HC Energie Karlovy Vary

Hlavně nesmíme usnout na vavřínech, říká trenér Sýkora

K a r l o v y  V a r y - Nevídanou sérii pěti vítězných utkání zažívají hokejisté Karlových Varů. Obrovskou euforii spolu s týmem zažívá celé město. Jedním z mála lidí, který nadšení mírní, je trenér mužstva Marek Sýkora. "Chceme samozřejmě udržet v mužstvu vítěznou náladu, ale zároveň je třeba, aby hráči zůstali na zemi. Musí zůstat skromní a dodržovat životosprávu. Je třeba jim pořád připomínat důvody, proč tohoto dílčího úspěchu dosáhli." Energie má v současné době velké sebevědomí, dokáže vyhrávat vyrovnaná utkání a z hráčů doslova čiší nadšení. "Klíčem k obratu bylo utkání proti Havířovu. Tam zrovna přišel trenér Augusta a bylo to po všech stránkách složité utkání," říká trenér, který ve své kariéře přivedl do finále extraligy v podstatě bezejmenné celky Pardubic a Plzně.
První velký karlovarský víkend, během kterého Energie porazila kromě Havířova ještě České Budějovice, a vysloužila si v pořadu České Televize titul mužstvo víkendu, mužstvo nastartoval k rekordní sérii vítězství. "Začali jsme si věřit. Hráči si uvědomili, že mají dobře natrénováno a že můžeme hrát dobrý hokej. Celý tým začal hodně bojovat, hráči padali obětavě do střel a nedali ani kousek ledu zadarmo," vysvětluje trenér. Velmi nemilé překvapení připravila Energie litvínovským fanouškům, jejichž Chemopetrol se vyhřívá na druhé příčce extraligové tabulky. "Na náš úspěch mělo vliv i několik šťastných rozhodnutí. Jedním z nich bylo nasazení gólmana Kučery v Litvínově. Předvedl fantastický výkon," chválí kladenského odchovance Sýkora. Hráči získali sebevědomí a jejich výkon hodně stoupl. "Sebevědomí má vždycky obrovský podíl na výkonu hráče," říká trenér.

Karlovy Vary letos extraligu nezačaly příliš dobře. To, že přijde taková vítězná série, nečekali ani ti největší optimisté. "Nevěřil jsem, že přijde taková série, ale mé zkušenosti mi říkaly, že by někdy mezi 10.-15. kolem mělo přijít určité zlepšení. Tvrdě jsme před sezónou trénovali." Sýkora nechce vyzdvihovat žádné jednotlivce, spokojen je s hrou celého kolektivu. "Není fér v takovéhle situaci někoho vyzdvihovat. Nemohu ovšem nepochválit oba naše brankáře, chytají opravdu výborně." Zápas ve Vsetíně zlomil necelé dvě minuty před koncem mladičký útočník Vojtěch Polák, mužstvo popáté vyhrálo a Karlovy Vary jako první celek v historii obhájilo titul Mužstvo víkendu... V pátek do Karlových Varů přijede Sparta a očekává se zimní stadión naplněný až pod střechu. "Samozřejmě bychom rádi vyhráli a sérii prodloužili, ale nebude to vůbec lehké," míní trenér Sýkora. Ne všechny zprávy okolo týmu jsou však pozitivní. Ve Vsetíně se zranil David Balázs a zatím není jasné, jak dlouho bude týmu chybět. Do Děčína se zatím vrací Jaroslav Hašek, který si během vítězné série připsal první body do kanadského bodování klubu. Nahradit by ho měl Michal Tvrdík z Pardubic, s jehož výkonem byl trenér o uplynulém víkendu velmi spokojen. "Velmi mě potěšil. Nesmíme však usnout na vavřínech, pořád bychom ještě potřebovali levé křídlo. Každé zvýšení konkurence v týmu vítáme," říká zkušený trenér navzdory úspěšné sérii.