HC Energie Karlovy Vary

Ve třetím utkání osmifinále padli starší dorostenci rozdílem šesti branek

SD: HC Energie - HC Sparta Praha 1:7 (0:1, 1:2, 0:4)
Karlovarští starší dorostenci v rámci vyrovnané série na tři vítězná utkání na domácí půdě přivítali Spartu. První třetina pro energeticky nevypadala vůbec špatně. Po většinu jejího času měli vývoj utkání pod kontrolou, v dalším průběhu už ale převzal iniciativu soupeř. Sparťané otevřeli stav utkání již v závěru první třetiny, avšak Karlovarští vstřelili první a zároveň poslední branku až za dvoubrankového náskoku Sparty. Jediný gól Energie vstřelil Otakar Šik (na snímku). Sparťanům se podařilo nasázet domácím dalších pět branek, a po zaslouženém vítězství tak v sérii vedou 2:1. Energetici mají šanci odčinit vysokou prohru již v úterý 8.3. od 18:00 opět na domácí půdě.
Extraliga staršího dorostu, OF3, po 7.3.2016, KV Aréna
Karlovy Vary
Sparta
1:7
0:1, 1:2, 0:4
Branky a nahrávky: 33. Šik (Pátek, Šála) – 17. Michnáč (Komárek), 23. Safin (Michnáč, Sedliský), 38. Nacházel (Maršoun), 42. Vandas (Eliáš), 43. Nacházel (Maršoun, Wojnar), 56. Wojnar (Nacházel), 60. Wojnar (Janda). Rozhodčí: Kamil Hlinka – Tomáš Gerát, Richard Coubal. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 115. Střely na branku: 23:36. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:7.
Karlovy Vary: Grančarov (42. Beran) – Vápeník "A", Klejna, Bernáth, Štaif, Pátek, Hrůša, Kala – Pastyřík, Kurfürst "C", Slabý, Horký "A", Bečka, Prošek, Šála, Šik, Salnikov, Hoang, Halberštát, Habr
Sparta: Wolf – Jeřábek "A", Sedliský, Vandas "A", Eliáš, Vízner, Janda, Horský – Dubský, Komárek "C", Michnáč, Šmerha, Schwamberger, Safin, Maršoun, Švarc, Wojnar, Šrámek, Nacházel, Šišolák

Komentář k utkání

Atmosféra před utkáním i během něho byla plná emocí. Karlovarští dorostenci na led naskočili za obrovského potlesku publika, rozzářených světel a motivační hudby.

Oba týmy vstoupily do utkání velmi aktivně a hrál se velmi atraktivní hokej. Karlovarští po většinu času drželi hosty v útočném pásmu a i přes velký počet šancí se jim vstřelit branku nepodařilo. Aspoň ne takovou, aby ji rozhodčí uznali. V páté minutě totiž Karlovarští branku vstřelili, ale rozhodčí ji neuznali. Po velmi nepřehledné akci domácích, po které se radovali z první vstřelené branky, přehodnotili rozhodčí celou akci a gól neuznali, protože zůstal v zadní části konstrukce branky. O dvě minuty později došlo k prvnímu vyloučení. Přesilovou hru si zahráli hosté, avšak využít ji se jim nepodařilo, jelikož domácí obránci předváděli velmi kvalitní zákroky a hosty nepouštěli k velkým šancím. Sparťané předváděli více individuálních akcí. V patnácté minutě se po vyloučení na obou stranách hrálo čtyři na čtyři. Během této hry se ve velké šanci ocitli domácí, kteří Wolfa položili na záda. Nejprve ho zaskočil střelou z mezikruží Slabý, a poté u pravé tyče doráželo ještě několik dalších hráčů. Skóre utkání v sedmnácté minutě otevřeli hosté. Konkrétně Albert Michnáč, který po přihrávce kapitána pražského kádru Komárka střelou z pravého kruhu zasáhl svatyni karlovarského brankáře Grančarova. Závěr hry se již odehrával v obranném pásmu Energie.

Po dobu druhé třetiny byli na kotouči viditelnější pražští Sparťané, kteří hned po třech minutách navýšili svůj jednobrankový náskok. O navýšení se po pěkné kombinaci v obranném pásmu energetiků zasloužil Ostap Safin. Hosté na energetiky vyvíjeli silný tlak. Domácí se na kotouči objevovali jen zřídka, a když získali kotouč, tak o něj po chvíli přišli, proto si vyžádali oddechový čas. Po jeho uplynutí je fanoušci velmi podporovali. První gól karlovarských dorostenců padl přesně o deset minut později ve 33. minutě. Po velmi pěkné akci domácích, při které si kotouč předalo několik hráčů, doputoval až k Otakaru Šikovi, jenž úspěšně zakončil. V následujícím průběhu druhé třetiny měli utkání pod kontrolou hosté, kteří na domácího brankáře vyslali nemálo střel. Ve 38. minutě navýšil dvoubrankový náskok svého týmu Tomáš Nacházel, který dostal kotouč za záda Grančarova zajímavým způsobem. Z bezprostřední vzdálenosti u levé tyče jej nahodil, a kotouč spadl přímo za Grančarova záda. Po čtyřiceti odehraných minutách vedla Sparta 3:1

Třetí třetina se nesla v duchu té druhé. Sparťané vstoupili do závěrečného dějství opět velmi aktivně. Ve 42. minutě Karlovarští inkasovali další branku. Po přihrávce Eliáše se prudkou střelou od modré prosadil Jaroslav Vandas. Pražští kanonýři se do toho řádně obuli, a padal jeden gól za druhým. O pouhých osmadvacet vteřin později padla další branka v podání Sparty. Jejím autorem se stal již zmiňovaný Tomáš Nacházel, který rozvlnil síť karlovarské branky střelou z pravého kruhu. Po této inkasované brance se domácí rozhodli pro změnu brankáře, a tak za Filipa Grančarova nastoupil Adam Beran. I přes dosti vysoký náskok hosté nepolevili a dále pokračovali v nátlaku na domácí. Karlovarští se ke kotouči téměř vůbec nedostávali. Ve 49. minutě hráli v oslabení. I přestože měli přesilovou hru Sparťané pod kontrolou, další branku se jim vstřelit ně podařilo. Během 55. minuty se vylučovalo na straně hostujícího týmu. Ty však přesilová hra Karlových Varů nijak neohrozila. Naopak se jim podařilo vstřelit další gól. Při pěkné kombinaci s Nacházelem vstřelil šestou branku svého týmu Jakub Wojnar. Energetikům se stále nedařilo obsadit útočné pásmo. Poslední minuta utkání přinesla další gólovou akci hostí. Sedmou branku v 60. minutě vstřelil po přihrávce Jandy opět Jakub Wojnar.

Po zaslouženém vítězství rozdílem šesti branek, tak přebrala vedení v sérii na tři vítězná utkání Sparta Praha.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): V první řadě je potřeba říct, že Sparta vyhrála zaslouženě, dominovala svojí až ofenzivní lavinou. My jsme dnes bohužel nastoupili bez Ondřeje Pajka a Milana Davídka, kteří se již připravují na play-off juniorů. V Praze s námi byli a samozřejmě naše sestava dnes byla bez nich velmi oslabená. Juniorům přejeme úspěch, ale mrzí nás, že nemohli nastoupit, protože nám určitě chyběli. Chyběli nám zejména v situaci, kdy jsme dotáhli na 2:1 a byla šance vyrovnat. Možná by to pak mohlo skončit jinak. Sparta je neskutečně kvalitní v této kategorii. Skoro vše na co sahali skončilo brankou. Máme ještě jeden pokus zítra a připravíme se na to, jak nejlépe budeme umět. V roce 1980 v Lake Placid se stal také "Miracle on ice". My se to budeme tedy snažit vtělit do role amerických studentů, kteří porazili nadupanou sbornou. Za výkon bych chtěl pochválit mladšího dorostence Otakara Šika, který byl dnes naším nejlepším útočníkem.