HC Energie Karlovy Vary

Venkovní trojboj začíná. Získá Energie body v Edenu?

Před karlovarskými bojovníky stojí tři těžká utkání. Svěřenci trenérů Pešouta a Marišky čekají tři duely venku, kde jim to zatím v letošním ročníku WSM ligy příliš nejde. Prvním soupeřem bude pražská Slavia, středeční utkání začne v 18:00.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos

O soupeři

Soupiska

  • Brankáři: Dominik Frodl, Patrik Polívka.
  • Obránci: Jaroslav Kasík, Jindřich Barák, Jiří Drtina, Jan Novák, Jan Holý, Pavel Kolařík, Dominik Valík, Antonín Růžička, Tadeáš Hejda, Jan Walter, Marek Ryzák.
  • Útočníci: Lukáš Krejčík, David Šafránek, Zdeněk Doležal, Lukáš Nedvídek, Ondřej Kopta, Martin Ondráček, Václav Jankovský, Zdeněk Kubica, Martin Kadlec, Václav Krliš, Martin Šagát, Petr Tejral, Tomáš Šmerha, Denis Heldák, Aleš Furch, Vít Jonák.

Minulý rok v říjnu to s tradičním českým klubem nevypadalo vůbec dobře. Kvůli finančním problémům muselo pražský celek opustit několik hráčů, včetně Henriho Tuominena, jenž nyní působí v Energii. Přesto se na konci základní části umístili sešívaní na čtvrtém místě, sedm bodů před pátou Třebíčí. Právě s Horáckou Slavii se setkali ve čtvrtfinále, po kterém se z jasného vítězství 4:0 na série radovala pražská Slavia. V semifinále jim ale vystavil stopku českobudějovický Motor, který sérii ovládl poměrem 4:1. Největší karlovarské úspěchy se pojí právě se slávisty. V sezoně 2007/2008 se tyto dva celky utkaly ve finále extraligy, po kterém slavili sešívaní. O rok později se boj opakoval, tentokráte s historickým vítězstvím a úspěchem energetiků.

Slavia je s dvanácti body sedmá, strašidelná je ovšem její bilance na domácím ledě. V Edenu se sešívaným vůbec nedaří, ze čtyř duelů zde vyhráli pouze jednou. Na druhé straně energetikům se příliš nevede ve venkovních zápasech, kdo v prvním vzájemném souboji letošního ročníku zlomí své prokletí? Pražanům mohou pomoci přesilové hry, v jejich využívání jsou pátí nejlepší v lize (úspěšnost využití 20 %). Zároveň velmi málo nabízí početní výhody soupeřům, letos hráli jen 26 krát v oslabení, což je druhý nejmenší počet v soutěži.

Koho sledovat - Jiří Drtina

Zkušeného dvaatřicetiletého beka si fanoušci Energie určitě budou pamatovat, před lety na západě Čech dvě sezony působil. V aktuálním ročníku WSM ligy je nejproduktivnějším Slávistou, když nasbíral už deset bodů a v bodování obránců celé soutěže je druhý hned za karlovarským Maticem Podlipnikem.

Dominik Frodl

Brankář s velkým potencionálem, v letošní sezoně zatím s úspěšností zákroků lehce pod 90 %. Minulý rok zažil průlom v dospělém hokeji. Jak po konci základní části, tak po konci play-off měl úspěšnost zásahů přes 94 %. Slavia na něj bude velmi spoléhat.

Venku se to musí zlomit

Energetiky čekají tři zápasy po sobě venku. „Nám se venku doposuď příliš nedařilo, ztráceli jsme tam body a nevěřili si v koncovce,“ říká asistent trenéra Tomáš Mariška a pokračuje: „Jednoznačně chceme zjednodušit hru a navázat na výkony, které předvádíme doma.“ „Nesmíme být splašení, nemůžeme se hned od začátku tlačit dopředu, protože soupeři toho potom využívají. Musíme hrát odzadu, od nuly a doufat, že nám tam nějaký gól spadne,“ myslí si obránce Jan Tomeček. Do utkání nezasáhnou dva karlovarští forvardi - řeč je o Stanislavu Balánovi a Tomáši Rachůnkovi. Důvodem je zranění, více se dozvíte zde.

Jako první čeká energetiky Slavia. „Nebude to nic jednoduchého, sešívaní jsou velmi organizovaný tým, kterému se v posledních zápasech dařilo,“ vysvětluje Mariška. Čím si trenér vysvětluje problémy ve venkovních duelech? „Je potřeba zjednodušit hru, domácí jsou vetšinou ještě více houževnatější a navíc je ženou fanoušci,“ tvrdí. „My ovšem nehrajeme špatně, prostě musíme zjednodušit hru, více chodit do předbrankového prostoru a ty góly si zasloužit“ říká na závěr.

Související články