HC Energie Karlovy Vary

Starší dorostenci porazili ve vyrovnané partii Zlín

HC Energie Karlovy Vary – PSG Zlín 4:3 sn. (1:1, 0:1, 2:1 - 0:0)
Starší dorostenci karlovarské Energie načali čtvrtfinálovou sérii proti Zlínu vítězstvím po samostatných nájezdech. Utkání se hrálo v obrovském tempu a doprovázelo ho plno chyb obou celků. Vyrovnané utkání nakonec došlo až k dovednostní disciplíně, ve které se jako jediný prosadil Martin Trapl, který tak rozhodl o vítězství Energie, která bude již v pondělí ve Zlíně útočit na postup.
Extraliga staršího dorostu, ČF1, so 14.3.2015, KV Arena
Karlovy Vary
Zlín
4:3sn
1:1, 0:1, 2:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 8. Hauzr (Davídek, Pajk), 42. Davídek (Prachař), 46. Čejka, rozh. náj. Trapl – 2. Werbik (Gago, Kosorin), 27. Karafiát, 55. Kosorin. Rozhodčí: Hlinka – Coubal, Kokrment. Vyloučení: 7:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 24:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 3:2, 3:3, 4:3.
Karlovy Vary: Kuchař – Vodička, Vápeník, Pajk, Prachař, Bernáth, Beer, Pátek, Hrůša – Čejka, Janata, Hauzr – Horký, Davídek, Trapl – Nguyen, Pastyřík, Slabý – Kurfürst, Prošek.
Zlín: Odložilík – Gazda, Procházka, Sirota, Padrnos, Kosorin, Váňa, Budil – Miko, Werbik, Gago – Stiksa, Strmiska, Peška – Karafiát, Krejčiřík, Kotek – Mikulec, Fryšara.

Komentář k utkání

Do útoku se ihned po vhazování začali tlačit domácí, ale ještě v první minutě puk ztratili a Zlín se dokázal při své šanci usadit v útočném pásmu. Gago dokázal od hrazení dostat puk do předbrankového prostoru, odkud několikrát dorážel autor první čtvrtfinálové branky této série, Nicolas Werbik. Poté se ale domácí začali do útoku tlačit ještě razantněji a důrazněji, z čehož vyplynul faul Karafiáta. V přesilové hře měl nejprve obrovskou šanci Filip Hauzr, který nedokázal využít odkryté brány. Avšak chvíli na to předvedli domácí přesnou a rychlou kombinaci, kdy Davídek uvolnil do prostoru právě Filipa Hauzra, který tak přesným zásahem odčinil svůj předchozí omyl. Poté se ještě chvíli tlačil do ofenzivy výrazněji Zlín, ale domácí brzy srovnali krok a až do konce třetiny už ochozy KV Areny sledovaly pouze vyrovnanou partii.

Druhá dvacetiminutovka byla velmi chaotická. Asi třikrát byla k vidění neustávající, zběsilá a rychlá hra ze strany na stranu, kterou doprovázelo plno chyb obou celků a málo přerušení. Ve volnějších chvílích však útočili spíše domácí, ale paradoxně byli daleko nebezpečnější hosté. Domácí dělali velké množství chyb a hosté se dostávali do častých a nadějných protiútoků. Měli několik dobrých šancí, kterých však nedokázali využít, ale nakonec se přece jen trefili. Zlín obral útočící energetiky o puk a do ofenzivního tažení se vydal nikým nepodporován Jiří Karafiát. Ten snadno proklouzl středním pásmem a kousek za modrou se pouze uvolnil dvěma rychlými kroky do strany a poté svižnou střelou zápěstím vymetl pavučinky v Kuchařově šibenici. Podobný obraz hry následoval i po Karafiátově zásahu, ale oba celky, avšak často se štěstím, už svou klec uhájily. Zlín si tak do závěrečné třetiny odnášel jednobrankový náskok.

Do třetí dvacetiminutovky naskočili energetici velmi aktivně a bylo jen otázkou času, kdy se konečně prosadí. A to se jim podařilo hned z kraje druhé minuty třetí třetiny, když ve vlastním oslabení ujel soupeři Milan Davídek. Ten naznačil brankáři kličku do bekhendu a zasunul mu kotouč mezi nohy, puk se po odrazu od Odložilíkova betonu nakonec doklouzal jen těsně za brankovou čáru. I nadále pokračovali domácí ve velkém tempu a hosté nestačili držet krok. Netrvalo dlouho a domácí se dostali poprvé v utkání do vedení. Přesilovou hru sice nevyužili, ale sotva Kotkův trest skončil, k odraženému puku se dostal v kruhu Michael Čejka, který za pomoci spojnice dostal kotouč do sítě. Domácí sice hráli stále aktivněji, ale nakonec doplatili na své časté vylučování, když se od modré čáry prosadil, chvíli po vypršení Beerova trestu, tvrdou střelou Roman Kosorin. V závěru třetiny ještě trefil tyčku Kuchařovy branky Karafiát, ale více už se nestalo. A tak se diváci dočkali prodloužení.

V prodloužení se lépe dařilo domácím, ale ani Trapl a ani Horký své obrovské šance nedokázali využít, a tak přišly na řadu samostatné nájezdy. S dovednostní disciplínou si úspěšně dokázal poradit pouze Martin Trapl, který jako jediný střelec, rozhodl o vítězství Karlových Varů.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Já si myslím, že to bylo nádherné play-off utkání se vším všudy, kdy se aktivita týmů přelévala. Druhá třetina patřila jednoznačně soupeři. My se pak ve třetí třetině obdivuhodně zvedli, ale soupeř vyrovnal a utkání došlo až do penalt. Tam nás podržel brankář Kuchař a Martin Trapl proměnil jako jediný svůj nájezd. My teď vedeme 1:0, jsme rádi, ale my víme, že rozhodně ještě není konec. Soupeř je velmi kvalitní a bude to ještě těžké.

Kouč mužstva PSG Zlín, pan Robert Svoboda, se odmítl k utkání vyjádřit.

Fotogalerie

Související články