HC Energie Karlovy Vary

Energie opět nezachytila začátek a dostala od Chomutova sedm branek

HC Energie - Piráti Chomutov 1:7 (0:1, 0:3, 1:3)
Na karlovarský led v rámci přípravy zavítal nedaleký severočeský Chomutov. Ten na ledě KV Areny roztočil gólový kolotoč velmi brzy. Domácí poté soupeře přehrávali, byli urputnější a lépe bruslili, ale ve druhé třetině přišel rychlý protiúder. Chomutov se během čtyř minut trefil hned třikrát a o vítězi bylo prakticky rozhodnuto. Domácí ještě sice v poslední třetině stačili korigovat čestným zásahem na 1:4. Energie má tak na svém kontě už šestou prohru v řadě.
Příprava na sezonu, příp., út 1.9.2015
Karlovy Vary
Chomutov
1:7
0:1, 0:3, 1:3
Branky a nahrávky: 47. Zadražil (Tomeček V., Bičánek) – 1. Hřebejk (Hovorka, Dlapa), 30. Rýgl (Hovorka, Kranjc), 30. Květoň L. (Dlapa), 34. Květoň L. (Rýgl, Račuk), 51. Hovorka (Dlapa), 54. Hovorka (Dušek, Rýgl), 58. Rutta (Květoň D., Hřebejk). Rozhodčí: Grech, Kostourek – Hynek, Rozlílek. Vyloučení: 8:10. Využití: 0:2. Diváci: 1268. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:7.
Karlovy Vary: Závorka (35. Habal) – Benák, Gulaši, Harant, Sičák, Deyl, Bičánek, Tomeček J. – Bartek, Haščák, Duda – Tomeček V., Kverka, Rachůnek T. – Hruška, Zadražil, Vachovec – Koblasa, Gríger, Gorčík.
Chomutov: Kopřiva – Dlapa, Rutta, Redlihs, Jánošík, Kranjc, Szathmáry, Bláha, Rýgl – Hřebejk, Dušek, Hovorka – Vondrka, Růžička, Květoň D. – Sklenář, Kämpf, Pospíšil – Tomica, Račuk, Květoň L.

Komentář k utkání

Chomutov začal první třetinu velmi zostra a sotva se hosté dostali k puku a zahájili první ofenzivní výpad, mohli se radovat. Domácí totiž špatně prostřídali, mezi dvěma obránci se prosmýkl Štěpán Hřebejk, který dokonale přečetl Závorku a ladně mu přehodil puk přes pravé rameno. Poté se ale hra uklidnila a i když měli více ze hry hosté, k šancím se ve velmi zvolněném tempu moc nedostávali. Až asi po dalších osmi minutách se Koblasa prodral skrze obranu Pirátů až před branku, ale bekhendem už nestačil brankáře ohrozit a jen mu nastřelil betony. Po chvíli byl kolem brankoviště velmi aktivní a důrazný Michal Vachovec, který vytvořil před bránou velký zmatek a nechybělo mnoho, aby se jedna z mnoha dorážek ujala.

Domácí soupeře zatlačili a vytvářeli na něj velký tlak, z čehož pramenila spousta faulů Pirátů, za které byli hosté sudím nemilosrdně trestáni. Takže i díky několika početním výhodám si domácí dokázali vytvořit menší šance, většinou ale pouze nahozením obránce od modré a následnými pokusy o dorážku. Žádná složitější kombinace však k vidění nebyla. Fauloval ale také karlovarský Vojtěch Tomeček a svou šanci dostali i Severočeši. Naložili s ní ještě hůře, ke střele se téměř nedostali, případně jen z obrovského úhlu. Ke konci prvního dějství ještě jednou ale zahrozili domácí, když Martin Bartek obešel dva chomutovské hráče a po křídle jim unikl. Z úhlu pak zkusil Kopřivu překvapit přízemní střelou, ale trefil pouze jeho beton.

Začátek druhé části o ničem moc nenapověděl. Domácí si totiž z první periody přenesli zbytek početní výhody, a tak začali zdánlivě aktivněji. Sotva však jejich výhoda skončila, opět faulovat Vojtěch Tomeček a převahu měli zase hosté, kteří nakonec ztroskotali na Závorkovi. Když se však poté mužstva střetla na delší dobu v plném počtu, mírnou převahu měli energetici. Hráli s větší vervou, vykazovali větší snahu a bojovnost a těžili především z dobrého pohybu. Nejzajímavější byla asi minutová dvojnásobná početní výhoda Chomutova, hosté si však skrze velké množství přihrávek moc prostoru ke střele nenašli a domácí svým aktivním napadáním hru ve třech ještě přečkali. Tu následující ve čtyřech už však ne. Hovorka šikovně našel v mezikruží volného Martina Rýgla, který střelou k tyči Závorku bezpečně překonal.

Tato část utkání se pro domácí nakonec ukázala jako smrtící. Neuběhla ani minuta, hra se ještě ani nepřeklenula přes polovinu a hosté už vedli o tři branky. Perfektním pasem přes půl hřiště našel při střídání na obou stranách obránce Dlapa Lukáše Květoně, který si puk od hrazení jen přiťukl blíže na střed a střelou pod víko zpoza obránce Závorku překonal. Chvíli na to domácí hráli další oslabení a soupeř je dokázal dostat pod enormní tlak, který pokračoval i ve hře pěti proti pěti. Po chvíli už byly karlovarské hradby opět dobyty. Od modré čáry pouze slabě nahazoval puk na bránu Martin Rýgl, jehož pokus jen mírně tečoval Lukáš Květoň. Domácí následně vystřídali gólmany, Závorku nahradil Habal. V závěru druhé třetiny měli domácí ještě k dispozici dlouhou přesilovou hru v pěti proti třem, ale ani ta je do utkání nevrátila.

Třetí třetina začala opravdu zvolna a k první větší šanci se až po pěti minutách dostal Matěj Zadražil, kterého v dobrém pohybu zastihl Vachovec. Matěj ale špatně zpracoval puk, a musel tak zakončit bekhendem, jímž si s Kopřivou rozhodně neporadil. Po tomto výpadu začali být domácí opět aktivnější, za což přišla odměna. Opět svou chuť prokázal Matěj Zadražil, který se prokličkoval středním pásmem přes tři hráče, a šikovně se protáhl před brankáře a v pádu bekhendem zasunul puk do branky. Energetici rázem začali Kopřivu velmi aktivně prověřovat. Nejprve se do obrovské šance dostal Rachůnek, který ale v bezprostřední blízkosti nedokázal přehodit gólmanův beton. Neuspěl ani Vachovec s tvrdou ranou z kruhu.

Karlovarskou převahu nakonec ale ukončilo další bolestné inkasování. V protiútoku se dostal puk k bývalému energetikovi Marku Hovorkovi, který střelou zpoza hráče překvapil brankáře Habala. Ten nemohl vůbec nic vidět. Po chvíli musel navíc puk ze sítě lovit znovu. Vše začalo chybou Tomáše Haranta, který se pokoušel puk na vlastní modré zastavit efektivně patičkou, ale minul a k mantinelu si pro něj musel dojet Habal. Ten přesně namazal Martinu Rýglovi, který z otočky našel před brankou Marka Hovorku a ten neměl se dorážkou do prázdné branky i v obložení mnoha Západočechů nejmenší problém. V 58. minutě rozvlnili Piráti karlovarskou síť už posedmé. Hosté hráli přesilovou hru za faul Tomáš Haranta, když našel chomutovský útočník zpoza brány v předbrankovém prostoru Jana Ruttu, který pálil téměř do odkryté brány. Do konce třetiny už se ale nic nestalo, a Chomutov tak Energii uštědřil vysokou porážku.

Fotogalerie

Související články