HC Energie Karlovy Vary

Energie si nevykoledovala ani bod, krize se prohlubuje

HC Energie - HC Dynamo Pardubice 3:5 (2:1, 1:3, 0:1)
Možná klíčová bitva baráže skončila nezdarem Karlovarských, kterým se tak extraligové příčky opět vzdálily. Energii i přes tři vstřelené góly zradila špatná koncovka, když v mnoha šancích nedokázala navýšit své vedení, nebo později vyrovnat náskok soupeře. V utkání plném zvratů se tak z výhry radovaly efektivnější Pardubice.
Tipsport extraliga, BAR9, ne 16.4.2017
Karlovy Vary
Pardubice
3:5
2:1, 1:3, 0:1
Branky a nahrávky: 3. Flek, 11. Gríger (O. Beránek), 32. Vachovec (M. Rohan, Sičák) – 1. Rolinek (Tomášek), 28. Ovčačík (Trončinský, M. Bárta), 35. J. Sýkora (Tomášek), 36. P. Sýkora (Nahodil), 50. Rolinek (TS). Rozhodčí: Pešina, Pavlovič – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 2:8. V oslabení: 0:1. Diváci: 3724. Střely na branku: 32:14. Zblokované střely: 9:5. Hity: 15:6. Vhazování: 42:35. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:5.
Karlovy Vary: Honzík (36. Závorka) – M. Rohan, Sičák (A), Harant, Baránek, Tomáš Dvořák, Rýgl, Weinhold – T. Rachůnek, Dušek, Mikulík – Vachovec (A), Skuhravý (C), V. Tomeček – O. Beránek, Gríger, Flek – Kindl, Tuominen, Gorčík.
Pardubice: Martin Růžička – Čáslava (A), Schaus, Ovčačík, Trončinský, Chaloupka, Ščotka, Zajíc – Rolinek (C), Nahodil, P. Sýkora (A) – Hubáček, Špirko, J. Sýkora – M. Bárta, Tomášek, Beran – Panna, T. Kaut, Starý.

Komentář k utkání

Energie se ještě pořádně ani nerozkoukala a už musela lovit puk ze své sítě. Dynamo začalo velmi aktivně a vyplatilo se. Tomáš Rolinek se u hrazení odpoutal od Duška a vyrazil před branku, kde ho přesným pasem našel Tomášek. Pak už měl první jmenovaný snadnou práci a skóre hravě otevřel. Jenže pak zabrali zase domácí, kteří chvíli tlačili, až se nakonec posléze dočkali vyrovnání, když se puk poodrážel od Beránka až k Jakubu Flekovi v tandemu, který si jej jen v rychlosti připravil ke střele a v rychlosti jej zavěsil pod víko na delší tyč.

Chvíli na to sudí poslal na deset minut na trestnou Skuhravého, který dostal osobní trest, ale Energii to nikterak neoslabilo. Nejdřív ubránila dvouminutové oslabení a pak zase začala tlačit na pilu, až využili jedné chyby v rozehrávce soupeře a dostali se dnes poprvé do vedení. Beránek sice nepřihrál Dávidu Grígerovi úplně ideálně, ale ten si i tak porazil, sklepl si puk ke střele a v rychlosti jej poslal do odkryté branky. Od té doby měly mírně navrch spíše hosté, ale ti si nedokázali žádné větší šance vytvořit. Třetí domácí lajna mohla v závěru ještě při rozruchu před Růžičkovou brankou jeden zásah přidat, ale nepodařilo se.

Už brzy po začátku třetiny se do samostatného úniku dostal Flek, který sice nezakončil ideálně, ale vybojoval alespoň faul, a tím pádem početní výhodu. Jenže té Energie nevyužila. Pak se hrálo hodně vyrovnaně a otevřeně, tudíž se šancemi na obou stranách. Té první využilo Dynamo, když nenápadný pokus Ctirada Ovčačíka propadl až za Honzíkova záda. Jenže domácím se podařilo celkem rychle vyrovnat, když nahození Rohana přesně tečoval Michal Vachovec.

Jenže ani Energie neudržela stav po vsítění dlouho, a když nadějný útok naivní přihrávkou pokazil Rachůnek, podařilo se na druhé straně vyrovnat z rychlého protiútoku bekhendovým pokusem Jánu Sýkorovi. V této fázi měli Pardubice navrch, a když o minutu déle neudržel Flek krok s Petrem Sýkorou, dostal se pardubický kanonýr do šance v mezikruží a nezaváhal. Po této brance domácí sáhli po střídání brankářů, ale stav už se poté neměnil, i když měli domácí v závěru velké šance, Růžička už své Dynamo podržel.

Hráči Dynama věděli, že už nemusí nic vymýšlet, a tak v podstatě jen kontrolovali hru. Domácí ale nemohli vůbec nic vymyslet a prali se spíše sami se sebou. Více se jim začalo dařit až ve druhé desetiminutovce. A hned si také domácí vynutili faul, který poslal Trončinského do kabin a Pardubice na pět minut do oslabení. Jenže hned na začátku této fáze unikl Rolinek, který byl faulován stejně, jako ve druhé třetině Flek.

Tentokrát ale sudí nařídil trestné střílení a Tomáš Rolinek jej se štěstím dokázal využít. Po pátém inkasování se domácím přestalo dařit úplně, i přes to, že téměř až do konce zápasu už hráli v početní výhodě. Nějaké šance sice měli, ale v koncovce úřadovala bezzubost, která tentokrát rozhodla o výhře hostů.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): Zápas jsme nezvládli. Měli jsme špatný vstup a hned v prvním střídání jsme dostali gól. Podařilo se nám to otočit na 2:1, vedli jsme i 3:2, ale pak přišel další zlomový okamžik, kdy jsme během pár vteřin dostali dva góly a soupeř se dostal do vedení. Dalším důležitým okamžikem byla dlouhá přesilovka, se kterou jsme si stejně jako s početními výhodami v závěru nedokázali poradit. Proto jsme dnes prohráli.

Pavel Marek (HC Dynamo Pardubice): Byl to neskutečně těžký zápas. Měli jsme dobrý vstup, ale pak jsme prohrávali. Dnes musím celému týmu poděkovat za ohromnou bojovnost a nasazení v zápase. Ve třetí třetině jsme měli spoustu vyloučených hráčů a hrstka kluků to dokázala odbránit. Před nimi musím jen smeknout, protože oslabení bylo náročné a dlouhé. A kluci zvládli ubránit výsledek. Vítězství si ceníme.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | so 15.4.2017

Souboj který hodně napoví, přijíždí Dynamo