HC Energie Karlovy Vary

Další tři body přiváží Energie z Jižních Čech

Č e s k é B u d ě j o v i c e – První sérii zápasů bez prohry ukončili hokejisté Pardubic. Avšak další série na sebe nenechala dlouho čekat a již se začíná rýsovat. Energie výhrou v Českých Budějovicích nejen nadělila domácím největší domácí prohru v letošní sezóně, ale neprohrála v řadě již čtvrté utkání.. První a zároveň vítěznou branku hostů vstřelil Martin Opatovský, který se konečně začal střelecky prosazovat a ve dvou utkáních vstřelil již tři branky. Nájezd proměnil obránce Bauer, pohotovou tečí se v novém týmu představil Vlček, výlet s pukem z rohu kluziště proměnil Polák a po chybě domácí obrany zakončil brankové vystoupení Energie Pavliš. Skvělý výkon Energie doplnil bezchybným výkonem brankář Petr Franěk, který tak vychytal svou třetí letošní nulu. Energie tak po třetinách 0:2; 0:2 a 0:1 porazila České Budějovice 0:5.
Český Telecom Extraliga, 22. kolo, ne 17.11.2002
České Budějovice
Karlovy Vary
0:5
9. Opatovský (Skuhravý, Topoli), 19. Bauer, 31. Vlček (Krajíček, Tvrdík), 36. Polák (Hlavačka), 54. Pavliš (Něměček). Rozhodčí: Kolísek - Guth, Rittich. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:1. Oslabení: 0:1. Diváci: 3801.
České Budějovice: Hudáček (36. J. Kučera) - Jasečko, Babka, Nedoma, Jindra, R. Suchánek, Gřegořek (21. Barinka) - Sailer, Michálek, Bartoš - Štrba, Turek, Rob - Brož, Mrázek, Šimánek - Vondrka, Škoda, Hřebejk.
Karlovy Vary: Franěk - Topoli, Mádl, Hlavačka, Krajíček, Bauer, Rodin, od 41. min. navíc Němeček a P. Punčochář - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický - V. Polák, Tvrdík, L. Vlček - Balázs, Kverka, Košťál - Opatovský, Pavliš, Kraus.

Komentář k utkání

Již úvod zápasu naznačil to, s čím Energie do Jižních Čech přijela. Pečlivá obrana a rychlé protiútoky. Energie nedarovala domácím ani milimetr ledu zadarmo. Po počátečním oťukávání se do první vážné šance dostal v páté minutě Suchánek, který se ocitl sám před Fraňkem. Franěk však skvělým zákrokem zastavil puk na brankové čáře. Výhodu první přesilové hry dostali domácí, když na konci šesté minuty putoval na trestnou lavici za hákování Tomáš Němčický. České Budějovice si však s jedním mužem v poli navíc nedokázali poradit a mimo jedné střely Nedomy, kterou však zablokoval hostující obránce nevystřelily. Trest za pokaženou přesilovku na sebe nenechal dlouho čekat. Po skončení svého trestu podpořil Nemčický přečíslení jihočeské obrany, které bylo navíc umocněno signalizovaným vyloučením domácího hráče a v čase 8:33 z blízka překonal Opatovský brankáře domácích Hudáčka – 0:1. Poté se strhla série vylučování především na straně hostující Energie. Domácí si vyzkoušeli přesilovou hru 5 na 3 i 4 na 3, ale příliš dobře si nevedli. Když už se České Budějovice dokázaly prosadit přes pozornou karlovarskou obranu, stál v cestě vynikající Franěk. Na konci osmnácté minuty byl za podražení poslán na trestnou lavici Tvrdík. Jihočeši zahrozili střelou Sailera od modré čáry a následnou dorážkou Michálka. Franěk byl však neoblomný. Naopak v oslabení se do samostatného nájezdu dostal Bauer a nabídnutou šanci s přehledem proměnil – 0:2.

Po přestávce domácí ožili a najednou jich bylo všude plno. Jihočeši lépe bruslili i napadali. Chvíli po vhození úvodního buly se v šanci ocitl Škoda, Franěk však kryl. O několik okamžiků později po přesné přihrávce Nedomy střílel opět Škoda. Franěk úžasným zákrokem zachránil. Snaha domácích byla navíc umocněna vyloučením Hlavačky. Na Fraňkovi si však vylámali zuby Rob i Šimánek. Ve 31.minutě střílel českobudějovický Sailer. Jeho střela se od tyče odrazila ke Krajíčkovi, který přejel kluziště a jeho bombu od modré čáry pohotově za záda bezmocného Hudáčka tečovala nová posila Energie Ladislav Vlček – 0:3. Poté opět začal čarovat Franěk. V leže kryl pět dorážek domácích! Od 33.minuty začali Západočeši přehrávat své soupeře ve všech aspektech hry. Jejich snažení umocnilo vyloučení Jihočecha Roba. Nabídnutou přesilovou hru využil ve 36. minutě reprezentant Polák. V rohu kluziště získal kotouč a svůj výlet k brance zakončil ukázkovou střelou pod víko – 0:4. To již Hudáček psychicky nevydržel a nechal se vystřídat Kučerou. Ten se ani v brance ani nestihl ohřát a hned musel řešit těžkou střelu Kverky z kruhů. Na konci třetiny si mladý Kučera perfektně poradil s přečíslením tří karlovarských hráčů na jediného obránce.

Poslední třetina začala opět náporem domácího celku. Z prostoru mezi kruhy pálil Šimánek, z křižné přihrávky střílel Škoda a protlačit puk u levé tyčky se pokoušel Sailer. Franěk však měl svůj den a předváděl jeden úžasný zákrok za druhým, čímž dováděl Jihočechy k šílenství. Skvělým semaforem zlikvidoval i Jasečkovu bombu od modré. Jasečko poté ze zoufalství a vzteku zlomil svou hůl. Na ledě se začalo přiostřovat a přibyly i osobní souboje a potyčky. Za jednu z nich vyfasoval dvouminutový trest domácí Škoda a hostující Skuhravý. Hra ve čtyřech evidentně lépe vyhovovala Energii. Hlavačka se však proti ležícímu Kučerovi prosadit nedokázal. V 54.minutě po návratu Škody a Skuhravého na led vyrobila domácí obrana neuvěřitelnou chybu, když obránce nedokázal vyhodit kotouč ležící před brankou. K němu se tak dostal Pavliš a pohotově jej poslal do sítě – 0:5. Své střelecké štěstí poté ještě vyzkoušel karlovarský Pavliš i českobudějovický Suchánek, ale oba byli neúspěšní. Do dalšího souboje se pustili dvě minuty před koncem Košťál s Mrázkem, za což si oba vysloužili menší tresty.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Liška (České Budějovice): "Třetí zápas po sobě jsme špatně zahájili, už předchozí duel v Plzni ukázal, že něco není v pořádku. Dnes se potvrdil u některých hráčů dlouho trvající pokles formy. V první třetině to bylo trápení, museli jsme zamíchat sestavou, naši mladíci pak alespoň bojovali. Narozdíl od soupeře jsme ale bohužel neproměnili šance."

Marek Sýkora (Karlovy Vary): "V úvodu jsme vytěžili z minima maximum, přestože domácí útočili a my bránili. Pak se projevilo, že hráči si věřili a dokázali zužitkovat příležitosti. Za podpory brankáře Fraňka jsme dotáhli zápas do vítězného konce. Výsledek 5:0 je však zavádějící, domácí tak špatní nebyli."

Související články