HC Energie Karlovy Vary

Oslabená Energie padla v derby po penaltách

HC Plzeň 1929 - HC Energie 3:2sn (0:0, 1:0, 1:2 - 0:0)
Na domácí půdě vrátila Plzeň energetikům penaltovou porážku z úvodu letošní přípravy, když se o rozhodující samostatný nájezd postaral exkarlovarák Jiří Hanzlík. Hosté přitom až do 56. minuty drželi těsný náskok, když plzeňské vedení otočily trefy Jána Muchy (na snímku) a Jaroslava Kristka. První extraligový zápas čeká Energii již ve středu na ledě Kladna.
Příprava na sezonu, přát., čt 3.9.2009, ČEZ Arena Plzeň
Plzeň
Karlovy Vary
3:2sn
0:0, 1:0, 1:2 - 0:0
Branky a nahrávky: 32. Modrý (Laš), 56. Straka (Hvila, Vlasák), rozhodující nájezd Hanzlík - 41. Mucha, 45. Kristek (Melenovský). Vyloučení: 9:10. Využití: 0:1. Diváci: 1588. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.
Plzeň: Pöpperle - Jeřábek, Modrý, Benák, Jiří Hanzlík, Dresler, Mezei, Dobrovolný - Hvila, M. Straka, Vlasák - Tvrdík, Kracík, Matějovský - Kubica, Benda, Laš - Adamský, Heřman, Dvořák
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Mucha, Prošek, Hájek, Brňák, Parýzek, Přindiš - Rohan, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Skladaný - Zucker, Dej, Zaťovič - Haščák, Pech

Komentář k utkání

K poslednímu přípravnému utkání před ostrým extraligovým startem zavítal do plzeňské ČEZ Arény celek Karlových Varů. V úvodu utkání chtěl prověřit pozornost plzeňského gólmana Zaťovič, jehož střela ale mířila do ochranné sítě. O chvíli později už si Pöpperle na kotouč sáhl, proti Haščákovi vytasil svoji lapačku. Ve čtvrté minutě se ocitl před Sáblíkem kapitán Straka, k velkému štěstí karlovarského gólmana šla jeho střela těsně mimo branku. O minutu déle měli Plzeňští velkou možnost změnit skóre. Soupeř se dostal do dvojnásobného oslabení a domácí rozjeli kolotoč pěti proti třem. Největší příležitost měl Hvila, jenž zakončoval celou akci, Sáblík si ale poradil i s touto šancí Plzeňských. Utkání se hrálo ve velkém tempu, k vidění byla tvrdá hra plná střetů u mantinelu, všechno se ale odehrávalo v rámci pravidel. Skórem nepohnula ani ostrá střela Jana Bendy od modré čáry, která neunikla Sáblíkově pozornosti a skončila v jeho lapačce. ČEZ Arénou to jen zahučelo při přečíslení dvou proti jednomu, Dvořák s Tvrdíkem se rozjeli proti jedinému obránci, ale Tvrdíkovi puk odskočil a k zakončení se nedostal. Na gól jsme tedy museli čekat do druhé třetiny.

Na začátku druhé části při přesilové hře střílel nebezpečně Straka, puk ale mířil pouze nad branku Karlovarských. Početní výhodu si vyzkoušeli i hosté, Plzeň ale aktivně napadala a soupeř se do vážnější šance nedostal. V polovině utkání domácí Energii jasně přehrávali, vytvořili si velký tlak, kterým si vynutili faul. Ale ani následná přesilovka změnou stavu nepohnula. Až v čase 31:57 dostal od Laše přesnou přihrávku Jaroslav Modrý a střelou pod víko rozveselil plzeňské publikum -1:0-. Karlovarští mohli o několik minut později srovnat skóre, puk se dostal k Muchovi, který mohl zakončit do poloodkryté branky, Pöpperle se ale stačil velmi rychle přesunout a předvedl skvělý zákrok. K nelibosti diváků za hlasitého pískotu šla Plzeň do tří a Energii se naskytla velká příležitost srovnat. Ovšem přesilovku neodehrály Karlovy Vary dobře, Plzeň často vyhazovala a soupeři prakticky nedala příležitost ohrozit branku.

Závěrečná třetina začala šokem pro domácí. Už po třinácti vteřinách nekompromisně poslal puk do sítě Jan Mucha a bylo srovnáno -1:1-. Modrobílí se následně usadili v útočném pásmu a dostali Energii pod tlak. Sáblík ovšem nepustil za záda střelu Vlasáka, ani Adamského. V čase 44:46 poslal nikterak ostrou střelu na plzeňskou branku Kristek, která nečekaně skončila pod víkem Pöpperleho branky. Hosté šli do vedení -1:2-. V osmačtyřicáté minutě Vlasák našel před brankou parťáka Straku, puk ale Sáblík vyrazil vedle branky. S přibývajícím časem Plzeň zvyšovala svůj tlak a usadila se v útočném pásmu. Hráči se tlačili do branky a Sáblík měl plné ruce práce. Jeden z takovýchto závaru před brankou skončil menší šarvátkou a dvouminutovými tresty na obou stranách. Srovnání přišlo v šestnácté minutě. V čase 15:50 zaúřadoval první plzeňský útok - Straka - Vlasák - Hvila. A byl to kapitán Straka , který po souhře celé pětky poslal puk za bezmocného brankaře Karlových Varů -2:2- . Modrobílé gól nabudil a zápas se dohrával v útočném pásmu domácího celku. Karlovarští museli do čtyř za vysokou hůl a pod následným tlakem faulovali opětovně. Plzeň hrála pět na tři. Sáblík se činil proti střele od modré z hole Benáka. Sáblíkovy zákroky pomohly přečkat Karlovým Varům závěrečnou minutu, která byla v naprosté režii domácích.

Po dohodě obou trenérů došlo na samostatné nájezdy, které rozuzlila až čtvrtá série. Plzeňský Jiří Hanzlík se nemýlil, Pech však na Pöpperleho nevyzrál. Poslední přípravný zápas tak skončil vítězstvím Plzeňských -3:2- .

Související články

Preview k zápasu | út 1.9.2009

Přípravu zakončí derby v Plzni