HC Energie Karlovy Vary
Extraliga dorostu, 12. kolo, so 11.10.2008, Zimní stadion Na Lapači
Vsetín
Karlovy Vary
1:2
0:0, 0:2, 1:0
Branky a nahrávky: 55. Podešva (Kozák) - 27. Kubáč (Kverka), 32. Kverka. Rozhodčí: Polášek - Hejda, Švarc. Vyloučení: 5:6. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 185. Průběh utkání: 0:2, 1:2.
Vsetín: Sommer - Pelc, Hurtík, Trška, Tyralík, Studený, Synek - Ondra, Daněk, Kitzberger, Adámek, Horehleď, Podešva, Slováček, Kozák, Djorič, Klimek, Kajaba
Karlovy Vary: Honzík - Hluchý, Lintemer, Urbančok, Valeš, Konečný, Liška, Troška - Švec, Táborský, Winkler, Sýkora, Formánek, Zadražil, Kubáč, Tomeček, Kverka, Záhora

Komentář k utkání

Přestože úvodní třetina mezi Vsetínem a hosty ze západních Čech nabídla pár slušných šancí na obou stranách, střelecká listina zůstala prázdná. Prvním hráčem, který výrazněji ohrozil soupeře se stal vsetínský Hurtík, jež na konci 2. minuty prověřil karlovarského Honzíka v bráně. Ten se ke svému jubilejnímu zákroku postavil pečlivě a bez výrazných potíží ránu vsetínského beka pokryl. Na druhé straně se blýskl Winkler, když dojel vyhozený puk a obelstil obránce. Také brankář Valachů však svoji zahřívací zkoušku zvládl s bravurou. O něco více práce však měl v 7. minutě, když krotil ránu Kverky a následně i kapitána hostí Záhory. I teď ovšem exceloval.

Po faulu karlovarského beka Lišky se poté domácím naskytla příležitost dvouminutové přesilovky. S tou ale dorostenci VHK naložili prachbídně. Za zmínku snad stojí jen pokus Tršky od modré čáry. S tím si ale hostující obrana v čele s Honzíkem věděla rady. V 11. minutě se proti pravidlům provinili i domácí, jmenovitě Kozák. Karlovarští si v početní výhodě vedli lépe než soupeř, jenže jak Liška, tak jeho kolega Kverka, ztroskotali na Sommerovi. Poté byli diváci svědky nepříliš pohledného hokeje, přičemž se oba týmy prakticky celých pět minut nedostaly do vážnější šance. Tuhle hluchou chvilku ukončilo potrestání hostujícího Kubáče. Přesilovku zelenožlutých však rozdělil na dvě poloviny hvizd rozhodčího oznamujíc konec třetiny.

Začátek druhé části a početní výhodu Valachů si hosté s přehledem pohlídali. Přesto však první ohrožení přišlo od domácích a to když kapitán Podešva napřáhl od modré. K úspěchu však jeho ráně scházela větší přesnost. To se nedá tvrdit akci Karlových Varů z 27. minuty. Nejprve se dobře zorientoval Kverka a z otočky vypálil na Sommera. Ten projektil z mezikruží vyrazil vysoko nad sebe a poté se nestačil divit. Při přistání puku na ledovou plochu se nejpohotovějším hráčem stal Kubáč, který, ačkoliv tísněn beky domácího mančaftu, otevřel svou dorážkou skóre (0:1). Pro vyrovnání si minutu nato šel vsetínský Klimek, do cesty se mu ale postavil dobře chytající Honzík. Velké hrubky se poté dopustili hosté v obranném pásmu, když se jeden z beků a brankář Honzík neshodli u mantinelu.

Vše vyústilo v šanci Studeného, který ale nevyužil odkryté branky a vystřelil později, než bylo třeba. V 30. minutě pak došlo k obrovské tlačenici před vsetínskou klecí. Jásot střídačky Varů však utlumilo upažení hlavního arbitra. Jak se nakonec ukázalo, jeho rozhodnutí bylo správné - brankář Sommer zalehl kotouč ještě před brankovou čárou. To už ale nezopakoval v 32. minutě, když hosté z lázeňského střediska ujeli ve dvou ve vlastním oslabení. Úprk vsetínské obraně nakonec zakončil svým táháčkem nad Sommerovu lapačku Kverka (0:2). Snížit mohl chvíli nato nejmladší hráč Valachů Slováček, ale jasnou tutovku před prázdnou klecí nakonec nedal. Do konce třetiny se ještě krásnou akcí prezentoval karlovarský Tomeček, který si ukázkově obhodil beka, ale poté nastřelil jen tyč.

Poslední třetina začala trochu neobvykle, když mužstvo VHK zaspalo její začátek a dostalo tudíž dvouminutový trest za zdržování. Přesilovka hostujícího celku však ovoce nepřinesla. Naopak, radovat se mohl domácí forvard Klimek, jež ujel obraně a zamířil vstříc Honzíkovi. V rozhodujícím okamžiku ho ale dojel bek hostů a faulem mu překazil zakončení. Verdikt rozhodčího pak pohoršil domácí publikum, které se těžce vyrovnávalo jen s dvouminutovým trestem. Další velkou příležitost si vypracovali hosté, když v 45. minutě obstřelovali Sommera ze všech stran. Ten ale vyhrál jak minisouboj s Liškou, tak i se Sýkorou. Sommera překonal až Konečný, jenže puk zastavila znovu branková konstrukce.

Dalšího smolného momentu se Karlovy Vary dočkaly o tři minuty později, když gólmanu Sommerovi vypadlo nahození Winklera. Kotouč dojel další z karlovarských a dorazil ho za nic netušícího Sommera. Ještě předtím však rozhodčí přerušil hru s domněním, že vsetínský brankář puk ukrývá ve své výstroji. Rozhořčení Západočeši se poté dopustili prohřešku proti pravidlům, což nahrálo do karet svěřencům trenéra Jenáčka. Jeho tým sice tuhle přesilovou hru nevyužil, ale prostřednictvím kapitána týmu Podešvy přecejenom náskok hostů snížil. Stalo se tak v 55. minutě, když již zmiňovaný útočník domácích překonal Honzíka svým beckhendem (1:2). Do konce třetiny se domácí sice snažili o vyrovnání, ale Karlovarští si tři body pohlídali. Smůlu v závěru utkání si ještě vybral Tomeček z hostujícího celku, který neproměnil trestné střílení nařízené po tom, když jediný střelec domácích vhodil hůl s úmyslem vypíchnout puk ujíždějícímu protihráči. Hosté z Karlových Varů si tak z Valašska odvážejí tři body za výhru 2:1.