HC Energie Karlovy Vary

Energie ukončila základní část vítězstvím s Kadaní, čeká ji Vsetín

HC Energie Karlovy Vary - SK Trhači Kadaň 5:2 (2:1, 1:0, 2:1)
Poslední utkání základní části odehrála Energie před domácími fanoušky proti Kadani. Zápas začal zostra, v první třetině padly hned tři branky a Karlovarští se dostali do vedení. To se jim podařilo ještě navýšit a na vývoji utkání nic nezměnila ani na góly bohatá třetí třetina. Energie tak dokázala zvítězit 5:2 a do play-off si může přenést výbornou formu. Svou úspěšnou premiéru v dresu A-týmu si odbyli junior Jiří Janata a dorostenec František Klejna. Ostatní zápasy kola určily Karlovarským jako soupeře pro čtvrtfinále Vsetín.
WSM Liga, 52. kolo, so 24.2.2018
Karlovy Vary
Kadaň
5:2
2:1, 1:0, 2:1
Branky a nahrávky: 4. Gorčík (Tuominen, Gríger), 10. Tuominen (Gríger, Bernáth), 35. Šenkeřík (Gorčík, Tuominen), 43. Osmík (Vodička, T. Rohan), 54. M. Zadražil (J. Tomeček) – 11. Chrpa (Tůma, Havlíček), 46. Chrpa (Blaha, Havlíček). Rozhodčí: Vokřál, Svoboda – Rubáš, Malý. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1726. Střely na branku: 28:25. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2.
Karlovy Vary: Závorka (30. Kuchař) – Bernáth, Šenkeřík, Klejna, J. Tomeček (C), Vodička, Šafář – Plutnar (A), A. Rulík (A), Gorčík – Tuominen, Gríger, T. Rohan – M. Zadražil, Harkabus, Šik – Janata, Osmík, Vrdlovec
Kadaň: Tadeáš Dvořák (Danylec) – Trefný (C), Novák, Blaha, Šefl, Hlaváček, Kadeřávek – Kůs (A), Rindoš, Rezek – Chrpa, Havlíček, Tůma – Krejčiřík, Hejcman (A), J. Müller – Bláha, Polák, Chlán

Komentář k utkání

Do utkání vstoupila obě mužstva velice aktivně, již v prvních vteřinách bylo k vidění několik zajímavých šancí, převážně však na straně hostí. Kadaň byla zpočátku u puku skutečně více času, energetikům však netrvalo příliš dlouho smazat herní ztrátu na soupeře a dokonce si postupně brali vývoj utkání stále více do svých rukou. Již po třech minutách hry to vyústilo v rychlý úvodní gól pro domácí, když svižný útok zakončil výborně mířenou střelou Sebastian Gorčík. Reakce Trhačů byla okamžitá a povedená, Kadaňští dokázali Energii na poměrně dlouhý časový horizont zamknout v jejich obranném pásmu, důrazná defenzíva domácích však neumožnila žádné nebezpečnější snahy o srovnání. Karlovarští své polevení v rychlosti brzy napravili opětovným v útočném pásmu a to jim vyneslo přesilovou hru, kterou sehráli nejlepším možným způsobem, když po zcela precizní kombinaci z první zakončil přesně Henri Tuominen. Trhači se však nevzdali a výborně kontrovali snížením, o které se postaral Jakub Chrpa, jenž zůstal nehlídaný před domácí brankou a díky své pozornosti dorazil kotouč do odkryté klece. Kadaň měla velké komplikace s disciplinovaností, což jim znemožňovalo vyrovnat a naopak se k akcím stále častěji dostávala Energie. Ta však v závěru třetiny také přidala několik zbytečných faulů, a tak se dalšího gólu žádný tým v první periodě nedočkal.

I začátek druhé dvacetiminutovky byl velice vyrovnaný, zajímavé akce předváděla obě mužstva. Hra byla oproti první třetině o trochu rychlejší a to ústilo ve vyšší množství střel, které však většinou končily mimo tři tyče. Karlovarští předváděli dobrou ofenzivní práci, leč proti nim stála velice důrazná a neprůstupná obrana Kadaně. Díky jistotě v zadních řadách mohli Trhači hrozit z rychlých brejků, této příležitosti nicméně i za přičinění neméně pevné obraně domácích využít nedokázali. Tento formát hry se držel poměrně dlouho - útok Energie, důrazná obrana Kadaně a rychlý brejk záhy končící na domácích hokejkách -, čímž se dění na ledě stalo divácky nepříliš atraktivním. Až po několika minutách se Karlovarským začalo opětovně dařit proniknout defenzívou soupeře a Tadeáš Dvořák byl vystaven mnoha nepříjemným střelám, se kterými si však profesionálně poradil. Zajímavé věci se děly i v domácím brankovišti, ke svému letos teprve třetímu utkání se v polovině periody postavil talentovaný Ondřej Kuchař, který vystřídal dosud kvalitně chytajícího Tomáše Závorku. Nepříliš zajímavou podívanou ukončil až pár minut před koncem dějství tvrdou ránou z mezikruží Petr Šenkeřík, který tak vrátil Energii dvoubrankový náskok. Domácí po tomto gólu výrazně zvolnili tempo utkání, přesto si dokázali udržet soupeře od těla a poslední momenty třetiny byly již dohrané poklidně.

Poslední dějství již zahájili lépe nedávným gólem posílení Karlovarští, kteří soupeře prakticky vůbec nepouštěli k puku a sami kvalitními kombinacemi drželi hru ve svém útočném pásmu. Z této aktivity brzy domácí vytěžili již čtvrtou branku, střelu od modré Petra Vodičky povedenou tečí do branky usměrnil Martin Osmík. Kadaň však dokázala okamžitě odpovědět stejným metrem, za dvě minuty vyslal přesný projektil Jakub Chrpa a svým druhým gólem v utkání vše opět zdramatizoval. Snížení přineslo do kadaňských řad naději a hosté se plnými silami hnali za vyrovnáním, v cestě jim však stála karlovarská obrana s mrštným Ondřejem Kuchařem. Trhači byli dlouho viditelně aktivnějším týmem, což ale na druhou stranu znamenalo otevřený prostor v obraně hostů a toho se energetici několikrát snažili využít, jejich brejky však dokázal likvidovat Tadeáš Dvořák. Utkání nabralo velice rychlých obrátek a na obou stranách se to jen hemžilo střeleckými pokusy, které byly nakonec podstatně nebezpečnější z hokejek domácích, nicméně Kadaň ve hře nadále držel jejich gólman. Věčně odolávat nedokázal, vítězství Karlových Varů zanedlouho pojistil střelou zblízka Matěj Zadražil. Ačkoliv bylo o výsledku utkání jasno, hosté nadále se ctí bojovali a nedali soupeři ani metr místa zadarmo, přes karlovarskou defenzívu však podobně jako v průběhu celého utkání s dostatečnou kvantitou procházet nedokázali. Závěrečné minuty byly ještě protkány nitkou drobných potyček, které ale zůstaly v mezích pravidel a utkání se již dohrálo beze změn skóre 5:2 ve prospěch Energie.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Dnes byla ideální možnost dát prostor a příležitost mladým hráčům a hráčům ze širšího kádru. Jsem velice rád, jak k tomu kluci přistoupili. Myslím si, že všichni ukázali, že mají svoji kvalitu a potenciál. Můžeme s nimi počítat do konce této sezony, tedy do utkání play-off. Všichni jsou také příslibem do nadcházejících sezon. Jsem velice rád, že jsme základní část zakončili vítězstvím před play-off, a doufám, že si tuto vítěznou šňůru přeneseme i do vyřazovacích bojů.

Miroslav Buchal (SK Trhači Kadaň): My jsme přijeli s týmem, který u nás zůstal. K dispozici jsme měli osmnáct hráčů. Nedovezli jsme hráče juniorky, kteří by si jistě zasloužili dnes si zahrát. Domácí zahráli výborně, byť to bylo s mladými nadějemi. Jak Šik, tak Bernáth či Klejna hráli velice dobře. My jsme se nevyvarovali klasických chyb v obraně a domácí nás za to potrestali. Já můžu Karlovým Varům jenom poblahopřát, popřát jim hodně štěstí v play-off a aby postoupily zpět do extraligy.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | pá 23.2.2018

Základní část uzavře souboj s Kadaní