HC Energie Karlovy Vary

Čeká nás asi nejtěžší zápas, tvrdí Michal Mádl

HavirovK a r l o v y V a r y – Na led HC Energie Karlovy Vary přijede v pátek 4.října soupeř z opačné strany republiky - HC Havířov Panthers. Na karlovarském zimním stadionu se tak střetnou ve velmi důležitém zápase týmy z nižších pater extraligové tabulky. K zápasu nám poskytli své postřehy obránci Michal Mádl a Martin Hlavačka. Přijďte se podívat na zajímavé utkání a podpořit karlovarské hokejisty. Utkání začíná tradičně v 17:30.
HC Havířov Panthers je týmem, který v extralize působí velmi krátkou dobu. Vstup Havířova do extraligy se datuje rokem 1999. Tehdy získali Havířovští extraligovou licenci od zadlužené Opavy. Havířov, který s licencí převzal i hráčský kádr Opavy, se za svého působení v extralize nikdy nedokázal probýt do play-off. Nejlepšího umístění dosáhl v loňské sezóně, kdy skončil jedenáctý o pouhý bod za Karlovými Vary.

Energie doposud zůstává s jediným vítězstvím. Výhra nad Havířovem, který je papírově slabším týmem, je tak nutností. Panteři mají na svém bodovém kontě pouze dva body za výhru v prodloužení proti Plzni na domácím ledě. Navíc obdrželi suverénně nejvíce gólů z extraligových týmů – 34. Přesto však soupeře není radno podceňovat. I přes dlouhou cestu bude zajisté obrovskou vzpruhou pro karlovarského protivníka nový trenér Josef Augusta, který donedávna působil u národního týmu.

Kapitán mužstva Energie Michal Mádl i obránce Martin Hlavačka se shodují na nepředvídatelnosti soupeře. „Havířov prakticky kompletně obměnil hráčský kádr a má teď navíc i nového trenéra. Nevíme tak, jaký předvedou hokej,“ hodnotí soupeře Michal Mádl. Kapitán Energie očekává na domácím ledě velikou bitvu o extraligové body. „Nesmíme brát zřetel na to, že Havířov je poslední. Liga je vyrovnaná a každý soupeř může kdykoliv překvapit, ačkoliv doufám, že Havířov zde nepřekvapí. Myslím, že to bude pro nás velice těžký zápas, možná nejtěžší v letošní sezóně. Nicméně chceme vyhrát,“ dodává. Martin Hlavačka očekává především obranný hokej. „Náš soupeř bude určitě hrát hodně do obrany. Mají nového trenéra a hráči se tak budou chtít u nás ukázat,“ hodnotí motivaci soupeře. Způsob hry, vedoucí k druhému letošnímu vítězství, je Martinovi Hlavačkovi jasný. „Především je musíme překvapit tvrdou hrou, dobrým bruslení a napadáním, ale také musíme dát nějaké góly! Hlavně nesmíme hrát s Havířovem vyrovnanou partii,ale musíme mít po celý zápas navrch,“ upozorňuje. Hráči Energie se v poslední době na tréninku zvýšeně věnují přesilovým hrám. „V dnešním hokeji se brání zejména ve středním pásmu, přesilové hry jsou tak klíčovými okamžiky v zápase. Nyní je velmi trénujeme. Doufám že nám budou v zápase vycházet ,“ uzavírá Martin Hlavačka.

Tým Havířova přes léto změnil prakticky celé mužstvo a z jeho řad odešla celá řada zkušených hráčů a opor týmu. Ani trenérské složení nezůstalo beze změny. Smlouva skončila hlavnímu trenérovi Františku Výbornému, který se posléze ujal Litvínova. Na jeho místo nastoupil Kamil Konečný a asistentem se stal Radek Kužílek. Pro neuspokojivé výsledky byl však 23.září Kamil Konečný uvolněn ze své funkce. Na krátkou dobu vedla mužstvo trenérská dvojice František Vorlíček, Radek Kužílek. K 1.říjnu však podepsal v Havířově smlouvu do konce sezony bývalý reprezentační trenér Josef Augusta. Ten tak bude mít v zápase proti Karlovým Varům premiéru. Z útočných řad opustili mužstvo Robin Bacul (Karlovy Vary), Václav Eiselt (Plzeň), Lubomír Korhoň (Finsko – Ilves Tampere), Petr Vala (Finsko – Ilves Tampere), Dušan Pohorec (Německo – EHC Wolfsburg), Lukáš Novák (Jihlava) a novým trenérem Josefem Augustou byl z týmu 2.října propuštěn starší bratr znojemské hvězdy René Pucher. Z obranných řad opustili havířovskou loď Marek Černošek (Vítkovice), Miroslav Javín (Slovensko – Slovan Bratislava), Daniel Kysela (Francie – Brest Albatros), Michael Procházka (Prostějov) a k 2.říjnu odešel do Slovanu Bratislava také nejzkušenější muž havířovské obrany Petr Pavlas. Z týmu odešla i brankářská jednička Pavel Cagaš (Německo – Berlin Capitals). Do týmu naopak přišli útočníci Martin Filip, Lukáš Bednařík (oba Litvínov), Michal Goga (Slovensko-Dukla Trenčín), Martin Potočný (Německo-Esbjerg IK Pirates), Petr Hrbek (Švédsko-Skelleftea), Tomáš Micka (roční hostování ze Slávie),. Těsně před startem extraligy přišel do Havířova navrátilec z německé ligy Tomáš Sršeň (Wolfsburg), z Karlových Varů přišel na roční hostování Jan Kopecký, z Pardubic Albín Podstavek a z Třince Aleš Staněk. Na tři zápasy přichází na zkoušku David Appel z Třince. Havířov změnil před sezónou prakticky kompletně celou obranu. Do obrany tak přišli Michal Šafařík (Vsetín), Juraj Ďurčo (Slovensko-Dukla Trenčín), Tomáš Harant (Slovensko-Žilina), Aleš Černý (USA-Swift-Current Broncos). Havířov před několika dny získal na měsíční hostování Milana Kella (Znojmo) a Michala Divíška (Pardubice). Tito hráči tak sehrají v Karlových Varech premiérové utkání v dresu Panterů. Do branky přišel Havířovu Michal Mařík z Českých Budějovic (koncem letošního ročníku hostoval ve Zlíně).

Havířovu budou v zápase s Energií chybět pro zranění Michal Čech, Petr Folta, Petr Hrbek, Radek Křesťan i Radek Procházka, jenž hájil barvy Energie v barážové sezóně 2000/2001, a pro disciplinární trest se na ledě neobjeví ani Martin Holý.

Předpokládané sestavy:

HC Energie Karlovy Vary: Franěk - Punčochář, Mádl, Hlavačka, Krajíček, Bauer, Rodin - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický - Opatovský, Pavliš, Košťál - Polák, Bacul, Balázs - Boušek, Kverka, Kraus.

HC Havířov Panthers: J. Čech - Ďurčo, V. Čech, F. Štefanka, Harant, Divíšek - Sršeň, Staněk, Boháč - Podstavek, M. Filip, Bednařík - J. Kopecký, Appel, Micka.

Související články

Reportáž | pá 4.10.2002

Augusta Panterům nepomohl

Foto k zápasu | út 8.10.2002

Fotografie ze zápasu s Havířovem