HC Energie Karlovy Vary

První zápas baráže měl smutný konec, body má Dukla

HC Energie Karlovy Vary - HC Dukla Jihlava 3:4 (1:1, 1:1, 1:2)
První barážový souboj má Energie za sebou a jednoduché to rozhodně neměla. Utkání proti Jihlavě bylo hodně nervózní, vyhrocené a minimálně výsledkově vyrovnané. Bylo to vypjaté drama až do poslední minuty. Energie v utkání třikrát vedla, ale Jihlava pokaždé vyrovnala a ve třetí třetině zápas definitivně otočila. Zápas výrazně ovlivnily vyšší tresty pro domácího Dvořáka a Skuhravého.
Tipsport extraliga, BAR1, út 28.3.2017
Karlovy Vary
Jihlava
3:4
1:1, 1:1, 1:2
Branky a nahrávky: 11. Rýgl (Skuhravý, Kindl), 34. Skuhravý (Sičák, Kindl), 46. O. Beránek (Flek) – 20. Diviš (J. Říha), 36. J. Říha, 53. Bilčík (Jergl), 55. Kaláb (Šidlík, Zeman). Rozhodčí: Pešina, Úlehla – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 4:5, navíc Dvořák a Skuhravý (KVA) oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:2. Diváci: 3058. Střely na branku: 29:24. Zblokované střely: 7:9. Hity: 18:12. Vhazování: 42:39. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4.
Karlovy Vary: Závorka – M. Rohan, Sičák, Harant, Baránek, Tomáš Dvořák, Rýgl, Weinhold – T. Rachůnek, Gríger, Mikulík – Vachovec, Skuhravý, Kindl – Harkabus, Tuominen, V. Tomeček – O. Beránek, Dušek, Flek – Davídek.
Jihlava: M. Svoboda – Kajínek, J. Říha, Dundáček, Bilčík, Šidlík, Kaláb, Půža – Diviš, J. Skořepa, Důras – Anděl, Hubáček, Jiránek – Zeman, F. Seman, Čachotský – Jergl, Březina, Danišovský.

Komentář k utkání

Zpočátku se hrál z obou stran velmi opatrný a nervózní hokej, bylo na všech jasně patrné, že nechtějí udělat žádnou chybu. Prvních deset minut se tak prakticky nic důležitého neudálo. Dukla si neporadila s přesilovou hrou, a tak se pokračovalo dál. Teprve až na začátku druhé desetiminutovky otevřel skóre v přesilové hře tvrdou střelou od modré domácí obránce Martin Rýgl a od té doby se diváci nenudili. Hra se hodně otevřela a k vidění bylo dost šancí.

Po chvíli mohl z bezprostřední blízkosti brance zvýšit nikým neatakovaný Rachůnek, ale následně si domácí museli poctivě odbránit dvě po sobě jdoucí oslabení, což nebyli proti v přesilových hrách silné Jihlavě nic snadného, ale zvládli to. Svou největší šanci měli Jihlavští až později, když nedokázal puk dorazit do prázdné brány Čachotský, kterému vracející se bek zblokoval včas hůl. Nakonec se ale hosté přeci jen dočkali, když za sebou domácí v poslední minutě zapomněli Richarda Diviše, který se střelou mezi betony při svému úniku nemýlil.

Do druhé třetiny se Energie vrátila v úplně jiném rozpoložení a od začátku soupeře přehrávala. Už po dvou minutách se karlovarští diváci radovali, ale ještě zbytečně. Nakonec se totiž ukázalo, že se Beránkův bekhendový pokus odrazil jen od břevna a posléze i od tyčky zase zpět do hřiště. Gól tedy uznán nebyl. Ale to nebyla zdaleka jediná šance domácích. Ještě zajímavější byla ale druhá půle druhé dvacetiminutovky. V té už domácí branku vstřelili, ale sudí ji neuznal pro postavení útočícího hráče v brankovišti.

Pak se hra hodně vyhrotila a k šancím přibylo i mnoho vyloučení. Až početní výhoda tedy nakonec Energii pomohla k regulérnímu dosažení branky, když ranou z kruhu vše propálil Václav Skuhravý Jenže vzápětí sudí nabídl dvojitou přesilovou hru také hostům a ti se po chybě Závorky radovali také. Jiří Říha nenápadně vstřelil od hrazení a nepřipravenému brankáři puk po odrazu od lapačky zapadl do branky. Ve zbytku třetiny. Další branka už ale tribuny nerozhýbala, a tak zůstal stav remízový.

Také na začátku třetí třetiny měli domácí trochu navrch a dokonce si vynutili i početní výhodu. Největší šanci při ní ale měli beztak oslabení hosté, když se prokličkoval až před Závorku Seman, ale ani nadvakrát karlovarského brankáře ve velké šanci neprostřelil. Jako první se tak nakonec opět dočkala Energie. Flekovu střelu z mezikruží před brankou srazil k ledu Ondřej Beránek a puk se dostal pod brankáře, který s jej následně betonem nechtíc srazil do brány.

A ani po vsítění Energie nepřestala tlačit. Velkou šanci měl například ujíždějící Flek, ale dostal se do příliš velkého úhlu pro přesné zakončení. Jenže pak sudí nadělil Skuhravému pět minut plus osobní trest do konce utkání, což dostalo Jihlavu zpět do hry. A když od modré vypálil Vlastimil Bilčík a s pomocí tyče znovu rozvlnil síť, bylo opět vyrovnáno. Třetí vyrovnání Energii definitivně položilo zanedlouho se ve stále pokračující přesilové hře trefil i Tomáš Kaláb a Jihlava se poprvé dostala do vedení. Energie se v závěru ještě snažila o vyrovnání, ale neměla už dost sil a nakonec padla.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): My jsme věděli, že nás čeká urputný soupeř, který je rozjetý z play-off, kde hrál těžkou sérii. Potvrdilo se to i v dnešním zápase, protože to byl obrovský boj. Bohužel dostaneme se do vedení 3:2, potom vlastní nedisciplinovaností soupeři nabídneme šanci zápas zvrátit a takhle dobrý tým, jako je Jihlava, toho samozřejmě využila. Dnešní zápas jsme bohužel nezvládli. Pokračujeme však dál a věřím, že si hráči uvědomí, že disciplína v takto vypjatých zápasech bude strašně důležitá, rozhodovat budou maličkosti. Pokud baráž chceme dobře odehrát, musíme se vrátit k disciplinovanému a zodpovědnému hokeji.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): My jsme samozřejmě rádi, že si z Varů vezeme vítězství. Nebylo to nic jednoduchého, soupeř byl od začátku velice aktivní. Po úvodu, kdy jsme se seznamovali s rychlostí hraní, kdy nám pohyb soupeře trošku dělal problémy, tak jsme se postupem času do toho utkání dostávali. Po naší chybě jsme dostali nešťastný gól na 3:2, ale potom nám samozřejmě pomohla ta pětiminutová přesilovka. Kluci však celý zápas výborně pracovali. Dnešní vítězství samozřejmě nepodceňujeme, ale ani nepřeceňujeme.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | st 29.3.2017

Zápas jsme nezvládli, říká Martin Rýgl

Preview k zápasu | po 27.3.2017

Baráž odstartuje souboj s Duklou