HC Energie Karlovy Vary

Baráž začíná, na úvod podkrušnohorské derby!

Je to tu! Energetiky čeká poslední krok k vytouženému návratu do extraligy. Na úvod baráže zavítají na litvínovský led. Svěřenci Martina Pešouta vstupují do bojů o příslušnost v nejvyšší soutěži s bezchybným play-off v zádech, zatímco chemici jako nejhorší tým extraligy. Úterní souboj započne v 17:30, přijedete podpořit Energii do nedalekého Litvínova?
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos | Stories
Buď u toho s námi! Vstupenky na baráž o extraligu kupuj ONLINE

O soupeři

To byla přímo hororová sezona pro černo-žluté příznivce. Litvínov byl nejhorším celkem Tipsport extraligy, s padesáti body skončil na samém chvostu tabulky. Body nesbírali Severočeši ani na domácím kluzišti, kde uhráli pouhých třicet bodů, jedná se o nejhorší počin v lize. Verva tak směřovala do bojů o umístění. Zde tým pod šéfem realizačního týmu Jiřím Šlégrem, který nahradil v průběhu ročníku Radima Rulíka, vyhrál tři utkání ze šesti. Za posledních sedm let se chemici v play-out ukázali čtyřikrát, z čehož ve dvou případech hráli i následnou baráž. Tu si zahrají i letos a prvním soupeřem bude podkrušnohorský rival z Karlových Varů. Oba celky se letos již dvakrát potkaly v přípravě před sezonou. Na úvod si vítězství užili Litvínovští, kteří na domácím ledě porazili Karlovarské 4:3 po samostatných nájezdech. Dva dny nato poznala černo-žlutá družina, že KV Arena bude tento rok téměř nedobytnou tvrzí a prohrála vysoko 1:5.

Koho sledovat

Juraj Mikúš, foto: hcverva.cz

Nejproduktivnější hráči Vervy v základní části? Viktor Hübl s Františkem Lukešem patří k litvínovské špičce již delší dobu a letos tomu nebylo jinak. Hübl byl s patnácti zásahy zároveň nejlepším střelcem mužstva, navrch pak přidal čtyřiadvacet asistencí. Druhý Lukeš nasbíral jen o pět kanadských bodů méně (13+21). Velkým přínosem byl příchod Juraje Mikúše. Ten se po konci sezony Slovanu v KHL stěhoval na sever Čech, kde se jeví jako jeden z nejužitečnějších hráčů. V základní části stihl Mikúš odehrát devět klání, během kterých nasbíral skvělých jedenáct bodů (4+7). V play-out pak byl s třemi góly a jednou asistencí vůbec nejproduktivnšjším hráčem Vervy. V brankovišti pak dostane prostor jeden z dvojice Michael Petrásek a Pavel Kantor. Oba v play-out naskočili do čtyř utkání, Kantor s 92,3% úspěšností zákroků, Petrásek pak s 91,8%.

Poznatky asistenta trenéra

Pro energetiky není celek ze severu Čech takovou neznámou. „Sílu Litvínova určitě známe, jak z předchozích sezon, tak samozřejmě jsme je sledovali i letos,“ říká Tomáš Mariška. A kde tedy spočívá největší síla Vervy? „Zejména v ofenzívě mají velkou kvalitu, hodně zkušených hráčů, kteří dokáží dát gól, jsou silní v předbrankovém prostoru... Na toto se musíme připravit,“ hlásí asistent trenéra. Ten ale nepodceňuje ani své mužstvo. „My vstupujeme do baráže s tím, že více než na soupeřovu hru, se budeme chtít soustředit na tu svojí a na to, co nám fungovalo celou sezonu, v čem jsme byli silní. Toho se budeme chtít držet. Věřím, že máme dobrou týmovou chemii a rozpoložení, které jsme si přenesli z úspěšného play-off.“

Energie sice půjde do baráže podle mnohých v roli mírného favorita, jenž neztratil v play-off WSM ligy ani jedno utkání, ovšem Mariška nadšení klidní. „Bude se začínat od nuly, všichni budou mít stejnou pozici,“ tvrdí asistent Martina Pešouta. Co v boji o extraligu bude důležité? „Důležitý bude podle mě vstup, protože již první dvě, tři kola hodně napoví, jak na tom jednotlivá mužstva jsou a jak na tom budou po psychické stránce. Rozhodovat budou maličkosti,“ uvědomuje si kouč. „Musíme být pokorní a pracovití, jít velmi koncentrovaně do prvního utkání, které bude velmi důležité,“ dodává Tomáš Mariška. Asistent trenéra má na závěr i vzkaz pro karlovarské příznivce. „Věřím, že fanoušci využijí toho, že většina soupeřů je v poměrně dobré dojezdové vzdálenosti a že nás podpoří minimálně tak, jak tomu bylo po celou sezonu, zejména v play-off. Že nám vytvoří skvělou atmosféru, jako například na Slavii, kde jsme se cítili skoro jako doma.“

Jak si mužstva vedla v play-out a play-off?

HC VERVA Litvínov
Úspěšnost přesilovek 16,05 % (2. místo v po)
Úspěšnost oslabení 79,42 % (4. místo v po)
Tresty 93 TM (2. místo v po)
Střely na branku 25,44 za zápas (3. místo v po)
Úspěšnost střelby 8,2 % (3. místo v po)
Úspěšnost vhazování 48,60 % (3. místo v po)
HC Energie Karlovy Vary
Úspěšnost přesilovek 20,45 % (2. místo v po)
Úspěšnost oslabení 92,86 % (3. místo v po)
Tresty 82 TM (5. místo v po)
Střely na branku 30,47 za zápas (2. místo v po)
Úspěšnost střelby 13,90 % (1. místo v po)
Úspěšnost vhazování 57,30 % (1. místo v po)

Související články

Ohlasy k zápasu | út 27.3.2018

Jaromír Kverka: Hodíme to za hlavu a jedeme dál