HC Energie Karlovy Vary

Dorost nestačil na domácí půdě na Slavii

SD: HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 2:4 (2:1, 0:1, 0:2)
Los jedenáctého kola NOEN extraligy staršího dorostu zaslal na horký karlovarský led k utkání přímo o pozici pražskou Slavii. Ta začala velmi nadějně a brzy vedla, ale domácí ještě do konce třetiny vývoj otočili. Ve druhé periodě pak o vedení zase přišli. V té třetí si pak Pražané vzali své vedení zpět a už ho nepustili. Při power-play Energie navíc definitivně rozhodli a zvítězili 4:2. V tabulce tak Slavia odskočila Karlovým Varům na rozdíl tří bodů.
Extraliga staršího dorostu, 11. kolo, pá 9.10.2015
Karlovy Vary
Slavia
2:4
2:1, 0:1, 0:2
Branky a nahrávky: 10. Tlačil, 18. Hotěk (Pastyřík, Davídek) – 7. Vildumetz (Matějka, Šmíd), 28. Šergl (Kohút), 50. Fiala (Šmíd), 59. Vildumetz (Matějka). Rozhodčí: Valenta – Schopf, Šimán. Vyloučení: 3:7. Využití: 1:1. Diváci: 157. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4.
Karlovy Vary: Beran – Bernáth, Pátek, Klejna, Pajk "A", Vápeník, Hrůša, Novák – Pastyřík "C", Kurfürst, Davídek "A" – Slabý, Bečka, Prošek – Hotěk, Šála, Tlačil – Kaňkovský. Trenér: Václav Eismann
Slavia: Patera – Steinocher, Krásný, Duda, Šmíd, Šantrůček, Vobořil, Török – Vildumetz, Kohút, Matějka "C" – Kern, Patočka "A", Netolický – Šilhan, Fiala, Šergl – Marek. Trenér: Miloš Pecka

Komentář k utkání

Zpočátku se oba celky spíše oťukávaly a hru otevřela a některá vyloučení na obou stranách. V této fázi utkání se lépe dařilo Slavii. Vytvářela si více šancí a celkově měla více ze hry. Velkou příležitost měla například v přečíslení dvou na jednoho, kdy však Matějkovu finální přihrávku zastavil pohotový Klejna. Poté se obranou prosmýkl Patočka, který si však bekhendem v bezprostřední blízkosti na Berana nepřišel a přestřelil branku. Poté už to však konečně přišlo, když se Matějkova střela odrazila od karlovarského obránce na druhou stranu k volnému Tomáši Vildumetzovi, pro jehož přízemní střelu už se Beran nestačil přesunout. Domácí ale dokázali pohotově odpovědět a za několik málo okamžiků se se štěstím prosadil Jan Tlačil, jehož přihrávku před branku si pražský brankář srazil betonem do branky.

Navrch poté začali mít domácí, kterým hned několikrát k vsítění nechybělo mnoho. Například, když měli k dispozici přečíslení tří na jednoho. Prošek navíc obehrál posledního obránce a bekhendem našel před brankou Martina Slabého, který ale svou tvrdou a rychlou střelou brankáře nepřekonal. Domácí se ale přeci jen dočkali, když v závěru třetiny našel před brankou dobře postaveného Michala Hoťka kapitán Pastyřík, první jmenovaný jen nastavil hůl a sklepl puk chytře do branky. Slávisté se v závěru prvního dějství ještě snažili, ale v útoku už byli bezzubí a vyrovnat už nedokázali.

Ve druhé třetině to chvíli trvalo, než se hra ustálila ze zmateného přelévání se z jedné strany na druhou. V průběhu této části se dostal na domácí straně do dobré pozice například Pastyřík, který nedokázal odražený kotouč zkrotit. Na straně druhé měl poté šanci Patočka, který měl po odrazu kotouče před sebou v mezikruží luxusní volno, ale brankáře přesto nepropálil. Nakonec se ale hosté prosadili. Kohút našel perfektním pasem za obranu Jana Šergla, který právě naskočil do hry ze střídačky a hned mohl ujíždět sám na branku. Berana nakonec překonal střelou pod víko nad jeho levým ramenem. Vzápětí ještě rozezvučel tyč Kern a od té doby držela Slavia nad utkáním taktovku.

Hosté už domácí tým téměř k ničemu nepouštěli a uzamkli jej na jeho polovině. Obrovskou šanci měl Matějka, když Beranovy vypadl v brankovišti puk přesně do míst, kde zrovna ležel právě hostující útočník. Jenže ten v leže několikrát kotouč promáchl, až se ho nakonec Beran zmocnil. Moc však nechybělo. I přes mírný nápor soupeře a zejména díky závěrečné početní výhodě domácí konec třetiny přečkali bez inkasování a vyrovnaný stav pro další třetinu už udrželi.

Ve třetí třetině byla hra velmi vyrovnaná, hrálo se s menšími, avšak ne gólovými, šancemi na obou stranách a ve velkém tempu. Dlouho se však na branku čekalo přesto, že třetinu vyplňovalo mnoho vyloučení a početních výhod. Na přelomu první a druhé poloviny poslední dvacetiminutovky nakonec rozjásal hostující střídačky přesnou střelou Eric Fiala. Zbytek utkání už příliš atraktivní nebyl a mnoho zajímavostí nenabídl. Domácí v závěru ještě zkoušeli hru bez brankáře, ale Slavia už je k ničemu moc nepustila a gólem do prázdné branky definitivně rozhodla. Matějka získal puk a uvolnil Tomáše Vildumetze, který neměl s rozvlněním sítě už žádný problém. Slavie tak z Karlových Varů odváží tři body a v tabulce tak Energii odskakuje na rozdíl tří bodů.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): V první řadě bych chtěl pogratulovat soupeři k vítězství, které bylo z pohledu zápasu zasloužené. Myslím, že soupeř hrál lépe na kotouči. My jsme v některých situacích působili chaoticky. Přesto za stavu 2:1 pro nás jsme měli vyložené tři brankové příležitosti, které jsme mohli proměnit a strhnout zápas na naší stranu, ale to se nestalo soupeř srovnal na 2:2. Rozhodovalo, kdo vstřelí třetí banku a to se povedlo Slavii. My jsme v mnoha situacích postrádali zarputilost a charakter.

Miloš Pecka (HC Slavia Praha): Dnes jsme určitě nesehráli dobrý zápas. Soupeř byl daleko důraznější, dostal se do vedení a my jsme první třetinu nehráli vůbec dobře. Vstřelení gólu na 2:2 nás rozhodně povzbudilo a pak už jsme zápas hráli podle svých představ. Byl to však naprosto vyrovnaný zápas. Tak, jak se zadařilo Karlovým Varům u nás, tak teď nám u nich.