HC Energie Karlovy Vary

V přestřelce šťastnější domácí Kladno

HC GEUS OKNA Kladno - HC Energie 5:4 sn (3:1, 1:3, 0:0 - 0:0)
Až na samostatné nájezdy dotáhla Energie utkání na ledě kladenských Buldoků. Po třinácti minutách hry to přitom vypadalo na jasný debakl, jelikož domácí celkem bezpečně vedli již o tři branky. Západočeši však dokázali v prostředním dějství výbornou hrou nadvakrát vyrovnat. Po bezbrankové třetí třetině i prodloužení musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich se jako jediný trefil kladenský Bělohlav ve čtvrté sérii.
O2 extraliga, 35. kolo, út 9.12.2008
Kladno
Karlovy Vary
5:4sn
3:1, 1:3, 0:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 2. Kalla (Nádašdi), 6. Nádašdi (Patera, Tomajko), 13. V. Novák (Horna, Kalla), 37. Čurilla (Valský), rozhodující sam. nájezd Bělohlav - 20. Sailer (Kristek), 22. Sailer (Melenovský, Kristek), 27. Řezníček (Kumstát), 37. Kumstát (Skuhravý). Rozhodčí: Jeřábek - Guth, Křivský. Vyloučení: 5:6, navíc Diviš (Kladno) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 1867. Průběh utkání: 3:0, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4SN.
Kladno: Kopřiva - Nádašdi, Hájek, Pavlas, D. Růžička, A. Novotný, Hořava, V. Kameš - Diviš, Patera, Tomajko - Bělohlav, Stieler, Kuchler - Horna, Kalla, V. Novák - Valský, Čurilla, Frolík.
Karlovy Vary: Mensator (13. Sáblík) - Dobroň, Řezníček, Mudroch, Čutta, Jiří Hanzlík, Němec, Prošek, Duben - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Sailer - Dej, Pech, Skladaný - Zucker, Jakub Bauer, Zaťovič.

Komentář k utkání

Do utkání vstoupili Karlovarští doslova katastrofálně! Již po dvou minutách hry dorazil do branky Nadášdiho střelu od modré čáry Jaroslav Kalla a Kladno rychle vedlo. Navíc při vyloučení Pecha záhy přidal druhou branku sám Tomáš Nadášdi, který po přistrčení Patery propálil od modré čáry vše, co mu stálo v cestě. Energie byla v útlumu a další branka na sebe nenechala dlouho čekat. Ve 13. minutě napřáhl z otočky mezi kruhy Václav Novák a vyhnal Mensatora z branky. Hrozivě narůstající skóre dokázal těsně před koncem třetiny alespoň zmírnit Petr Sailer, který v signalizované výhodě dorazil na brankovišti střelu Kristka.

Co Karlovy Vary pokazily v první třetině, napravily v té druhé. Hned po minutě hry vyrovnal na rozdíl jediné branky opět Petr Sailer a opět střelou z dorážky, tentokrát od Melenovského. Energie byla výrazně aktivnější a vynutila si fauly soupeře. Ve dvojnásobné přesilové hře na konci 27. minuty vyrovnal Josef Řezníček, jehož střela byla v chumlu před brankou ještě tečována. Kladenští se dokázali vzedmout a vrátit se opět do vedení. Ve 37. minutě se trefil Marek Čurilla nad rameno Sáblíka. Západočeši naštěstí nepřipustili další komplikace a hned z dalšího útoku vyrovnal Petr Kumstát zásluhou přihrávky Skuhravého zpoza branky.

V poslední třetině hra přitvrdila, šancí výrazně ubylo a na obou týmech byla vidět snaha především neudělat chybu. Kladno zaútočilo na začátku třetiny Kuchlerem, jemuž však v rozhodující chvíli přeskočil puk hokejku. Karlovy Vary zase kontrovaly Zuckerem, ale i mladíček Energie dopadl neúspěšně. Dobrý pocit ze hry navíc kazil hráčům i výrazně chybující arbitr Jeřábek, jako při šanci Melenovského, kdy Kopřiva neudržel puk a karlovarský útočník se již chystal zavěsit. Jenomže Jeřábek nesmyslně přerušil hru! Jeho následné omluvy znamenaly jen velmi chabou útěchu.

Utkání dospělo do prodloužení, kde dominovali především karlovarští obránci. Hned po jeho začátku měl Kopřiva hodně práce se střelou Řezníčka, po dělovce Dobroně dokonce musel vyhledat lékařskou pomoc a po střele Čutty se zkoumalo video. Za domácí dvakrát nebezpečně zahrozil Patera.

Rozhodnout musely samostatné nájezdy. V nich se trefil až ve čtvrté sérii jediný Radek Bělohlav a určil tím vítěze prémiového bodu.

Ohlasy trenérů

Petr Kasík (Kladno): Dostali jsme se do krásného náskoku 3:0, zbytečnou chybou u modré čáry, kde začala celá soupeřova akce, jsme však soupeře vrátili do zápasu. Ta třetina měla skončit 3:0 místo 3:1. Ve druhé třetině na nás pak soupeř vletěl, hned v první minutě jsme dostali na 3:2, a když pak odskočíme znovu na 4:3, tak vzápětí další střídání inkasujeme na 4:4. Pokud chceme doma vyhrávat za tři body, tak se musíme takových chyb vyvarovat. Penalty jsou hop nebo trop.

Josef Paleček (Karlovy Vary): Jsme spokojeni s bodem. I vzhledem k tomu, že Kladno poslední zápasy doma moc neprohrává. Rozjížděli jsme se jak parní válec, během pěti minut to bylo 0:2. Zaspali jsme, i když jsme na to hráče před utkáním důrazně upozorňovali. Myslím, že druhou třetinu jsme sehráli excelentně. Začali jsme bruslit, chodit do kontaktu, podařilo se nám dát góly a je dobré, že jsme to srovnali i za stavu 4:3 pro soupeře. Penalty už jsou potom trošičku o štěstí.