HC Energie Karlovy Vary
Noen Extraliga Juniorů, 7. kolo, pá 25.9.2009, Svijanská aréna
Liberec
Karlovy Vary
2:4
1:1, 0:1, 1:2
Branky a nahrávky: 1. Mizerík (Chlouba), 57. Vařecha (Liška) - 13. Dlapa (Chaljavin), 31. Kellner (Putyera, Přindiš), 57. Dlapa (Rohan), 59. Rohan. Vyloučení: 6:12, navíc Bulíř (LIB) 5min. + DKU, Hudák (KVA) 10 min. Využití: 1:0. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4.
Liberec: Sklíba - Niko, Lacek, Sobotka, Müller, Pulec, Hataš, Vozka, Šefl - Chlouba, Liška, Mizerík - Bulíř, Klíma, Vařecha - Janošík, Filippi, Kedršt - Brokeš, Oppelt, Mulač.
Karlovy Vary: Hruška - Dlapa, Přindiš, Šik, Schusser, Funk, Rohan - Mareček, Rohan, Frk - Hudák, Vaněk, Chaljavin - Kverka, Vachovec, Kellner - Baar, Putyera, Flieger.

Komentář k utkání

Z posledních duelů si oba týmy odnášely rozdílné pocity. Tygři v šestém kole prohráli v Chomutově a naopak Energie doma rozstřílela Kladno vysoko 11:3. V úvodu vzájemného duelu ale jakoby se z blízké minulosti vůbec čerpat nedalo. Aktivněji totiž začali domácí. Už v devatenácté vteřině byl vyloučen hostující obránce Přindiš a Tygři dokázali početní výhodu využít. Před brankáře Hrušku se natlačil Lukáš Mizerík a jeho střela, kterou karlovarský gólman tečoval, zapadla obloučkem do sítě.

Autor branky mohl zanedlouho přidat i druhý gól, Hruška ale libereckého útočníka vybruslil. Hosté pak přidali a začali být mírně aktivnější, z obléhání domácí branky ale vyústila tutovka pro Bílé Tygry. Kedršt s Vařechou ujížděli ve dvanácté minutě na jediného beka. I když se prvnímu jmenovanému přihrávka neúplně povedla, doputoval nakonec kotouč až k volnému Vařechovi, na kterého číhala takřka prázdná brána, do ní ale na poslední chvílí vytyčil svou lapačku Hruška a Vařecha poslal kotouč přímo do ní. Kdyby se soutěžilo o Zlatou helmu i v juniorské kategorii, tak by v ní tento moment nemohl chybět.

Liberec svou velkou šanci nevyužil, a tak udeřilo na druhé straně. Závar po akci Hudáka ještě brankou neskončil, nicméně po následné akci Chaljavina a ráně Ondřeje Dlapy pod horní tyčku už se hosté radovali – 1:1.

Úvod třetiny s pořadovým číslem dvě příliš pohledný hokej nepřinesl. Bojovalo se ve středním pásmu a akcí jakou byla střela Hudáka, kterou Sklíba musel schovat do lapačky, bylo velmi málo. Skóre se tak znovu změnilo až v jedenatřicáté minutě, když se důraznou dorážkou na libereckém brankovišti prosadil David Kellner. Kotouč z jeho hole prošel pod tělem Sklíby a zaplul podél tyčky do klece.

Tygři po inkasovaném gólu přidali, vyložených šancí ale bylo málo a Hruška příliš práce neměl, i proto, že Sobotka v dobré pozici zamířil po ledě kousek vedle. Domácí pak měli k dispozici i dvě přesilovky, ani v nich ale nebezpeční nebyli a naopak po zaváhání Filippiho, který na útočné modré přišel o puk, jel na Sklíbu sám aktivní Hudák, gólman Severočechů ale jeho pokus o blafák vystihl a udržel svůj tým před třetí třetinou ve hře.

I v ní měli Tygři brzkou výhodu jednoho muže v poli navíc. Střelu Hataše si ale jistý Hruška pohlídal. Na druhé straně mohl na rozdíl dvou branek zvýšit Chaljavin, jeho střelu po pěkné individuální akci ale zastavila tyčka. Na konci devětačtyřicáté minuty se domácí usadili v útočném pásmu, Mizeríkův pokus musel krotit opět Hruška. Pak na modré k dělovce napřahoval bek Müller, nešťastně ale upadl a Energetici se najednou z ničeho nic řítili ve třech na jednoho, vyloženou šancí ale hodně pohrdli a Sklíba byl možná až překvapen, že zasahovat vůbec nemusel.

Na začátku sedmapadesáté minuty se domácím podařilo vyrovnat. Zmatek před brankovištěm Západočechů ukončil Lukáš Vařecha, který dokázal dostat kotouč až za Hruškova záda – 2:2. Po gólu se strhla mírná potyčka, za kterou sudí vylučovali na obou stranách. Ihned po vhození ve středovém kruhu ale neudržel nervy na uzdě Liberecký Bulíř a za zbytečný faul dostal trest na pět minut a do konce utkání.

Určitá nekoncentrovanost v závěru nakonec byla více prospěšná pro hráče Energie. Na konci sedmapadesáté minuty, totiž tvrdou ranou potrestal chybu v liberecké rozehře Ondřej Dlapa, a brankou na 3:2 výrazně přiblížil hosty ke třem bodům. Domácí lavička si pak vzala oddechový čas a následně i odvolala Sklíbu z branky, ani to už ale ke zvratu nepomohlo a naopak pojistku do prázdné branky přidal v čase 58:57 Tomáš Rohan, který stanovil na konečných 2:4.