HC Energie Karlovy Vary

Kouč juniorky Jiří Žůrek: Karel Holoubek Cup byla dobrá zkouška

První větší test proti kvalitním českým soupeřům má za sebou karlovarská juniorka, která se letos po třech úspěšných sezónách v MHL vrací zpět do elitní české juniorské soutěže. Bude to pro ni jistě nová výzva, navázat a skvělé výkony z MHL i proti českým týmům, především protože většina loňského kádru už lázeňský juniorský výběr opustila, a ten tak musel posílit z velké části o loňské dorostence. A navíc proběhla i změna na trenérské pozici, kde hlavního kouče Tomáše Marišku, který bude letos trénovat karlovarský A-tým, vystřídal jeho dosavadní asistent Jiří Žůrek. Právě s ním jsme dosavadní přípravu hodnotili.

Zastavme se nejprve u právě dohraného Karel Holoubek Cupu, jak byste ho celý zhodnotil?
Celý turnaj nám před novou sezónou hodně napověděl, představil nám i naše nové české soupeře a nastínil, kterým směrem se teď musíme dát. Já bych na celém turnaji našel rozhodně více pozitiva, než negativa. Z našeho pohledu dopadl také velmi úspěšně. V neděli jsme sice prohráli a přišli o prvenství, ale hráli jsme dobrý hokej, a jak říkám, odhalili jsme plno důležitých faktorů. Teď je akorát třeba, abychom se otřepali z toho závěrečného neúspěchu a šli dál.

Pro vás trenéry turnaj určitě napověděl, jak sestavit formace…
Samozřejmě. My jsme celý turnaj odehráli vždy na tři pětky, které jsme postupně zkoušeli nějak promíchat, takže ne vždy hráli všichni hráči. To jsme zkoušeli především v defenzivě, protože zejména tam máme hodně kluků, kteří jsou tu na zkoušce a potřebujeme je vidět hrát ve všech možných situacích a složeních. Závisí na tom to, zda vůbec v týmu zůstanou, či nikoli a tím pádem nejen sestavování formací, ale podoba celého kádru.

Turnaj vám jistě odhalil i silné a slabé herní stránky týmu...
Přesně tak, ale s tím souvisí i zmiňované střídání formací. Cením si hlavně toho, že kluci měli ve všech zápasech snahu bojovat, létali z jedné strany na druhou a hráli svědomitě pro tým. Ale ukázalo se zase, že v určitých chvílích, kdy jsme třeba více pod tlakem, reagujeme už více podrážděně, nebo jsme pomalejší, nejsme tak odvážní a tím tvoříme více chyby. Tím pádem je i méně pohybu, situace se přehrávají a hra není kompaktní. Například, když jsme v sobotu hráli proti Třinci, tak tam ta lehkost byla, ale v neděli nikoli. Bude to jeden z našich úkolů, zlepšit disciplinovanost a stálou koncentraci na hru.

A jak byste zhodnotil turnaj z hlediska obsazení a kvality?
Myslím, že to byl velmi kvalitní turnaj s kvalitními týmy. Všechny zápasy byly atraktivní a pohledné. Myslím, že všem týmům, které tady hrály, musel hodně pomoci a napovědět. Celý turnaj byl taková zkouška před sezónou pro všechny. A zároveň jsme se seznámili se soupeři. Všichni hráli velmi organizovaně a dobře bruslili. Ve všech týmech jsou šikovní kluci, kteří vyčnívají a je potřeba si na ně dát větší pozor. Navíc každý tým hrál trochu jinak, takže jsme se seznámili i s různými variantami soupeřů, což je také dobré. Nedalo se prostě hrát každý zápas stejně a museli jsme se soupeři i trochu přizpůsobit. Chomutov se například snažil hodně bruslit a napadat, čímž naši rozehrávku dostával pod tlak už na samém začátku akce. Třinec byl nejdisciplinovanější a nejorganizovanější. A Vítkovice si po této stránce vedly také velice dobře, pečlivá obrana a velmi dobrý útok.

Posunul jste se z asistenta na post hlavního kouče. Co pro vás tato změna obnáší?
Jako na hlavním trenérovi je na mě veškerá odpovědnost za fungování týmu. A právě v tomhle je to pro mě největší změna. Doufám, že se s tím poperu, tým si sedne a budeme hrát, jak nejlépe dovedeme.

Je patrné, že kluci, kteří hráli loni MHL, jsou nyní herně výše než ostatní. Jak vám to může pomoci a jak moc toho budete využívat?
Především to může strašně moc pomoci klukům, kteří teď přišli z dorostu a jiných týmů. Mohou od nich okoukat různé věci. Například jejich pohyb na hřišti, počínání v některých herních situacích, ale i jejich působení v kabině, jak se připravují na utkání, jak trénují... Musí vidět, že nic není jen tak, že za nimi je kus nějaké práce. A co se týče jejich pomoci týmu při utkání, tak to je další kapitola. Jejich zkušenosti z MHL jsou pro nás k nezaplacení. Na druhou stranu, jsou to ve většině případů ročníky 1995, ale i tak můžou ostatní alespoň ukázat směr, svou kvalitu a snahu.

Plánujete je třeba více promíchat s mladšími hráči, aby spolu mohli hrát i v jedné formaci, nebo spíše budete třeba chtít mít jednu velmi silnou pětku?
Vždy je hlavně třeba sestavu sladit tak, aby si spolu hráči co nejlépe sedli, aby si na ledě vyhověli, věděli o sobě a rozuměli si. Musí k sobě mít prostě cit a být co nejlepší, jako jedna lajna. Máme tu trojice, které jsou spolu velmi silné, ale i třeba sehrané dvojice, ke kterým musíme najít ještě vhodného třetího.

Děkuji za rozhovor a přeji úspěšnou sezónu.