HC Energie Karlovy Vary

Jiří Žůrek před play-off juniorů: Musíme tahat za jeden provaz

Vlčí smečka domácím utkáním proti Plzni ukončila základní část DHL Extraligy juniorů a nyní ji čeká vstup do play-off. Jaký pohled má na dosavadní průběh sezony a ambice v play-off hlavní trenér Jiří Žůrek? Dočtete se v našem rozhovoru. První utkání ze série hrané na tři vítězství sehrají Karlovarští již v úterý 8.3. na ledě soupeře Komety Brno. Domácí utkání je čeká v sobotu 12.3. od 17:00. Fanoušci neváhejte a přijďte Vlčí smečku podpořit!

Pane trenére, jak hodnotíte váš dosavadní průběh sezony?
Během přípravy jsme slušně odehráli zápasy i turnaj. Poté přišel začátek sezony, kde jsme se nemohli dostat do tempa. Postupem času jsme hráli docela slušně, ale začal se nám měnit kádr. Odešel Ondřej Beránek, Martin Weinhold a kádr se nám zúžil. Hledali jsme určitou hierarchii v týmu a přišlo horší období, které bylo, tuším, v prvním měsíci po Novém roce. Tam jsme nehráli dobrý hokej a stále jsme hledali pozice v týmu. Poslední dva zápasy byly z našeho pohledu velmi slušné. Během sezony jsme tedy podali velmi slušné výkony, ale i ty horší. Věříme, že už nebudeme tak na houpačce a budeme v závěru sezóny úspěšnější.

V play-off vás čeká Kometa Brno. Jak se bude lišit vaše příprava na utkání oproti základní části?
Samozřejmě si více rozebereme soupeře. Jejich silné i slabé stránky. Víme, že Kometa má spoustu šikovných technicky založených hráčů. Jsou velmi dobří bruslaři a hrají velmi bruslivý ofenzivní hokej. Musíme využít jejich slabé stránky. Toho, že jsou také schopni udělat spoustu chyb. Musíme být trpěliví, hrát jednotný hokej a hlavně tahat všichni za jeden provaz.

Jaké si v play-off kladete cíle?
Chceme v této sérii odehrát dobré zápasy, a pokud se nám to podaří, tak zvítězíme. Další kola zatím neřešíme. Kometa je před námi v tabulce, a tím pádem favorit, ale každý zápas začíná od nuly a každý den je jiný. Bude záležet jen na nás, jak se na to připravíme a budeme ochotni plnit naše úkoly. Nebudeme-li ochotni plnit, co si řekneme, tak to bude hra vabank, která sedne více soupeři. Tomu musíme předejít.


Kometa favoritem

Dle slov hlavního trenéra Jiřího Žůrka je soupeř favoritem série. Brněnští jsou na tom jen o chlup lépe než energetici a v základní části nasbírali o dva body více. V sezoně, podobně jako Karlovarští, odehráli velmi povedené zápasy ale měli i nevydařená období. První polovina sezony pro Kometu nevypadala dobře. Od desátého kola se za brněnskými juniory táhla série celkem sedmi porážek. Načali ji prohrou nad Olomoucí při samostatných nájezdech a podařilo se jim ji ukončit až vítězstvím 3:1 nad Pardubicemi. V závěru sezóny byli dále jako na houpačce. Výhry střídaly prohry.

Z celkem 44 odehraných utkání jich Jihomoravané vyhráli 20. Nakonec se s celkem 64 body umístili na osmém místě tabulky. Doposud vstřelili 141 branek a 133 jich inkasovali.

Nejproduktivnější hráči týmu

1. Filip Dvořák 30 odehraných zápasů (15+19)
2. Tomáš Havránek 35 odehraných zápasů (9+25)
3. Petr Kratochvíl 41 odehraných zápasů (15+18)

Statistika gólmanů

Zdeněk Slavíček 29 zápasů, 1659 minut na ledě (92.35 % úspěšnosti)
Dominik Gerža 13 zápasů, 586 minut na ledě (90.39 % úspěšnosti)
Lukáš Dostál 7 zápasů, 429 minut na ledě (89.12 % úspěšnosti)

Jeden tým jedna Energie

Co bude pro energetiky nejdůležitější, je jednotnost. Karlovarští jsou na tom velmi podobně jako Brněnští. Jednou nahoře, jednou dole. Vstup do sezony pro ně příliš radostný nebyl. Z úvodních pěti kol vyhráli pouze první. Poté se jim podařilo udržet sérii čtyř vítězných utkání a soupeře dokázali přehrát velmi vysoko. Například Plzeň porazili sedmibrankovým rozdílem 8:1. Dále se jim dařilo i nedařilo. Nejhorší období měla Vlčí smečka v závěru základní šanci, kdy zaznamenala celkem sedm proher v řadě. Prolomit ji energetici dokázali až v předposledním utkání před play-off proti Rytířům z Kladna, když zvítězili 4:3 po samostatných nájezdech.

Ze 44 odehraných utkání zvítězili Karlovarští jednadvacetkrát. S 62 body zaujali osmou příčku tabulky. Vstřelili 136 branek a 142 jich inkasovali.

Nejproduktivnější hráči týmu

1. Ladislav Zikmund 37 odehraných zápasů (20+23)
2. Jakub Vrána 39 odehraných zápasů (20+19)
3. Ondřej Beránek 20 odehraných zápasů (16+13)

Statistika gólmanů

Jakub Frček 36 zápasů, 1976 minut na ledě (90.54 % úspěšnosti)
Ondřej Kuchař 10 zápasů, 504 minut na ledě (86.57 % úspěšnosti)
Jan Harakal 4 zápasy, 189 minut na ledě (88.89 % úspěšnosti)

Vzájemná utkání

Oba týmy se letos střetly již dvakrát. První velmi vyrovnané utkání na ledě Brna skončilo ve prospěch Vlčí smečky, která soupeře porazila při samostatných nájezdech po střele karlovarského kanonýra Ladislava Zikmunda (2:3sn).

Druhé utkání na karlovarském ledě ovládli Brněnští rozdílem dvou vstřelených branek (3:5). O všechny tři vstřelené branky Karlových Varů se postaral již zmiňovaný Ladislav Zikmund. Dvěma góly Komety vynikl Petr Kratochvíl.