HC Energie Karlovy Vary

Vyjádření pana Karla Holoubka k současné situaci v klubu

Podle vedení klubu potřebuje klub přízeň sponzorů a více peněz. Když skončila letošní hokejová extraliga, v níž se karlovarští hokejisté udrželi jen s odřenýma ušima, majitel klubu HC Energie Karel Holoubek se obrnil hradbou mlčení. „Musím si vše promyslet a propočítat,“ odpovídal vyhýbavě na dotěrné a zvídavé dotazy, jak naloží s klubem, jehož výsledky nepotěšily fanoušky ani jeho.

Byly stejně mizerné jako rozpočet klubu, který nenasytně polyká miliony a miliony… Současný dluh? 68 milionů korun. Ten musí uhradit Karel Holoubek. „Je to na mně. A také to udělám. Ale sám už do rizika s hokejem nejdu. Musím mít záruky, že s financováním hokeje pomůžou i další hráči v regionu. Jsou tady přece i další firmy, které by mohly pomoci,“ řekl zamračeně a ukázal na balík dokumentů na stole. „Tadyto všechno je hokej. Poslední dobou řeším jenom ten,“ mávl rukou.

A tak začal rozhovor, který chvílemi připomínal soutěž Chcete být milionářem. Ani Karel Holoubek zatím totiž nezná definitivní odpověď na dotaz, jak s klubem naloží. Co skutečně ví, je to, že už nemá času nazbyt a konečné stanovisko padnout musí. Takže se horečně jedná.

Sešup a pád?

To zatím Karel Holoubek odmítá. Prodej licence není na pořadu dne. Ale aby o ni klub jako každoročně zažádal, musí mít jistotu, že na extraligu bude mít peníze. Protože i účast v nejvyšší soutěži se platí a za měsíc prodlení hrozí milionové penále.

A co extraligový klub nabídnout k prodeji? Podle Karla Holoubka není zájem. „To jsme sondovali, ale k ničemu by to nevedlo. Navíc je první liga plná, tam bychom se už nevešli. A kdyby ano, o to by se snížil zájem sponzorů, příspěvky, výnos ze vstupného a tak dále. Takže by to vyšlo nastejno jako s extraligou a pak by nám asi zbýval jen krajský přebor,“ vtipně vyhodnotil majitel klubu situaci. Do smíchu mu ale vůbec nebylo. Ale také se mu to vůbec nechce vzdát.

Energie je nejlepší? To bylo…

Psal se rok 2009 a hokejová HC Energie jásala. Slavila mistrovský titul a město se nadšením otřásalo v základech.

To bylo poprvé a naposledy. Jediný tučný rok, kdy klub neměl nouzi o sponzory, Karel Holoubek o klidný spánek a hokejisté i celý realizační tým obavy z budoucnosti. Pak bohužel nastaly roky hubené. „Šest posledních let jsme se dostali do stavu, že vydržíme a přežijeme. Jenomže peněz ubývalo. Vrcholový hokej prostě stojí peníze,“ vysvětlil Karel Holoubek. Rozpočet extraligové soutěže činí 70 milionů korun. A z toho dvě třetiny činí mzdy hokejistů i celého týmu. Aby v Karlových Varech extraliga zůstala, musíme tedy použít slovo ‚kdyby'. Kdyby tedy Sokolovská uhelná znovu přispívala 25 miliony, kdysi to bylo i třicet milionů, ale nyní je to jen patnáct milionů, pak svitne určitá naděje.

„My jsme Sokolovskou uhelnou požádali, zda by nám finančně více nepomohla a znovu se nestala generálním partnerem klubu. Ale opakuji, není to jediná společnost, která by nám vytrhla trn z paty. Za dobu existence spolupráce, tedy za devatenáct let, už nám tato firma pomohla bezmála třemi sty miliony. Na trhu jsou i další velcí hráči,“ vysvětlil Karel Holoubek.

Stejně tak by musel ale hokeji vyjít vstříc karlovarský magistrát. Ten tento sport sice podporuje částkou 23,5 milionu ročně, jenomže za nájem haly vrací HC Energie městu 10,5 milionu. Navíc postupně, takže klubu by nyní město mělo ještě vyplatit 5,6 milionu. A protože je zatím nemá, není na nákup hráčů. „Ty výborné nezaplatíme, ale takhle nám zbývá jenom paběrkovat. V tom lepším případě. Jinak to taky můžeme zavřít.

My město nyní žádáme o rychlé dořešení oněch chybějících 5,6 milionu plus DPH. Rádi bychom uzavřeli standardní dlouhodobou dohodu. Rozdělení podpory pro HC Energii na 10 milionů plus DPH na nejvyšší soutěž formou reklamy a 13,5 milionu na podporu mládeže. Pak se neocitneme v tom, v čem jsme nyní, a to že na peníze od města čekáme. Hokej se nehraje od ledna do ledna, ale od srpna do dubna. A to je ta komplikace. Takže nyní jde o sezonu let 2016 až 2017 a 2017 až 2018. Proto by nám pomohlo uzavírání smluv ne na jeden, ale na dva roky a zachování pronájmu haly z roku 2015. To všechno jsme propočítali a věřte, že jsme si s tím dali obrovskou práci. Neflákáme se, snažíme se situaci řešit,“ konstatoval Karel Holoubek.

Extraliga sice není podle majitele klubu záležitostí jenom Karlových Varů, ale hraje se v krajském městě. V nově postavené KV Areně. Na což někteří městští zastupitelé poukazují s tím, že už to je pro HC Energii určitá výhoda. „Já odmítám kritiku, že halu město stavělo pro hokejisty. Blbost, stavělo ji přece pro lidi,“ žasne nad jejich argumentací Karel Holoubek. A zdůraznil, že se finančních závazků ke klubu nikdy nezříkal. „Naopak. Desítky milionů platím pořád. Ale sám na to už nestačím,“ znovu zopakoval.

Takže kdyby se přidali i další sponzoři, částku klub propočítal na deset milionů korun, hokeji by vyšlo vstříc i město a zvýšilo příspěvek, pak by se extraliga v Karlových Varech hrála dál.

Mládež? Ta zůstane

Hokejovou mládež považuje HC Energie za své rodinné stříbro a Karel Holoubek zdůraznil, že ta zůstane, i kdyby A-tým skončil. Jenomže i když i tady klub šetří, kde se dá, rozpočet mládežnického hokeje prostě činí pětadvacet milionů. Kde je ovšem vzít? Tady by se zase musel pochlapit kraj a současný příspěvek zvýšit.

Kraj nyní hokejové mládeži přispívá čtyřmi miliony a na A-tým přispívá milionem korun. Zde chce vedení klubu kraj zažádat o zvýšení tohoto příspěvku formou propagace o čtyři miliony korun. Kvůli tomu, aby v Karlových Varech zůstal mládežnický hokej, je klub připraven, i když nerad, přistoupit i k nutným úsporám. Zvýšit členské příspěvky, snížit nákup hráčů do týmu Akademie na nutné minimum a dále šetřit. „Staráme se o čtyři sta dětí a tak to zůstane. O mládež nechceme přijít,“ zdůraznil Karel Holoubek.

Čas běží, vážení

O extralize v Karlových Varech tak rozhodnou příští týdny, nálada politiků a zájem sponzorů. Kdyby ti všichni našli společnou řeč, pak HC Energie mohla udělat to, k čemu se stejně chystá. Přetransformovat realizační tým, omladit a stabilizovat mužstvo, nadopovat se optimismem, mít chuť vyhrávat a také trochu toho sportovního štěstí. „Pak můžeme znovu začít,“ doufá majitel klubu Karel Holoubek.

Rozpočet extraligy rok 2016 až 2017

Náklady na soutěž květen 2016 až duben 2017: 70 milionů korun.
Návrh:
Sokolovská uhelná: 25 milionů,
Karlovy Vary: 12,1 milionu,
ostatní sponzoři: 10 milionů,
BPA: 8 milionů,
vstupné: 6 milionů,
Karel Holoubek: 5 milionů,
Karlovarský kraj: jeden milion.
Chybí: 5 milionů Kč.

Rozpočet mládež: leden–prosinec 2017

Potřeba: 25 milionů korun.
Návrh:
Karlovy Vary: 13,5 milionu,
Karlovarský kraj: 4 miliony,
členské příspěvky: 1,7 milionu,
ČSLH: 1,5 milionu,
Česká unie sportu: 0,3 milionu,
Úspory: dva miliony.
Chybí: 2 miliony Kč.
Návrh: Karel Holoubek koupí za dva miliony reklamu.

Nad extraligou dumají i politici

Extraligový hokej své místo v Karlových Varech i Karlovarském kraji jednoznačně má. Na tom se shodují hejtman Martin Havel (ČSSD) i primátor Petr Kulhánek (KOA).

Ale navýšení příspěvků je pro oba víceméně problematické. „Pro nás je podpora od města adekvátní. Ale stále jednáme. Od HC Energie jsme obdrželi návrhy, mezi jiným i místo v dozorčí radě klubu. A pro klub bylo schváleno dalších 4,4 milionu v limitu veřejné podpory de minimis,“ vysvětlil primátor. (Pozn. red.: Podpora de minimis je sice poskytována z veřejných prostředků a zvýhodňuje určité podniky, ale nenarušuje hospodářskou soutěž a nepodléhá oznamovací povinnosti vůči Evropské komisi.)

V letošním rozpočtu města je vyčleněno 23 milionů, z nich je už rozděleno 17,4 milionu. Šest milionů na provoz mládežnického hokeje, sedm na pronájem ledové plochy a pro mládežnický hokej, celkem tedy 13 milionů na mládežnický hokej. „O zbytku peněz zatím není rozhodnuto. Město je připraveno je vynaložit na činnost hokejového klubu, ale přímou dotací to v tuto chvíli kvůli de minimis nelze. Jednáme o dalším postupu,“ uvedl mluvčí Jan Kopál.

Pokud klub zašle žádost o navýšení peněz pro hokej kraji, pak ji podle hejtmana Havla také projedná. „Město a kraj ale nemůžou držet extraligu nad vodou. Zda bude podpora kraje navýšena, to si netroufnu odhadnout. Nemohu mluvit za ostatní a ještě jsme o tom nejednali,“ uvedl hejtman. Na druhou stranu si je vědom, že není možné nechat hokej na holičkách. „Rozhodně nepůjde o černobílé rozhodnutí, jde o populární sport a také i o fanoušky. Můžeme ale extralize pomoci i jinak, a to doporučením společnostem, které mají pro tyto účely vyčleněné kapitoly v rozpočtu, aby zvážily podporu karlovarskému hokeji. To je například ČEZ,“ vysvětlil hejtman Havel.

Není ostuda upadnout, ale příliš dlouho ležet

Komentář Ivany Kalinové

Kdo se v Karlových Varech zajímá o hokej, ten netrpělivě čeká, zda se extraliga bude ve městě hrát. Kdo fandí jinému sportu, ten zase nešetří kritikou, že do hokeje plyne příliš mnoho peněz. Na názor má každý právo. Jenomže je pravda, že pokud padne hokej, nastane dominový efekt dalších potíží. Halou by se pak místo hokejistů proháněl jen vztek a bezradnost karlovarských politiků. Karel Holoubek nyní pracuje na tom, aby extraligu v Karlových Varech udržel. Ovšem finančně na ní krvácet už nechce. Potřebuje další partnery. Zda se mu s jejich pomocí podaří z finanční pasti vybřednout, to je zatím ve hvězdách. Ale snaží se, i když fakta a čísla jsou neúprosná. Jako letošní klubové výsledky, které klesly na samé dno. Ale ze dna se lépe odráží. Není ostuda upadnout, ale příliš dlouho ležet.

Anketa: Chcete extraligový hokej v Karlových Varech?

Robert Bozděch (Karlovy Vary): S hokejovým klubem žiji již více než dvacet let. Na první zápasy jsem začal chodit, když jsme hráli ještě krajský přebor. A má odpověď je ano. Hokej je asi to nejvyšší, co ve městě ohledně sportu máme, a byla by veliká škoda o něj přijít. Musím se ale přiznat, že jsem asi jeden z mála, který by chodil i na krajský přebor a pořád fandil.

Alice Pikrtová (Ostrov): Táta měl začal brát na hokej, ještě když jsem chodila na základní školu a hrálo se na stadionu v Rybářích. V letošní sezoně jsem byla jen na pár zápasech, protože dělám vysokou školu v Plzni, ale až ji dodělám, tak se chci vrátit zpátky do Ostrova a na hokej znovu chodit. Chápu finanční náročnost, ale doufám, že extraliga ve městě zůstane.

Vladimír Remža (Luby u Chebu): Všichni o mně vědí, že jsem fotbalový slávista a hokejový energetik. Na fotbal do Edenu jezdím mnohokrát za sezonu a to samé platí o hokeji ve Varech. Hokej je v našem kraji nejvýše a byla by obrovská škoda přijít o extraligu. Stačí, když se podíváte na to, jak dopadl fotbal v Chebu. Stejně by to mohlo dopadnout i ve Varech s hokejem.