HC Energie Karlovy Vary

O NHL se ještě poperu, hlásí Martin Frk

Sezona 2016/2017 byla pro karlovarského odchovance Martina Frka doslova jako na houpačce. Po vydařeném letním kempu v Detroitu putoval znovu na farmu, po trejdu do Caroliny si ale konečně splnil svůj sen o NHL. Následná výměna zpět do Michiganu sice poslala třiadvacetiletého útočníka znovu o soutěž níž, jenže nakonec vše dobře dopadlo. Frk na farmě v Detroitu v Grand Rapids vybojoval titul v AHL a před pár dny navíc podepsal novou roční smlouvu. Jeho sen o trvalejším působení v nejprestižnější soutěži světa tak trvá dál.
Martine, jak probíhaly mistrovské oslavy?

Oslavy byly parádní, opravdu jsem si je užil, protože titul se nevyhrává každý den! (usmívá se).

O titulu jste rozhodl vítězným gólem. Je to něco, o čem člověk sní?

Bylo to strašně těžké play-off. Všechny zápasy se hrají nadoraz a nemůžete nic vypustit! Říkal jsem si, že by bylo parádní rozhodnout a měl jsem strašně moc štěstí, že se to podařilo zrovna mně! Ale bylo mi jedno, kdo dal vítězný gól. Důležité bylo, že jsme vyhráli titul.

Společně s vámi se z výhry radovali i Tomáš Nosek a Filip Hronek. Udržovali jste v Grand Rapids nějakou českou skupinku?

Bylo dobré mít vedle sebe další dva Čechy, promluvit si také česky a udělat si pohodičku (usmívá se). Trávili jsme spolu hodně času, obzvlášť když jsme byli na venkovních utkáních, to jsme se viděli neustále.

Před čtyřmi lety jste vyhrál s Halifaxem Memorial Cup, letos s Grand Rapids Calder Cup. Jste tak jediným Čechem, který to doposud dokázal. Věděl jste o tom?

To jsem opravdu nevěděl (směje se). Určitě jsem rád, že se mi to podařilo, ale časem se to určitě povede někomu dalšímu.

Zpátky k letošní sezoně. Vydařil se vám předsezonní kemp Detroitu, ale stejně jste pak opět zamířil na farmu. Jak jste se cítil?

Kemp jsem měl skvělý a byl jsem se sebou spokojený, ale dostat se do prvního týmu se mi bohužel nepodařilo. Trochu jsme naštvaný byl, ale život běžel dál. Musel jsem hned začít myslet na to, abych hrál dobře na farmě.

Pak ale přišla výměna do Caroliny...

Čekal jsem, že si mě někdo vybere, jen jsem netušil, kdo to nakonec bude. Za Carolinu jsem byl strašně rád, protože tam tehdy hrál Andrej Nestrašil, který mi ze začátku hodně pomohl.

V Carolině jste se pak konečně dočkal premiéry v NHL. Byl to pro vás po těch letech dřiny pocit zadostiučinění?

Na ta dvě utkání v NHL nezapomenu nikdy. Byla to odměna za veškeré úsilí, které jsem do toho dal. Užíval jsem si každou minutu na ledě a opravdu bych přál každému si v NHL jednou zahrát (usmívá se).

Dva starty v NHL, ale posléze jste znovu putoval do Detroitu. Překvapilo Vás to?

Můj agent mi říkal, že je šance se vrátit do Detroitu, ale že tam rovnou půjdu znovu na farmu. Zase jsem musel čekat, jak to celé dopadne, a nakonec to byl právě Detroit, kdo si mě vybral. Opět jsem se stěhoval zpět tam, kde jsem hrál přes tři roky. Nakonec jsem ale byl rád, že jsem tam byl a vyhrál celou ligu.

Většinu ročníku jste odehrál na farmě v Grand Rapids. Jak byste zhodnotil letošní rok na farmě v Detroitu?

Myslím si, že jsme měli opravdu skvělé mužstvo. Kluci v kabině byli suproví a když jsme šli na led, všichni jsme makali na sto procent. Po celou sezonu klapalo vše výborně a pak jsme v tom pokračovali i v play-off, takže to pro mě byla jedna z nejlepších sezon vůbec.

V základní části jste vstřelil 27 branek, v play-off jste se ale proměnil spíš v nahrávače. Čím si to vysvětlujete?

Dva roky po sobě jsem dal 27 branek a přiznám se, že hranice 30 gólů mě opravdu lákala. Jenže chtěl jsem asi až moc a tak se mi pak vůbec nedařilo se trefit, ke konci základní části jsem se navíc ještě zranil. V play-off si mě pak týmy víc hlídaly, takže bylo čím dál těžší se prosadit. Musel jsem tak pomoci trochu jinak, snažil jsem se tedy šance alespoň vytvářet, ale v play-off už je jedno, kdo ten gól dá. Počítá se pouze vítězství.

Nedávno jste v Detroitu podepsal novou roční smlouvu. Byla pro vás priorita zůstat ještě za mořem?

Říkal jsem si, že to alespoň ještě jeden rok zkusím se o to poprat, a tak jsem před pár dny prodloužil v Detroitu ještě o jeden rok.

V Detroitu by mělo dojít ke generační výměně. Lákalo vás tedy zůstat i proto, že byste mohl dostat větší šanci?

Vše se ukáže na kempu, kdo jak bude hrát a jak to komu půjde. Můj cíl je přijet na kemp a být lepší než ostatní hráči, abych si řekl o místo v prvním týmu.

Jak jste prožil letošní dovolenou?

Jel jsem do Kanady na Velké jezero, kde mají dům rodiče mé přítelkyně. Jinam jsem neměl moc času někam jet, protože sezona byla strašně dlouhá.

Už jste začal trénovat na novou sezonu?

Zatím trénuji v Praze, ale jen na suchu, na led se mi zatím moc nechce (usmívá se). Příští měsíc bych se ale chtěl domluvit v Karlových Varech, jestli by mě nechali chodit na led, abych se dostal do tréninkového rytmu.

Sledoval jste letošní působení Energie v extralize?

Prožíval jsem to celou sezonu. Baráž byla hrozně napínavá a byla velká škoda, že se to klukům nepodařilo udržet. Teď bude hlavně záležet na tom, aby se co nejrychleji dostali zpátky. Bude to ale hrozně těžké.