HC Energie Karlovy Vary

Žraloci na úvod skalpovali nováčka i mistra

Sledge hokejisté Karlových Varů mají za sebou podařený vstup do nové sezóny. Utkání s neznámým soupeřem, nováčkem z Dolného Kubína, ovládli vysoko 10:1 a dobře se naladili před druhým utkáním s mistrovským Zlínem. Dramatické střetnutí rozhodly dvě branky novopečeného kapitána Michala Geiera a po výhře 2:1 se Sharks radují ze zisku plného počtu bodů. Vzhledem ke zrušení play-off mohou mít na konci sezóny cenu zlata.

SKV Sharks Karlovy Vary - Bencont Dolný Kubín 10:1 (3:1, 4:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 11. Berger (M. Geier), 13. Wágner (Forgo, Hrbek), 14. Berger (M. Geier), 17. M. Geier (Berger), 26. Berger (M. Geier, Hrbek), 28. Schneider (Berger), 28. Forgo (M. Geier), 40. Schneider (Forgo), 42. Berger (M. Geier, Nejedlý), 44. Berger (Hrbek) – 10. Joppa. Rozhodčí: Schopf, Hrubý. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváků: 50.

Karlovy Vary: Bozděk – Hrbek, Nejedlý, Berger – Geier, Forgo, Wágner, Schneider, Kovářík.

Dolný Kubín: Pastucha (od 31. Hutka) – Stašák, Trška, Kardoš – Rauš, Zanovit, Joppa, Biath, Ferenčík.

Historicky první utkání mezi Karlovými Vary a Dolným Kubínem začali domácí aktivně a přikovali hosty před branku. Zatímco však kupili nevyužité šance, nejblíže gólu byl nastřelením horní tyčky Berger, ukázal slovenský tým, co je to efektivita. Martin Joppa ujel po devíti minutách do brejku a z první střely na Bozděka pohledným angličanem otevřel skóre.

Jenže Sharks se nenechali vyvést z míry a do přestávky bleskově stav otočili. Za 70 sekund vyrovnal Jiří Berger a po něm vsítil vítěznou branku nepokrytý Karel Wágner. V předposlední minutě ještě zužitkoval první přesilovku Jiří Berger a Karlovaráci mohli být v klidu.

Zvlášť když druhá třetina začala vyloučením Schneidera, při kterém zvýšil na 4:1 nový kapitán Sharks Michal Geier. Po brance v oslabení nebylo o vývoji utkání pochyb. Slovenský tým se trvale bránil karlovarské převaze, která se dále projevovala na skóre. Mezi dokonaný hattrick Jiřího Bergera a trefu Marka Schneidera se vklínil Joppův únik číslo dvě, jenž ovšem skončil na tyči. V závěru třetiny se zapsal do seznamu střelců rychlou kličkou i Jiří Forgo, po jeho úpravě to bylo už 7:1.

Na poslední čtvrthodinovku nastoupil do slovenské branky Marián Hutka a dlouho odolával karlovarským střelcům. Žraloci častěji zkoušeli kombinace, po kterých netrefovali ani prázdnou branku, tak jako Marek Schneider. V posledních pěti minutách se ale přece urodilo. Právě Marek Schneider svou druhou trefou a Jiří Berger čtvrtým a pátým zásahem zaokrouhlili na (ne)populární desítku. V posledních vteřinách se ještě vydal do třetího nájezdu Joppa, ale Bozděkova lapačka byla proti snížení.

Ohlasy trenérů

Jiří Berger (Karlovy Vary): "Pro nás to je perfektní vstup do sezóny, nečekali jsme takový výsledek. Všichni plnili co jsme si řekli a gól jsme dostali po individuální chybě, to se stává. Od začátku jsme měli zápas pod kontrolou, takže můžeme být jenom spokojeni."

Miroslav Dráb (Dolný Kubín): "Vědeli jsme, že jedeme k týmu, který loni skončil na třetím místě a má v kádru i reprezentanty. Měli jsme dobrý vstup do utkání a dostali jsme se do vedení, brankář Pastucha předvedl i řadu dobrých zákroků. Hráči ze sebe vydali všechno a většina z nich i plnila, co jsme si řekli na tréninku. Někteří možná měli v hlavě to, že je něco nového, ale je pravda, že celkově jsme byli pomalejším týmem. Přesto jsem vcelku spokojený, protože naše očekávání nebyla velká."

SKV Sharks Karlovy Vary - SHK Lapp Zlín 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 12. M. Geier (Berger, Forgo), 40. M. Geier (Berger) – 14. Palát (Z. Hábl). Rozhodčí: Schopf, Matas. Vyloučení: 0:1. Bez využití. Diváků: 25.

Karlovy Vary: B. Mach – Hrbek, Nejedlý, Berger – M. Geier, Forgo, Wágner, Schneider, Kovářík.

Zlín: Matoušek – Julina, Šafránek, Z. Hábl – Stodůlka, Šnajdar, Slováček, Fojtík, D. Hábl, Ligda, Palát.

Fyzicky dobře připravení soupeři se ve šlágru kola dlouho drželi navzájem na uzdě a díky dobrému bruslení nepřipustili ohrožení branky ani na jedné straně. Když už Geier se Schneiderem ujeli do přečíslení, minul druhý jmenovaný zařízení. Na konci 6. minuty vyslal první ránu mezi tyče Geier, trefil však Matouška přímo do masky. Hosté v úvodu hledali přenost, a tak to byli domácí, kdo se radovali první. Ze závaru na buly našel Berger nehlídaného Michala Geiera a ten bez větších potíží skóroval.

Radost Žraloků ale vydržela necelé tři minuty. Mach nejprve zlikvidoval Palátův pokus, ale po rozehrání to z úhlu zkusil David Palát znovu a přesně našel skulinu vedoucí do protějšího rohu branky. Úvodní třetina tak skončila nerozhodně.

Hned na začátku té druhé stál Fojtík na konci trochu neučesané kombinace, po které trefil špičku Machových sání. Zlín najednou získal převahu a Mach složitě hledal puk po Ligdově pokusu. Mdlý vstup do třetiny vyburcoval hrajícího trenéra Sharks k poradě při oddechovém času. Po něm ještě nějakou dobu trval zlínský tlak, ale odzvonila mu karlovarská šance. Wágner přenechal za sebe pro Forga a ten jen těsně minul.

Na druhé straně se blýskl Fojtík krásnou přihrávkou rozjetému Palátovi, jehož teč vystrašila Macha v brance. Skórovat mohl i Ligda, kdyby však neváhal se zpracováním před odkrytou sítí. S postupem času a ubývajícími silami přibývalo bojovných soubojů o puk, gól však v prostřední části nepadl.

A dlouho to po Matouškově vyrážečce proti Bergerovi ze 32. minuty nevypadalo ani po přestávce. Hosté se sice na většinu doby nastěhovali do útočného pásma, ke střelbě je ale karlovarská obrana nepouštěla. Teprve ve 39. minutě mohl Fojtík využít chyby, jenže kličku nedotáhl. A mohl dost litovat, protože na konci 40. minuty se v tlačenici před Matouškem zorientoval Berger nejlépe, jeho střelu do zadního mantinelu si sebral Michal Geier a u druhé tyče zasunul na 2:1.

Okamžitý time-out Zlína znamenal jediné, vyvinout maximální tlak na vyrovnání. Navíc byl záhy vyloučen Forgo, ale hosté přesilovku nesehráli dobře kromě jediné situace. Mach si za zákrok vyrážečkou vysloužil potlesk. Při plném počtu hráčů neuspěl opakovanou střelou ani Zdeněk Hábl, a tak nastal čas na power-play. Ta trvala 70 sekund a domácí ji ubránili bez chyby. Na konci si proto mohli užívat oslavy z důležitého vítězství nad úřadujícím mistrem.

Ohlasy trenérů

Jiří Berger (Karlovy Vary): "Chtěli jsme Zlín po dlouhé době konečně porazit a důkladně jsme se připravovali. Potvrdilo se, že zápas bude těžký. První třetinu jsme odehráli dobře, ale pak jsme vypadli z tempa a na chvíli se dostali pod tlak. Ve třetí třetině jsme nechtěli udělat chybu a darovat soupeři vedení, dobře jsme bránili a nepustili Zlín do větších šancí. Naopak jsme po závaru dali vítězný gól. Jsem rád, že jsme dokázali takhle vyhrát, dřív jsme mívali proti Zlínu pět čistých nájezdů za zápas a stejně jsme prohráli."

Tomáš Sedláček (trenér, Zlín): "Pěkný zápas se špatným koncem pro nás. Třetí třetinu jsme měli daleko víc ze hry a nepustili Vary z pásma. Hokej je ale o tom, že se hraje na góly a jedna šance Varů ve třetí třetině rozhodla o zápase. Jinak můžu zopakovat, že to byl pěkný zápas."

Výsledky 1. kola České sledge hokejové ligy

Karlovy Vary - Dolný Kubín 10:1 (3:1, 4:0, 3:0)
Studénka - Praha 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Litvínov - Zlín 0:16 (0:6, 0:5, 0:5)
Olomouc - Pardubice 1:6 (1:3, 0:0, 0:3)
Vídeň - České Budějovice 7:3 (2:1, 3:0, 2:2)

Litvínov - Dolný Kubín 0:8 (0:3, 0:1, 0:4)
Studénka - Pardubice 3:7 (0:0, 2:2, 1:5)
Karlovy Vary - Zlín 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Olomouc - Praha 1:6 (0:1, 0:4, 1:1)

Tabulka

1.  Karlovy Vary     2 2 0 0 0 12:2   6
2.  Pardubice        2 2 0 0 0 13:4   6
3.  Sparta Praha     2 2 0 0 0  9:1   6
4.  Zlín             2 1 0 0 1 17:2   3
5.  Vídeň            1 1 0 0 0  7:3   3
6.  Dolný Kubín      2 1 0 0 1  9:10  3
7.  České Budějovice 1 0 0 0 1  3:7   0
8.  Studénka         2 0 0 0 2  3:10  0
9.  Olomouc          2 0 0 0 2  2:12  0
10. Litvínov         2 0 0 0 2  0:24  0