obrany dostal k zakončení Martin Bartek. Trvaj se sice snažil rychle přesunout, na střelu pod víko už ale nedosáhl. To nebyl z první třetiny zdaleka vše. Domácí fanoušci hnali energetiky za další brankou, která přišla na začátku jedenácté minuty. Výborný přehled o hře předvedl Stanislav Balán, který zpoza brány vyslal puk přímo před Trvaje, kde už číhal osamocený David Hruška, jenž si Trvaje položil a v pohodě zakončil.

Závěr úvodní třetiny nabídl ještě několik pohledných akcí, avšak ty důležitější přišly až v periodě druhé. Hosté byli po necelých dvaceti vteřinách vyloučeni, což znamenalo početní výhodu pro karlovarské hokejisty. Ti ji využili velmi rychle přesnou střelou Martina Barteka od modré čáry, který tak vsítil již druhou branku v zápase. Poté ale přišla na řadu Olomouc, která předvedla opravdový hlad po gólech a ukázala, že se s ní ještě stále musí počítat. Obě branky ale padly poté, co obrana domácího celku předvedla fatální chyby. Nejprve se do samostatného úniku dostal Dávid Buc, který sice napoprvé Závorku neprostřelil, avšak z dorážky už se radovat mohl. Neuběhly ani dvě celé minuty a stejný střelec, tedy Dávid Buc, se radoval znovu. Sičák se u brány snažil přiťuknout kotouč Tomáši Závorkovi, společně se ale nedohodli a Olomoučtí toho využili ke vstřelení vyrovnávací branky. Jak hosté, tak i domácí měli následně možnost přesilové hry, domácí dokonce celé dvě minuty hráli v pěti proti třem, avšak ani jeden tým tuto možnost nevyužil.

Třetí perioda se nesla ve znamení úporného boje. Oba celky se velmi snažily, avšak ani jeden nechtěl chybovat, chvílemi tedy byla vidět jak taktická bitva, tak zároveň rychlé protiútoky. Stejně jako v předchozích třetinách si oba týmy také zahrály přesilové hry, avšak v této části hry žádná branka nepadla. I přes tento nešvar se stále všichni hráči snažili vsítit onu rozhodující branku, velmi blízko byli na domácí straně Micka se Skuhravým, ze skrumáže před brankou však nic nevytěžili. Tlačenici před bránou jsme viděli i na druhé straně, a to necelé dvě minuty před koncem třetí periody. Hanákům se dokonce podařilo dostat kotouč za Závorku, avšak rozhodčí Šindler ji neuznal.

Do konce třetí třetiny už branka tedy nepadla a rozhodnout muselo prodloužení, či případné samostatné nájezdy. V prodloužení byli jednoznačně aktivnější hosté, kteří si také vytvořili tlak a mnohem více šancí. K tomu měli navíc možnost přesilové hry 4 na 3, avšak ani v tomto případě se nezadařilo. Na řadu tak přišly dramatické samostatné nájezdy, které rozhodla až sedmá série. V bráně Karlových Varů se prostřídali jak Tomáš Závorka, tak i Vladislav Habal, nakonec se ale radoval jejich protějšek, Jiří Trvaj, jehož týmu vítězství vystřílel Rostislav Marosz. Olomoučtí tak díky výhře v nájezdech stáhli náskok Energie na sedm bodů, zbytek zápasů play-out tak bude ještě hodně zajímavý.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Góly soupeře na 3:2 a 3:3 jsme si do branky téměř nakopali sami vlastními chybami. Nebyli jsme dnes spokojeni s přesilovou hrou pět na tři, tu jsme nezvládli. Na druhou stranu musím ocenit, že po těžkém direktu, kdy soupeř vyrovnal na 3:3, se mužstvo vzchopilo a třetí třetinu odehrálo pozorně. V nájezdech jsme byli nejblíže bodům, co jsme letos vůbec byli, ale bohužel to opět nevyšlo.

Jan Tomajko (HC Olomouc): Měli jsme v utkání špatný začátek, museli jsme dotahovat, ale bojovností jsme se zase dokázali dostat do zápasu. Za stavu 3:3 už to bylo kdo s koho, šance jsme měli my i domácí. Získali jsme dva body, stále žijeme. Budeme bojovat dál.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 5.3.2015

Energie bude doma hájit náskok, vstup za dvacku!