HC Energie Karlovy Vary

Naším cílem je pokaždé vyhrát, motivuje trenér Jiří Kovka

Základní část Eliod extraligy mladšího dorostu vrcholí a energetici v posledních kolech bojují o co nejlepší umístění pro pozdější fáze soutěže. Nejen o vývoji sezony a nové spolupráci s B-týmem jsme si povídali s trenérem mladších dorostenců Jiřím Kovkou.

Do konce základní části zbývají čtyři kola a vy stále máte šanci na postup do skupiny A, je k tomu však potřeba porazit silné soupeře. Budete již raději šetřit síly na pozdější fázi sezony?
Šetřit síly určitě nebudeme. Pokusíme se do každého utkání nastoupit v co nejlepším složení a naším cílem je pokaždé vyhrát zápas, ať hrajeme s papírově slabším soupeřem nebo se silným.

Jak byste zhodnotil dosavadní průběh sezony?
Čekal jsem, že v utkáních budeme mít malinko vyrovnanější výkony. To je asi největší problém, který nás trápil. Jinak všechno probíhá standardně, hráči dělají určité pokroky, ale samozřejmě je dělají i soupeři. Umístění a obecně situace, ve které se nacházíme, by mohly být pochopitelně lepší. Nicméně u této kategorie se nedá dopředu odhadnout, na jakém bychom mohli být umístění. Myslím si, že se ta důležitá utkání mohla hrát lépe a šlo z nich vytěžit více bodů.

Loni vám jen těsně unikl postup do závěrečné skupiny, myslíte si, že by se letos mohlo zadařit?
Pevně věřím, že tam postoupíme. Bude záležet na tom, jak budeme schopni porážet všechny soupeře dole pod námi. Každý zápas můžeme vyhrát, ale zároveň i prohrát. Týmy v dolní části tabulky budou hrát o záchranu a ti, kteří budou mít více bodů, se poperou o to postupové místo, možná i dvě. Každý zápas bude těžký.

Na čem je potřeba zapracovat do dalších utkání?
V podstatě na všem. Pořád je co zlepšovat, co se organizace hry týče, co se proměňování šancí týče, abychom neměli výkyvy ve hře, byli uvolnění... Jednoduše zůstat celých šedesát minut organizovaní, hrát kontaktně a vše zvládat emočně. Těch oblastí je celá řada. Pracujeme na nich dnes a denně. V tomto věku je těžké udržet nějakou kontinuitu výkonů.

Jak funguje spolupráce s B-týmem, který od letoška nově také hraje zde v Karlových Varech?
Spolupráce funguje výborně, fungovala dobře i v minulých letech. Teď máme trochu výhodu, že můžeme hráče více obehrávat, máme volnější ruce. B-tým je v tomto věku nedocenitelný, ne všichni hráči jsou již prvním rokem připraveni nastupovat v extralize z mnoha důvodů, a proto je velmi důležité mít možnost dostatečného zápasového vytížení.

Děkuji za rozhovor.