HC Energie Karlovy Vary

Závorka: Deset vyloučení je hrozně vysoké číslo

V zápase proti Litvínovu se poprvé v play-out do branky postavil Tomáš Závorka, předešlé zápasy odchytal jeho spoluhráč Vladislav Habal. A Energie byla po dlouhé době blízko bodům. „Je škoda, případné body nás mohly psychicky povzbudit,“ lituje karlovarská brankářská jednička.

Tomáši, jak se vám hrálo, když už je baráž jistá?
Nešlo nám o nic, co se týče tabulky, protože už jsme jistí účastníci baráže, ale my chceme vyhrát každý zápas, abychom měli dobré psychické rozpoložení. Každý chce vyhrávat, on je potom ten hokej takový jednodušší. Já se snažím jít do každého utkání tak, abych odvedl co nejlepší výkon. Když se prohraje, tak chci mít čisté svědomí, že jsem na ledě nechal všechno a odvedl maximum. Litvínov je také jedním z možných účastníků baráže a my si nechceme nechat dávat přes hubu, nechceme jim nechávat psychickou výhodu do případné baráže. Chceme ukázat, že jsme také dobří hokejisté, že si věříme a nikoho se nebojíme.

V první třetině se Litvínov dostal rychle do vedení o dvě branky..
To je taková naše klasika, že máme super start do utkání. Tentokrát jsme se trochu jinak rozcvičili před zápasem, abychom nebyli tak mdlí. První branka padla z přečíslení, které bylo trošku náhodné a Kubát zakončoval do prázdné branky. Druhý gól mě docela mrzí, protože tam někdo puk tečoval, šel mi do betonu a já jsem měl asi rychleji zareagovat, možná i pustit hokejku a rychle to chytit do ruky. Jenomže mně se odrazil kotouč od nohy a Martin Rohan ho chtěl odehrát a já jsem mu ještě trochu betonem zavadil o hokejku, ale Viktoru Hüblovi šel kotouč přímo na hokejku a takovou ušmudlanou střelou se trefil do prázdné. Byl to takový nešťastný moment. Ale na druhou stranu můžeme být rádi, že jsme se po špatném začátku zvedli a dokázali jsme dát gól. Myslím, že dvě třetiny jsme hráli dobře, i když ve třetí jsme byli už docela unavení.

Mnoho sil vás asi stálo dvakrát ubránit dvojitou přesilovou hru soupeře...
Myslím si, že to byl zlomový moment utkání, protože jsme měli asi deset vyloučení, a to je samozřejmě hrozně vysoké číslo. Ale myslím, že hru ve třech jsme zvládli výborně. Předpokládali jsme, jak Litvínov bude v přesilovce hrát. Kluci to odehráli skvěle, nějaké střely Litvínov sice měl, naštěstí, když to byla nějaká volejka, tak to většinou šlo do mě a do břicha, s tím jsem si nějak poradil.

Radek Duda vstřelil vítěznou branku Litvínova..
On je v takových situacích šikovný, trénovali jsme spolu tady ve Varech i v Chomutově. Vím, že mu tečování puků jde. Jejich bek dostal přihrávku a střílel, hosté se tam dobře hýbali a Radek byl trochu mimo a tečoval. Samozřejmě, že to je škoda, mohli jsme brát aspoň bod, jít do prodloužení a možná vyhrát, což by nás psychicky povzbudilo.

K týmu se připojil Václav Skuhravý, čím přispěl do kabiny?
Ten, kdo byl s Vencou někdy v kabině, tak ví, co on je zač (smích). On je živel, má bohaté zkušenosti, je pozitivně naladěný, je bojovný. Když to řeknu jedním slovem, tak je vůdce. Jsem hrozně rád, že je tady a že nám pomůže jak na ledě, tak v kabině. Co se týče zkušeností, pozitivní nálady a uřvanosti. Venca je hodně impulzivní všude, je hlučný a zatímco Bičis je spíš tichý. Radim má přirozenou autoritu a Venca musí mít autoritu u každého, on je neuvěřitelný člověk. Oba jsou rozdílní, ale když máme v týmu dva takové zkušené hráče, tak jsme také klidnější, protože mají něco za sebou a něco odehráli. Myslím, že v těžkých chvílích, které nás čekají, zachovají chladnou hlavu a nebudou podléhat tlaku.

Jak barážovou definitivu přijali hráči v kabině?
Příjemné nám to není. V podstatě od ledna to ale k směřovalo k baráži, pořád jsme se motali někde dole. Ze začátku sezony jsme měli lepší výsledky venku, ale domácí zápasy byly špatné. Vloni to bylo přesně naopak, venku jsme hráli špatně a doma celkem dobře, dokázali jsme výsledky nějak umlátit na rozdíl jednoho gólu. Letos domácí zápasy stály za nic, doufali jsme, že se zvedneme, ale ono je těžké udělat šňůru několika vyhraných zápasů, když se nám na domácím ledě nedařilo. To je kamenem úrazu, naše neschopnost vyhrát několikrát za sebou.

Sledujete, jak se daří vašim soupeřům a kdo by mohl být možným soupeřem do baráže?
Já osobně vůbec ne. Vím, že Pardubice mají nějaký náskok, ale kolik bodů, to netuším. Ať k nám spadne Litvínov, nebo kdokoli jiný, tak my si chceme udělat dobrou výchozí pozici a vyhrát zápas proti nim, abychom si na ně v baráži věřili. Baráž musíme uhrát sami, proti komu to bude, to bych neřešil.

Díky za rozhovor!

Související články