HC Energie Karlovy Vary

Augusta Panterům nepomohl

K a r l o v y    V a r y - K veledůležitému zápasu proti Havířovu nastoupili domácí hráči plni odhodlání získat plný bodový příděl a odpoutat se tak od nejspodnějších pater tabulky. Proti týmu, jež poprvé vedl trenér Augusta, svým předzápasovým předsevzetím dostáli a po výtečném výkonu, plném nasazení, důsledného napadání a kolektivních kombinačních akcí porazili Pantery vcelku bez větších problémů 4:0. Petr Franěk si připsal svou letošní první nulu v soutěži.
Český Telecom Extraliga, 8. kolo, pá 4.10.2002
Karlovy Vary
Havířov
4:0
1. Skuhravý (L. Svoboda), 4. Balázs (Bacul), 33. Košťál (V. Polák, Hlavačka), 43. Skuhravý (Němčický). Rozhodčí: Husička - Pácal, Unzeitig. Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 3150.
Karlovy Vary: Franěk - Topoli, Mádl, Hlavačka, Krajíček, Bauer, Rodin, od 55. min. navíc Grof - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický - Opatovský (21. Kverka), Pavliš (21. Tvrdek), Košťál - V. Polák, Bacul, Balázs.
Havířov: J. Čech (4. Mařík) - Ďurčo, V. Čech, Divíšek, Kučera, Harant, Dobrovolný - Sršeň, Staněk, Boháč - Appel, Filip, Bednařík - Micka (21. Michal Čech), Studený, J. Kopecký, od 55. min. navíc Podstavek.

Komentář k utkání

Vstup do zápasu byl jako z pohádky. Důsledné sledování puku až k zadnímu mantinelu se vyplatilo domácímu Svobodovi, který okamžitě našel před brankou najetého Skuhravého a ten neomylně zavěsil. Po 39 sekundách - 1:0. I další minuty byly ve znamení drtivého tlaku domácích. Havířovstí si museli připadat jak na kolotoči. Ve 4.minutě si na skvělou přihrávku Bacula najel Balász, který elegantně vybruslil obranou hostí a z levého kruhu pro vhazování střelou zápěstím vyhnal z branky kromě pavouků i havířovského brankáře Jakuba Čecha. Přehlídka nápaditých akcí a krásných kombinací domácích však již další branku nepřinesla, především proto, že náhradní brankář hostí Mařík chvílemi doslova čaroval. Několik slibných akcí předvedli i hosté, kteří se do hry dostali díky dvěma přesilovým hrám. Oporou domácí obrany však byl dnes opět uzdravený a spolehlivý Franěk.

Přesilovka domácích, která začala již na konci prvního dějství, žádnou výraznější šanci nepřinesla. Tempo hry se oproti předcházející třetině výrazně zklidnilo. Havířov se otřepal z tlaku a začal být nebezpečný. Vary ohrožovaly Maříka spíše střelami z větší vzdálenosti a soustředily se na důsledné krytí středního pásma. V průběhu 27. minuty se hra přece jen přenesla blíže k Maříkovi. Větší šance si domácí nevytvořili. Ze dvou třetin zaplněný stadion se vytrvalým skandováním snažil nabudit znovu své hráče. Ti se divákům odvděčili ve 33.minutě. Polák našel svou přihrávkou mezi kruhy najetého Košťála, ten ukryl svou chytrou střelu za špatně stojícího obránce a puk prosvištěl do sítě nic netušícímu Maříkovi nad levým ramenem. 3:0. Další změnu stavu již druhá část hry nepřinesla.

Třetí třetina přinesla hned v první minutě velké nebezpečí pro domácí branku. Překvapivá přízemní střela z úhlu, jejímž autorem byl Kopecký, si málem našla cestu do sítě. Franěk chvíli hledal puk mezi betony, ale ten naštěstí odklouzal mimo tyče. O dvě minuty později znovu zaúřadoval důraz dnes výtečně hrající první útočné trojice. U zadního mantinelu vybojoval puk Němčický, jeho skvělou přihrávku si našel Skuhravý a bylo to 4:0. Vstřelená branka probrala domácí a ti rozpoutali před Maříkem "tango dezolato". Z těžké defenzívy vysvobodila hosty až přesilovka, tentokrát již pátá. Ale i ve hře v oslabení měli možnost vstřelit pátý úspěch domácí. Na Maříka se řítil osamocený Balász, ale jeho tvrdý golfák Mařík vychytal. Kolem pětapadesáté minuty se hra domácích měnila v exhibici a rezignující hosté jen přihlíželi, jak se hráči Energie baví hokejem. Krásné akce pro vděčné diváky, jimž chybělo jen důraznější zakončení, si přímo říkaly o puk v Maříkově brance. Kdyby byl na ukazateli konečný stav 8:0, nikdo by se asi nedivil. Za nadšeného gaudia domácího obecenstva, které přehlušilo i závěrečnou sirénu, skončil zápas výhrou domácích 4:0.

Ohlasy trenérů

Jan Votruba (Karlovy Vary): "Důležitost utkání byla velká. Měli jsme velmi dobrý vstup do zápasu a mužstvo si začalo věřit. Byli jsme naladěni do ofenzívy, ale měli jisté okénka v defenzívě, kterých naštěstí soupeř nedokázal využít. Franěk zachytal velmi dobře. Podruhé za sebou jsme doma sehráli zápas s nulou a to určitě hráče povzbudí."

František Vorlíček (Havířov): "Utkání bylo předznamenáno vstupem Josefa Augusty do extraligy. Dobře jsme se na zápas připravovali a věděli, jak je pro nás důležitý. Domácí začali drtivým náporem, dostali jsme se pod tlak, inkasovali branky a nesebrali se z toho. To poznamenalo celý další vývoj. Soupeř vyhrál zaslouženě."

Související články

Foto k zápasu | út 8.10.2002

Fotografie ze zápasu s Havířovem