HC Energie Karlovy Vary

Momenty sezony: Novoroční úspěch, posily a derby se Sokolovem

Listopad se na západě Čech příliš nepovedl a Karlovy Vary spadly na třetí místo v lize, s příchodem zimy a vánočních svátků se ale zablýsklo na lepší časy. Energetici si pod stromeček nadělili kopu vítězství a také novoroční oslavy mohly proběhnout v optimistické náladě. Také vedení klubu přispěchalo s pozdním dárkem a vyslalo celý tým trochu jiným kurzem do druhé poloviny sezony. O tom všem už pojednává čtvrtý díl seriálu o momentech sezony.

Náročný venkovní trip, Vánoce přesto veselé

Před energetiky stál v prosinci náročný úkol. Bylo nutně potřeba překonat nevalnou formu z posledních týdnů a navázat na někdejší kvalitní výkony, kterými se Karlovy Vary honosily v úvodu ročníku. Jenže v cestě za tímto cílem byla šňůra čtyř venkovních utkání a zápasy na kluzištích soupeře dosud rozhodně nebyly silnou stránkou západočeského klubu. Důležitý krok však Energie udělala při vstupu do dlouhé štace mimo KV Arenu, když těsně před druhou reprezentační pauzou přehrála Ústí nad Labem. „Věřím, že nám výhra nad Slovanem přidá klid do reprezentační přestávky i dalších duelů,“ komentoval důležitost úspěchu na cizím ledě asistent trenéra Tomáš Mariška, „je vidět, že se ve venkovních utkáních zlepšujeme.“

Devět dní bez ligového hokeje uběhlo rychle jako Jakub Flek při úniku a Energie opět potřebovala před svátky navázat na tříbodový zisk z Ústí. Zelenobílí svou formu dokázali potvrdit, když nejprve potřetí v sezoně rozstříleli Benátky, poté obrali o bod Rytíře a pod stromeček si pak nadělili zubří skalp. „S výsledky venkovního tripu jsme určitě spokojeni, odehráli jsme výborná utkání,“ hodnotil po návratu do Varů Martin Osmík. Onen návrat po třech týdnech přinesl energetikům další vítězství a když si v posledním utkání kalendářního roku 2017 odvezli Karlovarští z Edenu alespoň bod, bylo v kraji rázem veseleji.

Noví členové Síně slávy Energie
 

Síň slávy karlovarského hokeje přibrala dva nové členy, proti Baníku na charitu

Před povánočním utkáním s Litoměřicemi byli do Síně slávy karlovarského hokeje slavnostně uvedeni Evžen Gál a Jaroslav Kliment. „Bylo to krásné, cítil jsem velké emoce,“ neskrýval dojetí Evžen Gál. „Bylo to povedené, přišlo hodně lidí,“ kladně hodnotil akci i Jaroslav Kliment.

Exhibice se Sokolovem pro dobrou věc
 

Sváteční program pak den před Silvestrem završili Karlovarští charitativním utkáním v Sokolově a exhibici si všichni řádně užili. „Pro nás to bylo super, takový bonbonek na konec roku. Střetli jsme se s kluky, kteří hráli extraligu, takže veliký zážitek pro všechny,“ nadšeně sdělil dojmy z přátelského derby kapitán Baníku a někdejší energetik Vojtěch Šik. Díky tomuto zápasu se vybralo 42 tisíc korun a ty hned putovaly na dobrou věc.

Do nového roku pravou bruslí, kádr posílil o tři hráče

Ondřej Kuchař si svou premiéru řádně užil!
 

Z veselých oslav nového roku se ale museli Západočeši rychle přepnout zpět do bojové pohotovosti, do KV Areny totiž zavítal Havířov lačnící po bodovém zisku od favorita soutěže. Energie však utkání zvládla a mohla pokračovat ve své úspěšné razii. Té sice stopku nastavila hned v dalším kole prohra po nájezdech s Motorem, následně si ale Karlovy Vary připsaly tři vítězství v řadě a stanovily vynikající sérii dvanácti zápasů s bodovým ziskem v řadě, v celé základní části pro klub vůbec nejdelší! Mírné zaškobrtnutí se Vsetínem sice zarazilo slibnou bodovací šňůru na oněch dvanácti utkáních, zelenobílí to však záhy napravili dalšími dvěma produktivními výhrami. Zajímavou kapitolu do své knihy života také napsal vždy usměvavý gólman Karlových Varů Ondřej Kuchař, který koncem ledna vůbec poprvé nastoupil již od začátku za A-tým Energie a po skvělém výkonu dovedl svou premiéru do vítězného konce.


Energie v lednu posílila kádr
 

V průběhu úspěšného trojzápasu si klub pro fanoušky připravil menší pozdní dárek, soupiska Energie se totiž rozšířila o dva bývalé mládežnické reprezentanty se severu Čech. „Využili jsme možnosti posílit kádr o zkušené hráče pro rozhodující fázi sezony, dohodli jsme se na hráčské výměně s Ústím nad Labem,“ komentoval obchod zahrnující celkem čtyři hráče sportovní manažer Jaromír Kverka. Ze Slovanu přišel na hostování do konce sezony produktivní forvard Daniel Vrdlovec a jakožto čerstvě volný hráč podepsal s Energií smlouvu bek Petr Šenkeřík, druhým směrem putovali též na hostování do konce ročníku Milan Davídek a Martin Weinhold. Jenže vedení klubu mělo v rukávu ještě jedno eso. O dva týdny později se do lázeňské metropole stěhoval vysoký zadák a kmenový hráč Liberce Michal Plutnar. „O hráče jsme usilovali již v minulém roce. Když skončilo jeho angažmá a naskytla se možnost jej získat, okamžitě jsme jednali,“ nastínil situaci Jaromír Kverka.

Díky výborným výkonům v období Vánoc i v novém roce energetici z dlouhodobého spektra odčinili slabší formu z listopadu a vrátili se do boje o špici tabulky. Udrží si Energie slušnou výkonnost a vrátí se na první příčku? Jak pomůžou týmu nové akvizice? To se už ale dozvíme příště...

Předchozí díly

1. díl: Momenty sezony: Pád, finanční krize a boj o přežití
2. díl: Momenty sezony: Premiéra ve WSM Lize, pout za návratem začíná
3. díl: Momenty sezony: Zranění, pokažený listopad i gól v poslední sekundě

I během prosincové repre pauzy jsme dali šanci našim juniorům, nově se zapojili i Michal Horký a Jan Bečka

Příspěvek sdílený HC Energie Karlovy Vary (@hokejkv),