HC Energie Karlovy Vary

Po dlouhém boji st. dorostenci v západočeském derby padli

SD: HC Energie - HC Plzeň 1929 4:5 po s.n. (3:2, 1:1, 0:1 - 0:0)
Starší dorostenci se v západočeském derby postavili Plzni. Ta na led KV Areny dorazila v plné síle a od začátku utkání tlačila na bránu Adama Berana, který po prvních třech minutách inkasoval dvě branky. Energetici se však do zápasu dokázali vrátit a po dvou třetinách vedli 4:3. Hosté v závěrečné třetině dokázali srovnat a z prodloužení si zásluhou Josefa Roubala odvezli dva body.
Extraliga staršího dorostu, 8. kolo, so 24.9.2016, KV Arena - tréninková hala
Karlovy Vary
Plzeň
4:5sn
3:2, 1:1, 0:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 3. Hotěk (Bečka, Prošek), 14. Šik (Ptáček), 20. Šik (Tlačil, Bečka), 25. Slabý (Zavřel, Hotěk) – 1. Matiášek (Roubal), 3. Červenka (Matiášek, Eret), 32. Matiášek (Kaňák, Eret), 48. Eret (Roubal), rozh. náj. Roubal. Rozhodčí: Hlinka – Kopáč, Gerát. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 112. Střely na branku: 25:32.
Karlovy Vary: Beran – Kořán, Přibyl, Zavřel, Ptáček, Štaif, Kala, Cankov – Hotěk, Bečka "C", Prošek, Slabý, Šik, Holub, Petrov, Halberštát "A", Tlačil, Štastný, Habr
Plzeň: R. Červenka (od 21. Kolář) – Houdek, Kaňák, Štěpánek, Staněk, Lokajíček, Čada, Šilhán, Váchal – Reitspies, Mužík, Kolda, Matiášek, Hajžman, Roubal "C", M. Červenka, Hajšman, Eret, Hasman, Váňa "A", Kovařík "A"

Komentář k utkání

Utkání začalo velmi aktivně na obou stranách ledu. Aktivnější v první minutě byli hosté. Už po 29 vteřinách se dokázal za tým Plzně prosadit Jan Matiášek, který po úvodním vhazování využil nepozornosti obrany Karlových Varů a poslal tak svůj tým do vedení. Domácí se už ve třetí minutě provinili nedovoleným bráněním, kde byl vyloučen Patrik Šťastný. Toho indiáni využili a po střele Martina Červenky se dostali do dvougólového vedení. Pro energetiky to bylo velmi těžké probuzení. Na další gól se však nečekalo nijak dlouho. Už po 14 vteřinách dokázal snížit houževnatý Michal Hotěk, který se nejlépe zorientoval před bránou plzeňského Červenky.

Nátlak domácích pokračoval po vstřeleném gólu ve vysokém tempu. Když se indiánům podařilo získat puk, tak i přes svůj náskok měli velký problém s rozehrávkou. Další studenou sprchou pro hosty bylo srovnání skóre ve 14. minutě, kdy skóroval Otakar Šik přesnou střelou z modré čáry. Následovalo vyloučení karlovarského Daniila Petrova, Plzeňští však svojí přesilovou hru nevyužili i přes několik skvělých střel. V dalším vyloučení avšak na straně Plzně se domácí Energii skórovat podařilo. Chybělo pouhých 14 vteřin do konce první části, kdy se do klece plzeňského brankáře trefil Otakar Šik.

Druhá perioda začala střídáním brankářů na straně Plzně. Červenku nahradil Kristian Kolář. Hra ve druhé třetině začala znovu v režii karlovarských hokejistů. Ti po vyloučení Reitspiese dokázali ve 25. minutě vstřelit čtvrtý gól. Do svatyně Koláře se dokázal trefit Martin Slabý. Po několika minutách vyrovnané hry se trefil celek hostů. Plzeňští ve 32. minutě snížili díky Janu Matiáškovi, který byl velmi aktivní po celou dobu zápasu. Ve 34. minutě přišlo vyloučení na straně Karlových Varů, kdy byl vyloučen Jan Bečka. Do konce druhé části přišla ještě dvě vyloučení. Obě na straně Plzně. Za hákování byl vyloučen Kamil Hajšman a znovu za hákování byl vyloučen Martin Lokajíček.

Závěrečná část nabídla jinou hru než třetiny předchozí. Hra se velice otevřela především ze strany domácího celku. To přineslo vyloučení. Nejdříve ve 47. minutě šel na trestnou lavici František Čada za nedovolené bránění. Následná potyčka před bránou Koláře přinesla vyloučení na obou stranách. Za Karlovy Vary odseděl dvě minuty Jan Tlačil za hrubost a za tým Plzně byl potrestán Filip Staněk také za hrubost. Vyrovnávací gól přišel vzápětí. Velmi energický Petr Eret se po chybě v obraně energetiků dokázal bez větších problémů zakončit podél tyče.

Do konce třetí třetiny se oba týmy snažily spíše neinkasovat. Pouze závěr periody přinesl vyloučení. Na straně Karlových Varů byl vyloučen Martin Slabý a Jan Bečka a za tým Plzně byl vyloučen Ondřej Váňa. Třetina však skončila bez vstřelené branky. Prodloužení přineslo velmi zajímavý průběh. Oba týmy předvedly skvělý výkon. Největší zásluhu na ustání prodloužení z týmu Energie si vysloužil brankář Beran, který svými zákroky přiváděl do údivu i svého soupeře. Utkání tak dospělo do samostatných nájezdů, kde se dvakrát za tým plzeňských indiánů prosadil Josef Roubal, který svojí šikovností připsal druhý bod na stranu hostů.

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (HC Plzeň 1929): "Z mého pohledu náš nejlépe odehraný zápas s kvalitním soupeřem. V defenzivě máme jinak obrovské problémy, ale dnes i přes čtyři inkasované branky byl směrem dozadu podán dobrý výkon. Utkání se mi líbilo z hlediska jak předvedené hry, tak i zvládnutých nájezdů. "