HC Energie Karlovy Vary

Dušek: Uděláme všechno pro to, abychom o záchranu nehráli

Po příchodu ze Slavie zažil Antonín Dušek své první západočeské derby, nebylo pro něj zrovna tím nejlepším. Stejně jako jeho spoluhráči ani on nedokázal bodovat, a společně tak odvěkému rivalovi podlehli. Zpočátku byl zápas vyrovnaný, rozhodlo ale množství chyb, aktivita soupeře a neproměněné šance.

Antoníne, jaké pro vás bylo vaše první západočeské derby?
Utkání mělo tempo, soupeř hodně bruslil. Plzeň hrála celý zápas aktivně, škoda že jsme opět prohráli, to mě samozřejmě mrzí. Ale derby jako takové je určitě dobré, přišla plná hala, diváci dobře fandili, to bylo dobré.

Co bylo na celém zápase to nejtěžší, v čem vám Plzeň dělala největší problémy?
Myslím, že ze začátku to bylo určitě forčekingem, protože ze začátku tam chodili i ve třech hráčích a to bylo docela nebezpečné. Vzali nám tam dost puků, udělali si z toho spoustu šancí, padl z toho gól, takže asi tím.

Hned v úvodu se jedné formaci prodloužilo střídání, dostala se pod tlak a inkasovala…
To se stane, že tam nějaké lajna zůstane dýl. Když nejde zrovna vystřídat, tak se tam ti kluci, co tam zrovna jsou, musí kousnout a bojovat. Nevím, co se tam přesně stalo, ale zůstal nám tam volný hráč mezi kruhama, to je chyba a bylo to.

Zmínil jste napadání. Zdálo se, že vám, bohužel opět, dělaly problém rozehrávky, našlo se tam několik chyb…
Oni nám tam chodili napadat až za bránu, beci na to měli pak hrozně málo času a my jsme jim vpředu asi taky zrovna nepomohli. Je to složité, když takhle hodně napadají, chce to dát puk rychleji od hokejky, ale pak se zase může občas chybovat v tom.

Když Plzeň rozehrávala, tak se vždy rozjela prakticky celá lajna najednou, hráli velmi týmově. Byl i tohle důvod těch nepřesností, případně nějakého propadnutí ve středním pásmu?
Abych řekl pravdu, tak ani nevím, jakým stylem rozehrávali, to se budu muset nejdřív podívat na video, z toho ledu to tak poznat není. Samozřejmě tam mají mnoho zkušených hráčů, třeba Kadlece. Takoví hráči jsou šikovní, když po něm jdeme rychle, zbaví se puku, když mu dáme čas, hrozí nebezpečná přihrávka.

Před třetí brankou jste měli přesilovku, místo snížení jste ale poté inkasovali. Bylo tohle tím momentem, kdy se to zlomilo?
No, to bylo složité celé. Už předtím nezbývalo moc času, tu třetí třetinu nám tam mohlo něco spadnout. Kdyby to bylo o jednu branku, tak je o to něčem jiném, ale my jsme se za boha nemohli trefit. Takhle ke konci už to pak bylo hrozně těžké a začali jsme poté hodně kazit.

Ze Slavie jste odcházel s cílem hrát extraligu. Teď ji sice hrajete, ale hrát nejspíše o záchranu není asi to vysněné…
Pořád je to veliký rozdíl, ta kvalita extraligy je tady znát. Je to mnohem rychlejší, chvíli mi trvalo, než jsem se na to přepnul. Doufám ale, že to bude ještě lepší, s tímhle zatím moc spokojený tedy nejsem. My musíme stále bodovat, šance tam pořád je a uděláme všechno pro to, abychom o tu záchranu bojovat nemuseli. Musíme si nějak zvednout sebevědomí, všechno je to o psychice.

Na kom si ale nyní chcete zvednout sebevědomí? Relativně „slabých“ týmů moc není a ztráta se začíná zvětšovat…
Já si myslím, že ačkoliv tam jsou rozdíly, tak ta extraliga je celkem vyrovná, v nižších ligách jsou mnohem větší rozdíly. Ať je někdo favorit nebo ne, tak může nebo nemusí vyhrát, my jsme to také ukázali. I silnější celky jsme dokázali porazit. Porazíme Brno, prohrajeme s Plzní, ale můžeme porazit Liberec. Pro nás teď není žádný soupeř slabý a musíme jít do všech naplno.

Související články

Preview k zápasu | so 7.1.2017

Potvrdí Energie venkovní body v derby?