HC Energie Karlovy Vary

Karel Mlejnek: Měli jsme gólmana s velkým G

Dlouhá náročná sezona završená záchranou v baráži je u konce, nastává čas hodnocení. Trenér Karel Mlejnek na střídačce A-mužstva odkoučoval svou třetí kompletní sezonu a zažil při ní i netradiční rošádu s Peterem Oremusem. Ročník 2015/16 v našem rozhovoru pochopitelně nemohl zhodnotit jako úspěšný.

Pane trenére, sezona je za vámi, jak ji celkově hodnotíte?
Celkově byla sezona neúspěšná. Myslím si ale, že poslední měsíc mužstvo, hráči, realizační tým, udělali maximum pro to, aby se extraliga v Karlových Varech zachránila. Za to jim patří veliký dík.

Kdy se tým sejde po dovolené? A bude to opět pod vaší taktovkou?
Kdo bude a nebude trénovat mužstvo, to já nevím. Mně třicátého dubna končí smlouva. Hráči dostali informace, že ti s platnými kontrakty mají sraz v 9 hodin ráno 23. května. Do té doby mají všichni dovolenou. Po dlouhé sezoně, 70 utkáních, jsou to zasloužené čtyři týdny volna.

Jak budete dovolenou trávit vy konkrétně?
Přemýšlením sám o sobě v souvislosti s hokejem a svým dalším krokem.

Kdybyste dostal nabídku pokračovat, máte jasno, jak byste se rozhodl?
Víceméně jasno mám, ale zatím to nechci říkat. Přes všechno, jak sezona probíhala, bych také rád při této příležitosti poděkoval majiteli a vedení klubu, hlavně za ten poslední měsíc. Vážím si hráčů, realizačního týmu, těm bych chtěl také poděkovat. Velké díky patří našemu trenérskému týmu. Mikuláš Antonik, Pavel Kněžický, Tomáš Mariška, to jsou chlapi, kteří pro mužstvo odvedli neskutečný kus práce. Sezona měla chyby, samozřejmě. Byly chyby na všech frontách. Byly jich mraky. Myslím si, že to chce opravdu hlubokou analýzu a určit si směr, kterým klub půjde.

Vraťme se zpět k baráži. Jaké byly nejtěžší okamžiky, kdy vám bylo nejhůř?
Nepovedl se nám začátek. Pro nás pak byly zlomové tři momenty. Prvním bylo čtvrté utkání baráže, kdy jsme po předchozích třech utkáních měli jen tři body, hráli jsme doma s Litvínovem a dokázali jsme vyhrát těsně 3:2. Navíc v poslední třetině měl Litvínov opravdu obrovský tlak. Tomu zápasu předcházely razantní změny v sestavě. Sestava, která od té doby hrála, tak až na nějaká menší zranění či nemoc dohrála celou baráž. Myslím, že to byl velice podstatný krok. Druhým zásadním momentem bylo vítězství na Slavii. A třetím momentem bylo to, když jsme „ukopali“ extraligu vítězstvím v Jihlavě.

Mohl byste blíže okomentovat změny v sestavě, o kterých jste hovořil?
Vyhodnotili jsme si zápas třetího kola v Litvínově, kde jsme prohráli 3:5. Čtyřem hráčům jsme druhý den oznámili, že se třemi z nich nepočítáme do sestavy na následující utkání a jednoho posouváme do čtvrté formace. Hráči to určitým způsobem přijali. Myslím si, že na výkonu v dalším domácím utkání s Litvínovem, až na poslední třetinu, kdy jsme to heroicky ubránili, to bylo znát. Výkon byl mnohem lepší než v předchozím zápase v Litvínově. Dál už jsme poté věřili sestavě, kterou jsme poskládali.

Kromě Martina Barteka se jednalo ještě o které hráče?
Marek Baránek, Sebastian Gorčík a Tomáš Rohan, který byl přesunut do čtvrté formace.

Tito hráči se ještě v průběhu baráže do sestavy podívali, ale bylo to obvykle v důsledku zranění…
Přesně tak to bylo. Už jsme chtěli nechat takovou kostru mužstva, pro kterou jsme se, bohužel až v průběhu baráže, rozhodli.

Neměl takový řez přijít v sezoně podstatně dříve?
Všichni ví, že mužstvo, které vstoupilo do sezony, tak určitým řezem prošlo na začátku ročníku. Z mého pohledu však tento řez neprovedl úplně.

Jak moc týmu podle vás pomohl příchod Václava Skuhravého?
Myslím, že Venca Skuhravý letos prožil sportovní neštěstí. Bylo kolem něj jako kapitána postaveno Kladno, které nečekaně skončilo v play-off WSM ligy. My jsme mu takový smutný osud nepřáli, na druhou stranu dnes musíme jednoznačně říct, že pro nás spadlo zlaté z nebe. To je potřeba si říct. Já si toho hráče budu vždy strašně moc vážit za to, co tu pro nás odvedl. Atmosféra a klima v kabině se díky němu otočilo o několik desítek procent.

Myslíte, že by měl v týmu pokračovat i v příští sezoně?
Podle toho, co jsem viděl v závěru sezony, si myslím, že ať tu bude trénovat kdokoli, měl by Venca Skuhravý mít místo v našem kádru. Když hovoříme o jednotlivcích, musím vyzdvihnout ještě jedno jméno, i když na záchraně se samozřejmě podílelo celé mužstvo. Je to jméno Tomáše Závorky. Musím říct, že baráž odchytal excelentně. Za jedenáct zápasů neudělal jedinou chybu. Psychicky se s tím srovnal famózně. Patří mu za to veliký dík. Myslím, že tyhle zápasy play-off nebo baráže jsou vždy o gólmanovi. A my jsme gólmana s velkým „G“ měli.