HC Energie Karlovy Vary

Energie konečně vstřelila branku, osmkrát však inkasovala

HC Kometa Brno - HC Energie 8:2 (1:0, 2:0, 5:2)
Střelecké trápení Energie trvající čtyři zápasy ukončil Jakub Flek, snížení v Brně na 5:1 už však pro hosty bohužel nic neznamenalo. Po pomalejším začátku totiž brněnská mašina nabrala vysoké obrátky a David Honzík, kterému mnohdy nepomohli spoluhráči, nakonec musel lovit puk ze sítě hned osmkrát. Druhou branku Karlovarských v závěru přidal Mikulík.
Tipsport extraliga, 19. kolo, pá 11.11.2016
Kometa Brno
Karlovy Vary
8:2
1:0, 2:0, 5:2
Branky a nahrávky: 19. Zaťovič (M. Erat, Štencel), 31. Nečas (Zaťovič, M. Erat), 38. M. Kvapil (Gulaši, M. Erat), 46. Čermák (Vincour, Trška), 48. Matěj Novák (Štencel, Zaťovič), 54. Čermák (Vincour), 56. Zaťovič (V. Němec, Štencel), 57. Čermák (J. Káňa, Malec) – 48. Flek (Rýgl), 58. Mikulík (Harkabus). Rozhodčí: Harnebring, Polák – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 1:5. Využití: 2:1. Diváci: 7700 (vyprodáno). Střely na branku: . Průběh utkání: 5:0, 5:1, 8:1, 8:2.
Kometa Brno: Čiliak – Štencel, O. Němec, Gulaši, Kováčik, Malec, Trška, F. Král, D. Mikyska – M. Kvapil, Nečas, M. Erat – Zaťovič, V. Němec, Haščák – J. Káňa, Čermák, Vincour – Dočekal, Raška, Matěj Novák
Karlovy Vary: Závorka – Harant, Dujsík, Sičák, M. Rohan, Tomáš Dvořák, Rýgl – T. Rachůnek, Tuominen, Mikulík – Mullane, Gríger, V. Tomeček – Vachovec, Skuhravý, Kindl – Harkabus, Stloukal, Flek

Komentář k utkání

Do utkání druhého celku s posledním vstoupili aktivněji hosté. První šanci měl při přečíslení Západočechů Tomeček, Čiliak však jeho ránu reflexivním zákrokem vyrážečkou vytáhl nad břevno. Varští spoléhali na rychlá přečíslení. V jednom z nich domácí srazili střelu z mezikruží jen ke Skuhravému, který ale po ledě na dlouhou hůl branku minul. Dobrou šanci Komety měl při střele z mezikruží Jan Káňa, ale Honzík udržel jeho ránu v náručí.

Brnu se naskytla přesilovka, kterou první pětka domácích využila. Z pravého kruhu vypálil Erat a jeho ránu doklepl do sítě i s přispěním bránícího Sičáka Martin Zaťovič - 1:0!

Druhou třetinu načala Kometa další přesilovkou, v ní se dostal do šance v mezikruží Nečas, ale jeh ránu Honzík dokázal vyrazit. Na druhé straně pokryl Marek Čiliak několik nebezpečných nahození, zatímco Čermák příklepem z levého kruhu při další početní převaze branku minul.

To, co nevyšlo při první početní převaze, vyšlo při té další. První přesilovková formace zahrála kombinaci na pravém kruhu znamenitě, když Erat našel Zaťoviče, který bleskově posunul černou pryž do mezikruží Martinu Nečasovi a ten z první trefil přesně prostor u pravé tyče Honzíkovy svatyně – 2:0. A Martin Erat byl i u třetí branky, když nahrál Gulašimu a ten předložil puk před prázdnou branku Marku Kvapilovi - 3:0.

Třetí část začala v režii Komety. Leoš Čermák si najel z pravé strany do pásma a ranou na vzdálenější tyč uspěl – 4:0. O dvě minuty později přišel velký moment sedmnáctiletého Matěje Nováka. Brněnský mladík nahodil kotouč před branku, kde si jeho pokus jeden z hostů srazil do vlastní branky a byla z toho první extraligová trefa kariéry – 5:0!

Hosté odpověděli za půl minuty. Jakub Flek se dostal k dorážce vlastní střely a ukončil střelecké trápení Energie čítající zhruba 280 minut – 5:1. O šest minut později si vzal slovo opět kapitán Komety Leoš Čermák, který těžil z přihrávky Vincoura a z mezikruží vymetl levou šibenici – 6:1. Za další dvě a půl minuty při akci dva na nikoho předložil Vojtěch Němec kotouč na druhou tyč Martinu Zaťovičovi, který zaznamenal druhý gól a čtvrtý bod v zápase – 7:1.

A brněnský kapitán se nakonec dočkal i třetí branky, kterou završil svůj hattrick. Po přihrávce Káni jel Leoš Čermák sám na Honzíka, zvolil kličku do bekhendu a pověsil kotouč pod břevno – na led mohly začít létat čepice - 8:1. Energie se v závěru dočkala ještě jednoho snížení, když se z dorážky před brankou prosadil Milan Mikulík, ale Kometa si výrazné vedení pohlídala, podruhé za sebou vstřelila 8 branek a vrátila se na první místo.

Ohlasy trenérů

Petr Haken (HC Kometa Brno): Viděli jsme Vary hrát ve středu, což pro nás bylo lehce výhoda. Začátek byl podobný jako jejich utkání s Třincem. Hráli aktivně, což nám chvílemi dělalo problémy. Nepouštěli jsme je však do šancí, byli jsme trpěliví a rozhodli v přesilovkách. Ve dvou z nich jsem odskočili a třetí třetina už byla jasně v naší moci. Prosadili jsme se, dali jsme pěkné branky, a rozhodli o třech bodech. Určitě to ale nebylo lehké utkání, i když tomu výsledek nenasvědčoval.

Jan Tlačil (HC Energie Karlovy Vary): My jsme v první části utkání nabídli soupeři několik zbytečných přesilovek, inkasovali jsme z nich dvě branky. Náš mladý tým musí pracovat šedesát minut s maximální koncentrací, pokud chce být konkurenceschopný v extralize. Měli jsme desetiminutový výpadek, hráči neplnili, co měli, čehož soupeř okamžitě využil. Kometa patří do špičky extraligy a zaslouženě vyhrála.

Související články

Ohlasy k zápasu | so 12.11.2016

Mikulík: Alespoň jsme protrhli střelecký půst

Preview k zápasu | čt 10.11.2016

Vstřelí Energie branku v Brně?