HC Energie Karlovy Vary

Boj o každou píď ledu přinesl Energii druhé víkendové vítězství

K a r l o v y  V a r y - Ani ten největší optimista by po první třetině duelu mezi týmy HC Energie a Českých Budějovic nevsadil na hosty ani zlámanou grešli. Rychlí domácí vlétli do zápasu, jako by se mělo hrát jen tu jednu jedinou třetinu. Rychlost a důraz, krásné akce a navíc dva góly. To všechno naplnilo diváky očekáváním věcí příštích. Jenže místo debaklu hostí se zápas změnil v nervy drásající bitvu , v níž nakonec domácí díky své obětavosti a nezměrné bojovnosti vydřeli výhru v poměru 3:2 po třetinách 2:0 , 0:1 a 1:1.
Český Telecom Extraliga, 9. kolo, ne 6.10.2002
Karlovy Vary
České Budějovice
3:2
3. Bacul (Krajíček, Hlavačka), 15. Topoli (V. Polák, Bacul), 54. Bauer (Pavliš) - 35. Šimánek (Gřegořek, Nedoma), 42. Michálek. Rozhodčí: Mikula - Chytil, Pospíšil. Vyloučení: 4:5, navíc Balázs 5 min + do konce utkání. Využití: 1:1 Diváci: 3 300.
Karlovy Vary: Franěk - Topoli, Mádl, Hlavačka, Krajíček, Bauer, Rodin, Grof - Svoboda, Skuhravý, Němčický - Pavliš, Kverka, Košťál - Polák, Bacul, Balázs - Tvrdek, Pech, Kraus.
České Budějovice: Hudáček - Nedoma, Kotaška, Suchánek, Gřegořek, Jindra, Babka, Mucha - Štrba, Michálek, Šimánek - Ondřej, Mrázek, Rob - Sailer, Turek, Bartoš - Brož, Škoda, Hřebejk - Vondrka.

Komentář k utkání

Jako přes kopírák z pátečního domácího vítězství nad Havířovem vypadal úvod první třetiny zápasu proti rivalovi z jihu Čech. Důraz, rychlost a vtip, to byly devizy, které zdobily domácí hráče. Tlak, který vyvinuli v obranném pásmu hostí, přinesl ovoce již ve třetí minutě, když při vyloučení budějovického hráče za příliš mnoho hráčů na ledě skóroval ze skrumáže před branku Bacul. Rozhodčí označili za střelce Balázse. Tlak domácích neustával a dal se bez přílišných emocí nazvat tlakem drtivým. Mnoho slibných šancí ale zůstalo bez využití. Skvělou hrou v této části hry na sebe poutal pozornost mladý Polák, který velmi vtipně a elegantně připravoval šance svým spluhráčům v útoku.

V 15. minutě si na skvělou přihrávku Robina Bacula najel z druhé vlny obránce Topoli a švihem propálil Hudáčka v brance hostí podruhé. byla to jeho premiérová trefa v extralize. Na konci třetiny byl vyloučen Lukáš Krajíček a přesilovka se přenesla i do začátku druhého dějství.

Díky přesilovce se hosté dostali v úvodu druhé části hry do tempa, zatímco domácí vypadali, že hodlají odpočívat trochu déle než je stanovených 15 minut. Z letargie se karlovarští dostali ve 24.minutě, kdy se hra poněkud přitvrdila. Sérii ne zrovna pohledných zákroků ukončil rozhodčí vyloučením kapitána hostí Suchánka za hrubost. Paradoxně se však v oslabení dostal do jasné šance při samostatném nájezdu Bartoš, ale Franěk má ohromnou formu a střelu Bartoše skvěle vykryl.

V polovině druhé třetiny se roztočily turbíny Energie opět na plné obrátky. Během několika minut se dostali domácí do tří velmi slibných akcí, ale na straně Hudáčka stálo tentokrát štěstí. V 35.minutě však došlo při přesilovce hostí ke změně skóre. Ve skrumáži před Fraňkem se nejlépe orientoval Šimánek a natřikrát odražený puk dostal do branky. Z hokejek domácích se jakoby mávnutím kouzelného proutku vytratila pohoda a klid a začaly se vršit zbytečné chyby v rozehrávce. Vzruch přinesl opět závěr třetiny. Souboj Balázse a Suchánka za brankou hostí skončil pádem obou na led. Podle většiny diváků pád zavinil Suchánek, který se snažil zastavit Balázse nedovoleně s holí zdviženou až k soupeřovu obličeji. Po pádu zůstal Suchánek ležet, ale rozhodčí nechal pokračovat ve hře. Teprve po chvíli si všiml ležícího kapitána hostí a hru přerušil. Asi po dvou minutách přerušené hry, kdy ledaři čistili led od krve, vyjel Suchánek společně s několika spoluhráči žalovat k rozhodčím a k naprostému údivu všech vyfasoval Balázs trest 5 minut + do konce zápasu. Hlavní sudí si svou podle mínění mnohých fanoušků diletantskou chybu hned v zápětí uvědomil a zároveň se sirénou vyloučil i budějovického Šimánka za krosček, kterých až do té doby několik s ledovým klidem přehlédl.

Závěrečná třetina začala hrou čtyřech proti čtyřem. Hned v úvodu se protlačil do šance před Hudáčka Kverka, ale neposlušný puk za gólmana hostí neprotlačil. Uhodilo však na druhé straně. Po samostatné akci se dostal z levého křídla elegantní kličkou před Fraňka budějovický Michálek a zavěsil. To, co nikdo nečekal, bylo tady. Vyrovnáno na 2:2. Vary ztratily glanc, najednou nevěděly co s pukem a hosté byli velmi nebezpeční. Do mysli se vkrádala myšlenka na nepovedený konec zápasu s Vítkovicemi.

Šanci na rozhodnutí dostali domácí v 52. minutě. Při vyloučení autora vyrovnávacího gólu Michálka se snažili zklidnit hru a dostat hosty opět pod tlak. Nic z toho se nedařilo. Po uplynutí trestu skočil Michálek na led a v témže okamžiku se jen tak nazdařbůh trefil na modré do puku domácí Bauer. K překvapení tato střela-nestřela proletla mezi nohama obánců a Hudáček ji doslova procedil mezi betony. Poslední minuty zápasu připomínaly boj Davida s Goliášem. Budějovice bušily do Fraňka z každé pozice a domácí se bránili doslova zuby-nehty. Přesně 2 minuty před sirénou odvolali hosté brankáře. Domácí se během tohoto času dostali ze třetiny pouze dvakrát, ale obrovskému tlaku nakonec se štěstím odolali. Závěrečná siréna přinesla úlevu nejen hráčům, ale i více než třem tisícovkám diváků

Ohlasy trenérů

Marek Sýkora (Karlovy Vary) : "Rozhodla první třetina. Ovšem už v jejím závěru jsme začali mít problémy s forčekinkem Budějovic. Zápas se lámal při vyloučení Balázse na pět minut plus do konce. V závěru jsme měli také štěstí. Třetí náš gól byl z kategorie neobvyklých. Je to velmi cenný úspěch."

Jaroslav Liška (České Budějovice): "O utkání rozhodla první třetina, kdy jsme udělali zbytečné fauly, inkasovali gól a po další větší chybě druhý. Od druhé třetiny se naše hra zlepšila a za poslední dvě třetiny jsme si minimálně bod zasloužili, ale bylo i na víc. Naše koncovka nebyla produktivní, ale bylo to pro nás dost nešťastné utkání."

Související články