HC Energie Karlovy Vary

Povedený závěr, Energie zahajuje nový rok vítězně

HC Energie - AZ Residomo Havířov 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
V prvním utkání WSM Ligy roku 2018 přijel do Karlových Varů slezský Havířov na souboj vůbec nejvzdálenějších celků soutěže. Utkání bylo přehlídkou brilantních obran obou celků, na první gól si museli diváci počkat až do samého závěru druhé třetiny, kdy Stanislav Balán poslal Energii do vedení. Záhy však přišlo vyrovnání Havířovských, a tak muselo rozhodnout poslední dějství. To brzkým gólem ovládli Karlovarští a díky povedenému závěru získávají plný počet bodů.
WSM Liga, 36. kolo, čt 4.1.2018
Karlovy Vary
Havířov
3:1
0:0, 1:1, 2:0
Branky a nahrávky: 37. Balán (T. Rachůnek, Kovačevič), 41. T. Rachůnek (Sičák, Flek), 57. Flek (T. Rachůnek, Sičák) – 39. Maruna (Rác, R. Havel). Rozhodčí: Jechoutek, Vokřál – Beneš, Kotlík. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2076. Střely na branku: 35:23. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.
Karlovy Vary: F. Novotný (Kuchař) – Sičák (A), Krejčí, M. Rohan, Podlipnik, T. Kvapil, Kovačevič, A. Rulík – T. Rachůnek, Balán (A), Flek – Stloukal, Kverka, Kohout – Tuominen, Skuhravý (C), Gorčík – Vachovec, M. Zadražil, Osmík
Havířov: Bláha (K. Šimeček) – Drtil, Luža, Krisl (C), Chroboček, R. Havel (A), Dudek, Mrowiec – M. Kalus, Hudeček, Tomi – Maruna, Rác, Pořízek – Baláž, L. Bednář, Kanko – Gřeš, Cihlář, Fronk

Komentář k utkání

Energetici byli již klasicky v úvodu ofenzivě aktivnějším týmem, leč Havířov přečkal první minuty zcela bezchybně a naopak to byli hosté, kteří s větší přesností kombinovali před brankou soupeře. Vzhledem ke kvalitním defenzivám na obou stranách se však žádné mužstvo nedokázalo v útočné třetině pořádně usadit, hra byla plná obratů v držení puku a střel bylo opravdu poskrovnu. V prvních minutách se navíc prakticky nepřerušovalo, což odhalilo skutečnou fyzickou připravenost obou celků. I přes absenci déletrvajících akcí a větších střeleckých šancí, utkání nepůsobilo nudným dojmem, jelikož se hrálo v poměrně vysokém tempu. S pukem hrálo stále častěji havířovské Residomo a i díky této aktivitě dostali hosté první větší šanci ke skórování v podobě přesilové hry. Opět se však ukázala síla obrany Energie, která oslabení zvládla bezchybně, a po jeho skončení iniciativu převzali právě Karlovarští. Většina jejich útoků však skončila ve spárech vynikající havířovské obrany, což umožnilo hostům častý přechod do rychlých protiútoků, nicméně rozhodná koncovka chyběla i na jejich straně. V závěru třetiny se již Karlovarští dostali do svého někdejšího tempa a zcela přehrávali soupeře, které prakticky vůbec nepustili z prostoru u havířovské branky. Hostující gólman Ondřej Bláha však předvedl několik důležitých a náročných zákroků, kterými nadále držel bezgólové skóre utkání a nic na tom nezměnila ani přesilovka domácích v samém závěru úvodního dějství.

Do druhé periody vstoupila Energie i díky pokračující početní výhodě s aktivitou jí vlastní a narozdíl od prvního dějství již domácí poměrně značně ostřelovali hostující klec. Havířovští se sice téměř nedostali ke kotouči, díky velice důraznému forčekingu však dokázali dlouho eliminovat pokusy soupeře o rychlý výpad. Delší tlak si mohli hosté vypracovat při následné přesilovce, v ní byli ale paradoxně podstatně aktivnější energetici, kteří dokonce několikrát ujeli do přečíslení, chybělo jim však přesné zakončení. Při vyrovnání sil na ledě převaha Karlovarských ještě gradovala, Bláha se ocitl pod téměř nepřetržitou palbou, tu ovšem zvládl i za přispění veliké nepřesnosti domácích útočníků bezchybně. Krátce nato se v brankovišti řádně zapotil také domácí Filip Novotný, zasahovat musel zejména po vyloučení v karlovarských řadách, nelehkou práci však zvládl precizně. V dosud jasně největší šanci utkání se posléze ocitl domácí Jakub Flek, který dostal milimetrovou přihrávku od Stanislava Balána, z hranice brankoviště však nedokázal trefit zcela odkrytou klec. Velký tlak Energii přinesl dílčí úspěch v podobě dlouhé dvojnásobné přesilovky a tuto šanci využili domácí profesionálně a s ledovým klidem. Jen pár sekund po vhazování si kotouč vzal Tomáš Rachůnek a takříkajíc na zlatém podnose předložil puk Stanislavu Balánovi, který z těsné blízkosti zametl kotouč do prázdné branky. Energetici lačnili i po druhém gólu, který by jim pojistil vedení, skutečnost však byla zcela opačná. Domácí obránci ve středním pásmu trestuhodně nechali zcela volného Jana Marunu a ten z rychlého brejku vyrovnal střelou k tyči. V posledních vteřinách třetiny ještě předvedl mistrovskou práci s kotoučem Tomáš Rachůnek, obehrál si dva soupeře doslova jako tréninkové kužely, jeho blafák však ztroskotal v rychlé lapačce hostujícího brankáře.

Poslední dvacetiminutovka začala pro domácí nejlepším možným způsobem. Okamžitě po buly vytvořili energetici závar před hostující svatyní a k odraženému kotouči se dostal Tomáš Rachůnek, který po pouhých 23 sekundách hry vrátil Karlovarským vedení. Havířov záhy nabídnul domácím další početní výhodu a šanci rychle zvýšit náskok. Tomu byl nejblíže Jaromír Kverka, který se při brejku ocitl před odkrytou brankou, Ondřej Bláha však proti střele zblízka předvedl famózní zákrok betonem. Jak bylo v utkání již zvykem, po nevyužité početní nevyrovnanosti na jedné straně následovalo vyloučení na straně druhé a pro Havířov tedy příležitost k vyrovnání, opět se však blýskl pohotový Filip Novotný. Snaha hostů o vyrovnání ústila v podstatně vyšší tempo hry, a k vidění bylo také stále více dosti tvrdých zákroků, zejména právě v podání Residoma. Karlovarští však kvalitnímu kombinačnímu i fyzickému tlaku soupeře nadále odolávali, ač za cenu absence vlastní ofenzívy. Atmosféra v hale s každým havířovským útokem houstla a pomalu se schylovalo k dramatickému konci. Tři minuty před koncem ale ujel do úniku Jakub Flek a kvalitní střelou do spodního růžku přinesl Energii dvoubrankové vedení, které si již domácí s jistotou pohlídali.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): První polovina zápasu nebyla z naší strany ideální, ale o to víc jsem rád, že jsme s tímto silným soupeřem dokázali zvednout hlavu a utkání otočit na naši stranu. Ve druhé půlce jsme si vytvářeli víc šancí, zlepšili jsme pohyb a co mě těší, zahájili jsme nový rok třemi body. Dál mě těší, jak jsme zvládli poslední třetinu, myslím si, že jsme hráli velmi dobře do obrany a nepouštěli jsme soupeře do větších šancí. Také mě těší, že nás hnali fanoušci v novém roce tak, jako v tom předchozím a pomohli nám k tomu, abychom získali tyto důležité tři body.

Jiří Režnar (AZ Residomo Havířov): Dvě třetiny jsme byli schopni konkurovat Varům, ale samozřejmě jsme tam měli okénka. Do třetí třetiny jsme naskočili trošku laxně, nahozený kotouč na zadní mantinel a dostali jsme gól hned ze začátku. Jak se třetina otevře, tak se pak alespoň deset minut hraje, Vary se dostaly do tempa a my jsme se pak horko těžko dostávali zpátky do hry.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 29.12.2017

Skuhravý: Nebyli jsme dostatečně produktivní

Ohlasy k zápasu | pá 5.1.2018

Balán: Ostatní zápasy budou vypadat lépe