HC Energie Karlovy Vary

Junior Cup: Nájezdový maraton ovládli Němci, dorost bere bod

Druhé utkání na turnaji Junior Cup v Mannheimu karlovarští dorostenci. Proti německé osmnáctce sice brali rychlé vedení zásluhou Proška, po německém obratu ve druhé třetině ale zachraňoval remízu v poslední části Hotěk. O výhře soupeře rozhodl v maratonských nájezdech ve dvanácté sérii Bokk. Energetici tak berou bod a o tom, zda postoupí přímo do semifinále, tak rozhodne až poslední zápas ve skupině.
Příprava staršího dorostu, Turnaj, st 24.8.2016, Mannheim
Karlovy Vary
DEBU18
2:3sn
1:0, 0:2, 1:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 4. Prošek (Bečka), 44. Hotěk (Přibyl, Bernáth) – 31. Brune (Fleischer, Demmler), 40. Bappert (Ehl), rozh. náj. Bokk Rozhodčí: Hurtik – Borger, Eberl. Vyloučení: 2:5. Bez využití Diváci: 350. Střely na branku: 15:28. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.
Karlovy Vary: Kašpar (Beran) – Bernáth "C", Přibyl, Kala, Klejna, Zavřel, Štaif, Cankov – Bečka "A", Slabý, Prošek – Holub, Halberštát "A", Petrov – Šik, Tlačil, Hotěk – Habr, Maydl, Šťastný – Hudečka.
DEBU18: Arnsperger (Kapteinat) – Wirth "A", Wirt, Bappert, Appendino "A", Bölke, Stauffert, Bühler, Sander – Ehl, Brunnhuber "C", Reichel – Bassler, Knobloch, Wohlgemuth – Rottke, Pietschmann, Bokk – Brune, Demmler, Fleischer.

Komentář k utkání

Oba celky vstoupily do utkání opatrně a dlouho se nemohly dostat do výraznější šance. O to větší překvapení přišlo přesně v polovině čtvrté minuty, kdy Radek Prošek výborným napadáním ve středním pásmu vybojoval puk, se štěstím se dostal přes tři protihráče a sám před brankářem Arnspergerem neváhal! Energetici měli krátce před polovinou úvodní dvacetiminutovky možnost početní převahy, tu však nevyužili a krátce po jejím skončení mohli sami inkasovat, Kašpar si ale proti nájezdu hráče německého klubu bravurně poradil.

Německá osmnáctka byla ve druhé polovině úvodní třetiny lepším celkem, ale pozorná obrana energetiků ji nepustila do výraznější šance. Karlovarští mladíci dostali další možnost na navýšení skóre v 18. minutě, kdy na lavici trestů usedl Brune. Západočeši během přesilové hry obranu Němců skvěle rozebrali, střela osamoceného Proška z prostoru kruhů ale branku soupeře jen těsně minula.

Do druhé periody šli hráči v zelených dresech v další početní výhodě zásluhou vyloučení Brunnhubera z konce první třetiny, ale ani třetí přesilovka energetiků nepřinesla kýžený efekt. Němci poté převzali iniciativu a byli častěji u kotouče, k vyrovnání se ale dlouho nemohli dostat. To se podařilo až krátce po polovině utkání Louisi Brunemu, který využil zadovky Fleischera zpoza branky a sám proti Kašparovi se nemýlil. Energetiky inkasovaný gól nabudil k větší aktivitě a častěji se od té doby tlačili před Arnspergera, jenže trefit branku se svěřencům trenéra Eismanna nedařilo. To platilo i na začátku 35. minuty, kdy z levého kruhu Hotěk jen těsně minul. O dvě minuty později mohli jít němečtí hokejisté do vedení, po závaru před karlovarskou brankou se jim ale ležícího Kašpara nepodařilo překonat. To už však neplatilo 46 sekund před druhou sirénou, kdy Ehl našel přihrávkou přes celou šířku kluziště volného Toma-Erica Bapperta a ten svižnou střelou švihem z pravého kruhu poslal svůj tým do vedení.

Nabuzení hráči německé osmnáctky na soupeře vletěli i na začátku třetí třetiny a celá karlovarská obrana jen přihlížela nebezpečným pokusům Basslera z mezikruží, který nejprve trefil jednoho z beků energie, druhou střelou brankáře Kašpara a další dorážkou jen těsně minul levou tyč! O chvíli později už ale bylo na karlovarské střídačce o mnoho veseleji. Přibyl tvrdě vypálil od modré čáry, jeho ránu ještě před Arnspergerem tečoval Michal Hotěk a kotouč se zastavil až za zády německého brankáře! Oba týmy si následně vyzkoušely po přesilové hře, ale ani v početní převaze se vyrovnané skóre nezměnilo. V polovině 55. minuty se neprosadil z levého kruhu svižnou střelu Slabý, na opačné straně z podobné pozice pálil do Kašpara jeden z německých hráčů. Do konce třetí třetiny už se před oběma z branek nic zvláštního nestalo a tak za stavu 2:2 dospělo utkání do prodloužení.

Začátek pětiminutového nastavení patřil německé osmnáctce, která takřka celé dvě minuty nepustila energetiky z jejich pásma. Paradoxně ale mohlo udeřit na druhé straně. Karlovaráci získali puk ve středním pásmu, přečíslení tří proti dvěma se pokusil únikem z levé strany a následnou střelou vyřešit Hotěk, trefil však pouze náruč připraveného brankáře Arnspergera. Velkou šanci rozhodnout mohli hráči německé osmnáctky v závěru prodloužení, kdy na lavici trestů usedl s dvou minutovým trestem za vysokou hůl Michal Hotěk, ale ani 64 sekund trvající přesilovka čtyř proti třem o ničem nerozhodla.

O vítězi utkání tak rozhodly až nájezdy, které se proměnily ve veliké drama. Slabý na konci druhé sérii poslal Energii do vedení, jenže Bokk na začátku třetí série vyrovnal. Rozhodnout mohl Přibyl, jeho střela však minula klec. A pak to začalo. Oba brankáři lapili jeden kotouč za druhým a loterie dospěla až do dvanácté série, kdy se neprosadil Holub. Na druhé straně se trefil podruhé v nájezdech Dominik Bokk a rozhodl o výhře svého týmu.

Karlovarští tak za prohru 2:3 po samostatných nájezdech berou do tabulky bod a o jejich umístění v základní skupině tak rozhodne až čtvrteční duel mezi Mannheimem a německou osmnáctkou.