HC Energie Karlovy Vary

Nosit kapitánské céčko je super, raduje se Sičák

Úterní zápas proti Pirátům sice energetikům nevyšel z pohledu konečného výsledku, po stránce předvedeného výkonu, s přihlédnutím na omlazenou sestavu, to ale špatné určitě nebylo. Řadu mladých hráčů museli kočírovat ti zkušenější, jedním z nich byl i Vladimír Sičák, který navíc dostal důvěru a do zápasu vjel s kapitánským céčkem na hrudi, za což by velmi rád.

Vladimíre, jak hodnotíte úterní utkání proti Pirátům?
Bylo to docela těžké, přijeli jsme s mladými kluky, byl jsem tady starý asi jen já a Michal Gulaši (smích) vlastně, takže to bylo opravdu náročné. Také to bylo dost bruslařské, navíc Piráti hráli v první třetině výborně, což nám na startu nepomohlo. Nakonec jsme se ale zlepšili a byl z toho podle mě docela vyrovnaný zápas.

Jak sám říkáte, byl jste jeden z těch zkušenějších. Cítil jste větší zodpovědnost?
Tak to cítím skoro vždy, když je v týmu několik hráčů mladších. Navíc jsem ještě dnes dostal poprvé v kariéře kapitánské céčko. Chtěl jsem klukům pomoct, ale ono je to těžké. I když hrajeme jako tým, tak stále jsme každý sám za sebe, jsme všichni utahaní z tréninků a stále jedeme dál.

Sám jste zmínil právě ono kapitánské „C“, byla to pro vás určitá odměna za odvedenou práci v týmu?
No, to asi ani ne, zůstal jsem v aktuální sestavě nejstarší a asi i nejzkušenější, tak to padlo prostě na mě. Zjistil jsem to vlastně v úterý ráno před rozbruslením, když nám trenér říkal sestavy, tak to tam zaznělo. Ale bylo to opravdu super, mít ho alespoň v jednom zápase, o tom sní asi každý hokejista.

Sestavu na utkání samotné jste tedy zjistili až ráno při rozbruslení?
Kluci z první lajny věděli už dlouho dopředu, kdo v jakém zápasem asi tak bude mít volno. Doopravdy to bylo v úterý, že se povolali kluci z jiných tým, hlavně z Kadaně, byl to prakticky jejich den, měli všichni dost šancí se ukázat.

Hrálo se tedy hlavně na ty mladíky, než na nějaký pohledný týmový výkon?
Tak vždy se hraje na týmový výkon, nechceme prohrávat, ale tentokrát to bylo o mladých klucích, kteří hrají v nižších soutěžích a myslí si, že mají u nás své místo jasné, a tak to zrovna vždycky není, na to si musí zvyknout.

Opětovně se nevydařil vstup do zápasu, jako v minulých zápasech, co to stále způsobuje?
Posledně to bylo tuším při klasické hře pět proti pěti, teď to bylo v oslabení. Měli jen jednu střelu od modré čáry, která s velikým štěstím prošla. Je to špatný začátek, těžko se to potom chytá, ale my potom hrajeme trošku líp, když jako první dostaneme gól.

Ono to tak vypadalo ve více zápasech, že potřebujete nějak nakopnout a inkasovaná branka právě byla často tím faktorem…
Taky se mi to tak zdá, trvá nám strašně dlouho se nastartovat, pak ale dostaneme rychle gól, někdy i dva, a pak se snažíme začít víc kmitat nohama, zvrátit to na naši stranu. Kdyby to bylo naopak, tak by to bylo určitě lepší, ale když se nám to poté podaří otočit, tak to zase až tak hrozné není.

Cítili jste ještě možnost vítězství, když se soupeř, hrající prakticky v plné sestavě, dostal do vedení?
No… Ty dva góly co jsme dali, tak to byly branky od kluků pěkné, ale padly spíše z těch individuálních šancí, tam bylo něco vymyšleného. Z přesilovek nám tam možná mohlo něco propadnout, šancí jsme měli dost, ale pořád to není ono, musíme na tom pracovat stále a stále.

Přesilovky a oslabení, kámen úrazu, podobně jako proti Chabarovsku. Dá se to z vaší strany nějak srovnat, ačkoliv jste proti Amuru nehrál?
To bohužel nemůžu porovnat, zápas jsem totiž ani nesledoval, ale ty zápasy jsou si všeobecně podobné. Ty přesilovky… Na těch se dá pracovat na tréninku, děláme na tom, naše lajna, jak jsme to dnes hráli, tak přesně tak jsme včera trénovali, ale v těch trénincích je to vždy o něco jednodušší a pro zkušené kluky je to potom složitější.

Obranný pár jste tvořil nejprve s Weinholdem, poté s Dvořákem. Promíchali se u vás, aby získali nějaké zkušenosti po boku staršího hráče?
Asi jo, asi to tak trenér zamýšlel, ale mně přijde, že jim spíš teda moc nepomáhám. Já se vždy soustředím na snahu o podporu útoku, tak spíš je tam někde nechám a oni tam potom sami jako nezkušení docela hoří, takže tady v tomhle ohledu se tam tak možná dali, ale já osobně to tak necítím.

Už ve čtvrtek vás čeká Plzeň, nastoupí doma opět v plné síle, nebo budete dále testovat mladé hráče?
My máme doma nakázáno, že máme vyhrávat všechny zápasy, takže diváci mohou očekávat, že derby bude zajímavé. Určitě ho chceme vyhrát a půjdeme s tím do toho. Pokud se nikdo nezraní, tak bychom opět měli nastoupit v plné sestavě.

Související články