HC Energie Karlovy Vary
Noen Extraliga Juniorů, 4. kolo, so 19.12.2009
Brno
Karlovy Vary
3:5
1:0, 1:3, 1:2
Branky a nahrávky: 9. Štěpánek (Zemánek), 27. Novotný (Juráň, Touška), 44. Štěpánek (Brzobohatý) - 21. Vachovec (Frk), 26. Frk (Kverka), 32. Vachovec (Frk), 51. Baar(Flieger), 60. Chaljavin (Rohan). Rozhodčí: Homola - Brabec, Chocholouš . Vyloučení: 4:4, navíc Frk (KVA) 20 min OT plus do konce zápasu. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 39. Střely na branku: 29:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:5.
Brno: Šenk (Matoušek) - Štindl, Sova, Zítka, Vozdecký, Lysoň, Bilčík, Jáchym - Štěpánek, Šidák, Hnilička, Stehlík (C), Daniška, Fúzik, Bartošek, Komínek, Zemánek, Juráň, Brzobohatý, Touška, Novotný
Karlovy Vary: Endal (Habal) - Ryžuk, Valeš, Šik, Schusser, Tomeček, Funk, Rohan (C), Dlapa - Frk, Hudák, Flieger, Kellner, Chaljavin, Sýkora, Vachovec, Baar, Kverka

Komentář k utkání

První třetina začala velice rychlým a pohledným hokejem. Na první šanci jsme si však museli chvíli počkat. Bylo to až do osmé minuty, kdy Kellner zblízka trefil jen lapačku Šenka. První velká šance Komety skončila brankou. Petr Štěpánek táhl útok kolem levého mantinelu, chvíli po přejetí modré čáry napřáhl ke střele a prostřelil Endala pod lapačku – 1:0. Navýšit vedení mohl Juráň, který zakončil brejk dva na jednoho střelou do poloodkryté branky, ale minul ji. Juráň byl v první části hodně vidět a Endala v bráně Karlových Varů hodně zaměstnával. Ani z jeho dalších dvou pokusů však gól nepadl a Kometa tak vedle po první části jen 1:0.

Sotva začala druhá, bylo srovnáno. Po sedmnácti vteřinách totiž vyrovnal Michal Vachovec, který si z mezikruží sjel ještě blíže Šenkovi a švihem ho pod lapačkou prostřelil – 1:1. Kellner mohl být hráčem, který vývoj zápasu otočí. V nadějné pozici však zblízka mířil bekhendem jen nad bránu. O obrat se tak musel postarat někdo jiný. Byl to Martin Frk, který rychlý brejk zakončil z levého kruhu střelou švihem do pravé šibenice. Šenk po puku jen máchl.

Za dvacet šest vteřin však bylo znova vyrovnáno. V čase 26:25 dorazil kotouč, který vypadl Endalovi z lapačky, do brány Igor Novotný - 2:2. Domácí se dostali na koně a chtěli znova vedení dostat na svoji stranu. Jenže Michal Brzobohatý byl blízko brány dost tísněn a zamířil jen doprostřed brány, kde byl připravený Endal.

Jenže hosté ve druhé třetině předváděli úplně jiný hokej než v té první a začínali se dostávat do rychlých brejků. Jeden takový zakončoval tečováním střely Kellner. Domácího brankáře sice překonal, ale puku stála v cestě do brány ještě levá tyč. Hosty nastřelená konstrukce brány nemusela mrzet. V polovině zápasu se znova ujali vedení. Michal Vachovec se podruhé prosadil, když kotouč dotlačil zblízka do brány možná i nohou. Domácí trenéři hodně protestovali, že byl kotouč kopnutý, ale nebylo jim to nic platné. Karlovy Vary ve druhé části zabraly a otočily skóre na svoji stranu. Mohly vést i vyšším rozdílem, než 2:3, jenže Kverka, ani dvakrát Vachovec neprostřelili Šenka.

Domácí fanoušci věděli, že by Kometě pomohla ve třetí části rychle vstřelená branka. Hokejisté tušili také, a podařilo se jim to. Tři minuty po začátku posledního dějství se prosadil podruhé Petr Štěpánek, který nasadil Endalovi rychlou kličku do bekhendu a kotouč do brány natlačil i s brankářovou lapačkou – 3:3.

Vyrovnání Kometu povzbudilo a začal se hrát znova parádní hokej na obou stranách. Oba týmy se hnaly každou chvílí dopředu. A z brejku padla také další branka. Karlovarští měli dnes parádně seřízená mířidla, protože Lukáš Baar z levého kruhu otřel svoji střelu o levou šibenici. Domácímu brankáři zvoní jeho střela v uších možná ještě teď. V padesáté minutě se hosté dnes potřetí ujali vedení.

Domácím na třetí vyrovnání přes veškerou snahu už nedosáhli. Nepomohly jim k tomu ani dvě přesilové hry. V poslední minutě zápasu jsme sledovali všechno, co do ní často patří. Oddechové časy na obou stranách, odvolání jednoho (domácího) z brankářů a gól do prázdné branky. Jedenáct vteřin před koncem dovršil karlovarskou výhru Valerij Chaljavin, který odkrytou klec trefil bez problémů od modré čáry.

Vyrovnaný zápas s pohledným hokejem vyhrálo mužstvo z Karlových Varů. Kometa se v poslední části NOEN extraligy ze čtyř zápasů musela potřetí sklonit. Domácí prostě nemají štěstí, protože to byla potřetí prohra v podstatě o jedinou branku, když nepočítáme ty obdržené při power play. Energetici naopak potvrdili dobrou formu a vyhráli všechny čtyři zápasy.

Ohlasy trenérů

Leoš Zajíc (HC Kometa Brno): Bylo to podobné utkání, jako jsme hráli včera proti Plzni. Gól který neměl být, rozhodčí uznali, přestože měl ten hráč zvednutou špici, která směrovala k puku. Potom jsme dostali další nešťastný gól, který šel přes obránce a brankář klekl a padlo mu to tam. Další chybu jsme udělali v power play, kde náš hráč nastřelil prvního hráče, který byl před ním. Kluci přitom vědí, jak to mají hrát, ale neudělali to tak. Je to hrozná škoda, protože jsme bruslili a snažili jsme se celý zápas. Přestože nám v průběhu vypadli dva obránci, mužstvo se dokázalo zvednout proti tak silnému soupeři, který dokázal doma porazit Třinec a Vítkovice. Odehráli jsme pěkné utkání, ale s nešťastným koncem.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): V první třetině měl soupeř trošku navrch. Tempo se nám podařilo ve druhé části srovnat. Možná, že nám tam trošku pomohl ten sporný gól, který nám rozhodčí uznal. Přesto si myslím, že jsme si vytvářeli více gólových příležitostí a výhra je zasloužená.

Související články